Curtea de Apel a respins apelul Astra la sentinţa care o obligă să plătească CNADNR 95 milioane lei

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul companiei de asigurări Astra, aflată în administrare specială, împotriva unei sentinţe a instanţei din luna decembrie prin care asigurătorul este obligat să plătească CNADNR aproape 95 de milioane de lei.

387 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel a respins apelul Astra la sentinţa care o obligă să plătească CNADNR 95 milioane lei

Curtea de Apel a respins apelul Astra la sentinţa care o obligă să plătească CNADNR 95 milioane lei

La finele lunii decembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de chemare în judecată formulată în martie 2013 de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în contradictoriu cu Astra şi a obligat compania de asigurări la plata către CNADNR a sumei de 93,93 milioane de lei, cu titlu de garanţie, şi a sumei de 955.749 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Astra trebuie să achite către CNADNR suma de 93,93 milioane de lei în baza unei poliţe emise în favoarea Romstrade, companie aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă.

"Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat de societate şi cererea societăţii de acordare a cxheltuielilor de judecată ca nefondate. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la data comunicării", se arată într-un document transmis de Astra Bursei De Valori Bucureşti (BVB).

Compania a informat că îşi rezervă dreptul de a exercita căile de atac la decizia instanţei.

Pretenţiile solicitate companiei Astra Asigurări în 2.886 de dosare se ridică la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru două poliţe emise pentru Romstrade în favoarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, reiese din datele asigurătorului, prezentate în luna august.

Tot în decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a admis cererea CNADNR pentru constituirea de sechestru asigurător pe bunuri ale Astra până la concurenţa sumei de 93,9 milioane de lei. În luna aprilie, tribunalul a respins un apel al Astra împotriva sechestrului, ca fiind nefondat.

Astra este cel mai mare asigurător local după nivelul subscrierilor aferente anului 2013.

Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,754% şi Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,957% din capitalul social. Cele două societăţi sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

În a doua parte a lunii februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

La finele săptămânii trecute, acţionarii Astra au respins situaţiile financiare aferente anului 2013.

De asemenea, acţionarii asigurătorului au cerut efectuarea unui nou audit de către un auditor independent altul decât Deloitte, compania care a auditat societatea în 2013.

Deloitte a fost numit auditor în luna mai a acestui an de către acţionarii Astra.

Pierderile Astra au atins 917,3 milioane de lei în 2013, de la un profit net de 6,99 milioane de lei în urmă cu un an, potrivit informaţiilor din prospectul pentru emiterea de acţiuni în vederea majorării capitalului al companiei, dat publicităţii la finele lunii august.

Prospectul a fost aprobat de ASF.

În raportul anual al ASF, publicat la începutul lunii iulie, compania figurează cu pierderi de 813,6 milioane de lei la finele anului trecut, cu o pondere de 54,03% în pierderea totală a pieţei asigurătorilor.

Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei până la finalul anului.

Până în prezent acţionarii asigurătorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societăţii.

La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe piaţa piaţa asigurărilor din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei şi pierderi de 917,3 milioane de lei.

Omul de afaceri Dan Adamescu şi judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, au fost trimişi în judecată în luna iunie, în stare de arest, într-un dosar privind intervenţii în cauze de insolvenţă.

La finele lunii august, Dan Adamescu şi cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de corupţie, au fost eliberaţi din arestul preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici