Cum motivează judecătorii lăsarea în libertate a presupuşilor complici ai lui Sebastian Ghiţă

Declaraţiile martorilor se referă în mare parte la participaţia penală a lui Sebastian Ghiţă, referirile la Cristian Anastasescu şi Bogdan Padiu fiind insuficiente pentru luarea măsurii arestării preventive, se arată în motivarea judecătorilor de respingere a cererii de arestare a celor doi.

1263 afișări
Imaginea articolului Cum motivează judecătorii lăsarea în libertate a presupuşilor complici ai lui Sebastian Ghiţă

Cum motivează judecătorii lăsarea în libertate a presupuşilor complici ai lui Sebastian Ghiţă

Potrivit motivării judecătorilor de la Tribunalul Prahova prin care resping cererea procurorilor de arestare preventivă pentru Cristian Anastasescu şi Bogdan Padiu, modalitatea în care cei doi au săvârşit actele de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în cel de-al cincilea dosar deschis pe numele lui Sebastian Ghiţă nu este lămurită suficient. Totodată, cauza nu este suficient lămurită nici în ceea ce priveşte participaţia penală a inculpaţilor în cadrul grupului infracţional organizat, mare parte din declaraţiile martorilor făcând referire la Sebastian Ghiţă.

"Într-adevăr, din probatoriul administrat în faza de urmărire se conturează suspiciunea rezonabilă în sensul că inculpaţii au săvârşit acte materiale care intră în conţinutul infracţiunii de spălare de bani, pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lor, dar acest lucru nu este suficient pentru luarea celei mai restrictive măsuri preventive – măsura arestării preventive. (…) Modalitatea în care s-a săvîrşit infracţiunea de spălare de bani nu este încă pe deplin clarificată, fiind necesară administrarea şi a altor mijloace de probă. În ceea ce priveşte declaraţiile martorilor audiaţi în faza de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază în sensul că mare parte din aceste declaraţii se referă la participaţia penală a inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, referirile la participaţia penală a inculpaţilor Anastasescu Cristian şi Padiu Bogdan nefiind suficient de concludente în ceea ce priveşte săvîrşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat. De altfel, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată faptul că aceşti martori se referă, deşi succint, în special la participaţia penală a inculpatului Padiu Bogdan", se arată în motivarea judecătorilor.

Potrivit sursei citate, din declaraţia martorei Crusti Aurora Ecaterina reiese că Sebastian Ghiţă, prin Bogdan Padiu, ar fi constrâns-o Irina Socol să transfere din contul S.C. SIVECO ROMANIA S.A. în contul S.C. Teamnet International S.A. o sumă importantă de bani în scopul măririi cifrei de afaceri a firmei reprezentată Bogdan Padiu.

Din prezenta declaraţie de martor nu rezultă participaţia penală a inculpatului Padiu Bogdan dec\t în ceea ce priveşte infracţiunea de constituire a unui grup infracţional, nu şi în cazul celorlalte două infracţiuni. Totuşi, nu se poate face abstracţie de faptul că această martoră nu a perceput în mod direct aspectele care îl privesc pe inculpatul Padiu Bogdan, relatînd faptul că <<a aflat>>", spun judecătorii.

În motivare se arată că martora Vicotria Avram a luat act de faptul că Sebastian Ghiţă a facilitat întâlnirea lui Horaţiu Berdilă cu Bogdan Padiu, director general al SC Teamnet International SA, iar ca urmare a înţeregerii cu Sebastian Ghiţă şi cu Bogdan Padiu, după câştigarea licitaţiei, Romtelecom a subcontractat către ROMSYS servicii şi produse în valoare de aproximativ 50.000.000 milioane lei, iar la rândul său ROMSYS a subcontractat către Teamnet International un contract de produse şi servicii în valoare scriptică de aproximativ 40.000.000 lei. Judecătorii au constatat însă că aceasta nu este o probă directă de vinovăţie a inculpatului.

"Martorul Teodorescu Crin (audiat în data de 13 iunie 2016) declară în sensul că reprezentanţii UTI Systems SA au fost nevoiţi să încheie cu SC Teamnet International SA, în calitate de furnizor, reprezentată de inculpatul Padiu Bogdan, un contract de prestări servicii de consultanţă IT, valoarea acestuia fiind de un milion de euro iar martora Mirancea Raluca Mihaela, audiată în data de 15 iunie 2016, declară în sensul că în activitatea SC Teamnet International SA inculpatul Padiu Bogdan primea instrucţiuni de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian dar nici de această dată nu se dovedeşte decît o colaborare strînsă între inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian şi inculpatul Padiu Bogdan", se mai arată în motivare.

În ceea ce priveşte procesele verbale de redare a convorbirilor în mediul ambiental purtate de Cristian Anastasescu cu Irina Socol, judecătorul de drepturi şi libertăţi a apreciat că cu există aspecte relevante privind săvârşirea acţiunii de care este acuzat, precizând că deşi se face referire la cuvântul "şpagă", discuţiile au cel mult o legătură indirectă cu prezenta cauză.

Pentru luarea măsurii arestării preventive nu a fost suficient nici raportul de audit al Curţii de Conturi a României nr. 52156/18.12.2014, astfel că judecătorii au apreciat luarea măsurii preventive de plasare sub control judiciar a celor doi inculpaţi.

În motivarea cererii de arestare formulate de procurorii anticorupţie se arată că prin activitatea infracţională a inculpaţilor valorile sociale au fost vătămate, cu un impact negativ asupra cetăţenilor, consecinţa fiind scăderea încrederii în autorităţile statului.

"Pericolul pentru ordinea publică pe care îl prezintă lăsarea în libertate a inculpaţilor este actual, întrucât Anastasescu Cristian şi Padiu Bogdan îşi desfăşoară în continuare activitatea în cadrul societăţilor comerciale SC ASESOFT INTERNATIONAL SA şi SC TEAMNET INTERNATIONAL SA, situaţii în care pot săvârşi în continuare infracţiuni pentru satisfacerea propriilor interese sau ale persoanelor din anturajul lor, existând indicii că aceştia să fi procedat similar şi în alte cazuri. (…) S-a învederat, de asemenea, faptul că inculpaţii pot genera presiuni de natură să influenţeze depoziţiile martorilor audiaţi sau care urmează a fi audiaţi în cauză, inclusiv cei cu care se află în relaţie de rudenie şi care sunt implicaţi în derularea activităţilor infracţionale", se arată în motivarea procurorilor anticorupţie.

Totodată, procurorii susţin că infracţiunile pentru care sunt cercetaţi cei doi reprezintă fapte extrem de grave, valoarea obiectului infracţiunilor fiind de aproximativ 10 milioane de euro.

"De asemenea, pericolul pentru ordinea publică este concret şi actual având în vedere şi faptul că, în a doua parte a anului 2016, Ghiţă Sebastian Aurelian gestiona prin intermediul apropiaţilor săi împărţirea contractelor IT finanţate din fonduri publice", mai spun procurorii.

Cristian Anastasescu şi Bogdan Padiu sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (72, respectiv 73 acte materiale corespunzătoarea documentelor încheiate), spălare a banilor în formă continuată (72, respectiv 73 acte materiale corespunzătoare documentelor încheiate) şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Curtea de Apel Ploieşti urmează să se pronunţe, luni, în privinţa contestaţiei procurorilor cu privire la măsurile luate faţă de directorul Teamnet Group, Bogdan Padiu, şi de administratorul Asesoft, Cristian Anastasescu.

Procurorii DNA Ploieşti cer arestarea în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, acesta fiind acuzat, într-un nou dosar, de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta.

Tribunalul Prahova se va pronunţa în 14 martie în privinţa solicitării DNA de emitere a unui nou mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici