Cum arată programul de guvernare al PNL: Desecretizarea dosarului 10 august şi abrogarea recursului compensatoriu

Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, PNL are prevăzut în programul de guvernare câteva măsuri urgente, printre care desecretizarea documentelor din MAI privind dosarul 10 august, OUG pe restructurarea Guvernului şi abrogarea recursului compensatoriu.

1032 afișări
Imaginea articolului Cum arată programul de guvernare al PNL: Desecretizarea dosarului 10 august şi abrogarea recursului compensatoriu

Cum arată programul de guvernare al PNL: Desecretizarea dosarului 10 august şi abrogarea recursului compensatoriu

„Programul de guvernare al Partidului Naţional Liberal pentru anul 2020 are ca obiectiv general pregătirea reformelor necesare pentru intrarea României într-o nouă etapă, a modernizării în spirit european a instituţiilor şi serviciilor publice. Principalele direcţii de acţiune vor fi profesionalizarea administraţiei publice, întărirea statului de drept şi a democraţiei, combaterea corupţiei, creşterea calităţii educaţiei, îmbunătăţirirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menţinerea orientării euroatlantice în politica externă. Unul dintre obiectivele esenţiale este reconstruirea încrederii cetăţenilor în instituţiile publice. Un audit al instituţiilor publice este obligatoriu, ca o premisă a modernizării administraţiei publice şi a punerii funcţionarilor publici în slujba cetăţenilor. Transparenţa, integritatea, echitatea, profesionalismul şi eficienţa sunt valorile pe care va fi reaşezată administraţia publică. Sistemul bugetar nu va mai fi rezervat incompetenţilor şi pilelor, aşa cum s-a întâmplat în guvernarea PSD”, se arată în programul de guvernare al PNL.

Liberalii propun câteva măsuri urgente, printre care abrogarea recursului compensatoriu şi desecretizarea documentelor din MAI privind mitingul din 10 august.

„• Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind restructurarea Guvernului.
• Asigurarea condiţiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidenţiale din 10 noiembrie şi 24 noiembrie.
• Nominalizarea candidatului pentru funcţia de Comisar european din partea României.
• Rectificarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.
• Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
• Organizarea examenului de rezidenţiat pentru absolvenţii făcultăţilor de medicină.
• Pregătirea stocurilor de energie şi a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.
• Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu şi consolidarea serviciului de probaţiune pentru monitorizarea condamnaţilor eliberaţi condiţionat.
• Iniţierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
• Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraţilor de la 1 ianuarie 2020.
• Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.
• Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene şi pentru soluţionarea situaţiilor care fac obiectul procedurilor de infringement”, potrivit măsurilor urgente enunţate în programul de guvernare al PNL.

Totodată, PNL propune ca obiective specifice întărirea democraţiei, a statului de drept şi siguranţă publică.

Alte obiective:

„Obiective care întăresc democraţia, statul de drept, ordinea şi siguranţa publică
• Organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor prezidenţiale în noiembrie 2019, a alegerilor locale şi a alegerilor parlamentare din 2020;

• Revizuirea legislaţiei din domeniul justiţiei pentru a elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani şi pentru ca aceste acte normative să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia şi cu rapoartele Comisiei Europene şi GRECO, printr-o consultare publică a instituţiilor din domeniu, a asociaţiilor de profil şi a societăţii civile.

• Revizuirea legislaţiei privind regimul eliberărilor condiţionate (recursul compensatoriu) şi întărirea capacităţii instituţiilor de ordine şi siguranţă publică pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii.

Obiective care ţintesc eficientizarea activităţii Guvernului şi a administraţiei publice
• Restructurarea Guvernului prin reducerea numărului de ministere la 16 şi regruparea activităţilor guvernamentale, desfăşurate de agenţii guvernamentale sau de alte autorităţi ale administraţiei publice centrale aflate în subordinea Guvernului, în cadrul noii structuri guvernamentale.

• Creşterea eficienţei administraţiei publice prin refacerea capacităţii administrative a instituţiilor statului şi prin respectarea obligatorie a principiilor fundamentale de transparenţă, integritate, profesionalism, dedicare în serviciul misiunii publice şi prin eliminarea arbitrariului politic în numirile în funcţiile publice.

• Demararea unui amplu proces de audit al instituţiilor din sfera administraţiei publice pentru simplificarea procedurilor birocratice şi pentru modernizare şi digitalizarea serviciilor publice.

Obiective ale principalelor direcţii de politici economice şi bugetare
• Finalizarea execuţiei bugetare pentru anul 2019 prin adoptarea unei rectificări bugetare care să limiteze depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB şi care să asigure resursele bugetare necesare funcţionării tuturor instituţiilor publice şi unităţilor administrativ teritoriale.

• Definitivarea proiectului Legii bugetului de stat şi a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB.

• Revizuirea legislaţiei din domeniul fiscal şi economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, telecomunicaţii, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanţi, taxarea part-time, split TVA etc.

• Îmbunătăţirea performanţei companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanţa corporativă, listarea pe piaţa de capital a unui pachet de acţiuni la companiile unde statul este acţionar (Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti), concentrarea investiţiilor pentru realizarea proiectelor de infrastructură energetică (BRUA, gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău) şi sprijinirea dezvoltării 5G a sectorului de telecomunicaţii.

• Creşterea şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene prin urgentarea procedurilor pentru realizarea proiectelor majore de investiţii în infrastructură, sănătate şi educaţie şi pregătirea Acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru cadrul financiar european multianual 2021 – 2027.

Obiective principale de investiţii publice
• Finalizarea procedurilor şi declanşarea lucrărilor de construcţie pentru Autostrada Sibiu – Piteşti, Autostrada de Centură a Capitalei şi Drumul expres Piteşti – Craiova.

• Demararea procedurilor pentru construirea autostrăzii Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni cu fonduri europene şi finalizarea procedurilor pentru construirea autostrăzii Comarnic – Braşov în Parteneriat Public – Privat.

• Finalizarea procedurilor şi începerea construcţiei pentru spitalele regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj cu fonduri europene.

• Corelarea programelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale cu programele de finanţare din fonduri nerambursabile europene în cadrul exerciţiului financiar multianual 2021 – 2027”, se mai arată în programul de guvernare al PNL, document obţinut de MEDIAFAX.

Programul de guvernare urmează să fie validat în forurile statutare ale PNL, şedinţă care a început la ora 13:00.

Program de guvernare: menţinerea cotei unice, corectări de acte normative, precum OUG 114, restructurarea ANAF

Politicile fiscale şi bugetare din Programul de guvernare al PNL se bazează pe menţinerea cotei unice de impozitare şi prevede, printre altele, revizuirea şi corectarea unor acte normative, cum este OUG 114, eliminarea supraccizei la carburanţi sau restructurarea ANAF.

Citeşte continuarea...

Taguri:
program,
guvernare,
pnl

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici