Cum arată legislaţia rutieră din Franţa, modelul pe care premierul Ponta l-ar vrea în România

Premierul Victor Ponta vrea înăsprirea legislaţiei rutiere. Şeful Executivului cere inclusiv confiscarea maşinilor şoferilor indisciplinaţi, după cum se întâmplă în alte state europene. „Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii rutiere. Să încercăm o înăsprire a legislaţiei, e inadmisibil să mă uit câţi oameni şi-au pierdut viaţa aşa”, a declarat Ponta la şedinţa USL.

1914 afișări
Imaginea articolului Cum arată legislaţia rutieră din Franţa, modelul pe care premierul Ponta l-ar vrea în România

Cum arată legislaţia rutieră din Franţa, modelul pe care premierul Ponta l-ar vrea în România (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Îngrijorat de numărul ridicat de accidente rutiere şi de victime înregistrat în perioada Paştelui, Ponta vorbeşte de înăsprirea legislaţiei rutiere, pe de o parte, şi întărirea autorităţii poliţiştilor care aplică legea, pe de altă parte.

Contactat de gândul, şefului Direcţiei Rutiere din IGPR, Lucian Diniţă a declarat că afirmaţiile premierului vin în susţinerea proiectului de lege privind înăsprirea Codului Rutier, proiect care se află în dezbatere publică de aproximativ o lună pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. „Ideea ne aparţine, iar prim-ministru nu a făcut nimic altceva decât să promoveze proiectul. Premierul a discutat atât cu noi, cât şi cu reprezentanţii din cadrul Ministerului Afecerilor Interne noile modificări Codului Rutier”, a declarat Diniţă.

Modelul la care aspiră premierul Victor Ponta este cel al noului Cod Rutier Francez, guvernul de la Paris luând măsuri drastice pentru reducerea numărului de accidente. Printre penalităţile pe care conducătorii auto le pot primi se numără suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de câţiva ani, amenzi de peste 100.000 de euro sau chiar confiscarea maşinii.

În Franţa sunt interzise aparatele de detectare a radarelor, amenda fiind de 1500 de euro ( 750 euro dacă se plăteşte amenda pe loc). Codul rutier francez prevede ca, în cazul refuzului de plată a amenzii, să fie reţinut permisul de conducere, iar maşina să fie confiscată.

Află mai multe despre Codul rutier francez pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici