Video Dallas de Slobozia. Ce s-a ales de visul unui milionar: În două luni vindeau şi turnul la fier vechi/ “Mulţumesc, J.R., pentru ca ai salvat România!” [FOTO, VIDEO]

“A intrat în uitare. Memoria se măsoară în mandate”, spune unul dintre cei care a parafat construcţia copiei fermei din serialul "Dallas" de la Slobozia. La 20 de ani de la momentul ridicării fermei Southfork din sudul ţării, visul unui milionar de carton, care l-a adus pe J.R. la uşa sa, a intrat în uitare şi a fost distrus de rugină.

Urmărește
50274 afișări

Urmele visului american de la Slobozia

La doar doi km de Slobozia, pe Drumul Naţional 2, drumul vechi spre mare, vezi şi azi poarta pe care scrie mare “Hermes”. Odată punct de atracţie pentru mii de oameni simpli, afacerişti, străini, azi parcul de distracţii, în care se află copia ranch-ului familiei Ewing din filmul "Dallas" şi replica turnului Eiffel, este un loc îngheţat în timp.

Distanţa de câteva sute de metri, de la drumul principal până la fermă, o parcurgi cu greu din cauza gropilor. Din timp în timp mai trece câte o maşină, semn că şi alţi oameni au mai fost interesaţi să vadă “Dallas-ul” celebru în anii ’90.

Imaginea din complex este însă o umbră palidă a ceea ce a fost. Pe uşă scrie “Hotel Dallas în renovare”, iar pe geam se zăresc câteva covoare strânse. Nici urmă de mobilă. O angajată spune, în treacăt, că se vor face investiţii în zonă şi este aproape sigură că oamenii vor veni din nou să vadă “minunea”.

La terasa din apropiere, singura deschisă, chelnerul vorbeşte tot despre un viitor luminos. “Doar să refacă ce a aici, veţi vedea, lumea vine iarăşi”.

Câţiva metri mai încolo este agitaţie. Un banner imens anunţă, de fapt, interesul. Este Slobozia Tuning Fest, iar oamenii s-au strâns în apropierea replicii turnului Eiffel pentru a-şi tura motoarele. Construcţia, înaltă de 50 de metri, zace părăsită, mâncată de rugină şi încercuită de sârmă ghimpată. Sub ea sunt puşi stupi de albine, iar pe un afiş mare scrie “Proprietate privată”.

“L-am îngrădit pentru că e plin de copii şi eu sunt responsabil dacă cade cineva de acolo, iar în al doilea rând l-au vopsit, au scris pe el tot felul de prostii, l-au vandalizat, nu-mi permit să pun un paznic să-l păzească. Este pentru protecţie”, a spus Mihai Misăilă, proprietarul parcului Hermes, pentru MEDIAFAX.

Un loc ce pe vremuri era magnet pentru cei care mergeau spre litoral. Alţii veneau pur şi simplu să vadă casa copie a celei din serialul “Dallas”. Mai târziu, complexul a devenit atât de cunoscut încât partidele politice îşi făceau aici şedinţele.

Parcul lui Ilie Alexandru, “J.R. de România”, nu a scăpat de critici. Copia fermei din serialul "Dallas" a fost considerată un obiectiv demn de topul kitch-urilor arhitecturale şi a născut multe glume. Plăcut sau nu, nu era român să nu cunoască povestea complexului din mijlocul Bărăganului.

"Eu de 15 ani tot bag bani aici şi este deschis parcul. Nu ştiţi cum arăta când l-am luat eu, după trei proprietari, care fiecare a vândut ce a putut. Eu nu am găsit nici tablă pe casă. Vin şi acum turişti în weekend, numai că nu sunt fonduri să se investească acum în lucrări, în trei hoteluri. Este un hotel deschis, este un restaurant de evenimente, este o terasă cu restaurant, este o piscină în care s-a investit foarte mult”, povesteşte proprietarul parcului din Slobozia.

Omul a încercat să îşi protejeze investiţia cât a putut. Ani de zile, hoţii au luat ce le-a stat în cale şi nu a lipsit mult ca turnul să ajungă bucată cu bucată la fier vechi.

“De trei sau patru ori am pus proiectoare în turn ca să îl aprindem seara şi le-au vandalizat, le-au furat. Anul trecut, în noiembrie, au furat tot cablul, de sus până jos. Nu ai cum să-l păzeşti. De aceea l-am îngrădit, am scris proprietate privată şi dacă cineva sare gardul şi cade din el, atunci este treaba lui. Sunt şi poze să se vadă cum arăta în 2003, când l-am luat eu şi cum arată acum. Era totul devastat: grădina zoologică demolată, la grajduri totul demolat, dacă mai întârziam două luni vindeau şi turnul la fier vechi”, a mai declarat patronul complexului.

Dallas-ul din Slobozia a fost visul devenit realitate al unuia dintre primii milionari de după Revoluţie. El însuşi cu o viaţă demnă de un scenariu de film, Ilie Alexandru şi-a dorit ca celebra fermă Southfork din serialul "Dallas" să prindă contur sub ochii lui. A devenit bogat făcând bişniţă cu produse aduse din Turcia şi Ungaria, iar primul million de dolari l-a investit în “Dallas-ul” său.

A vrut atât de mult ca ferma să fie identică cu cea a familiei Ewing, încât i-a pus pe arhitecţi să facă proiectele pe baza fotografiilor din film. “Acea casă a fost făcută de nişte arhitecţi tineri, găsiţi de patronul Ilie şi a fost reconstituită după fotografii, fotograme desprinse din film. În perioada respectivă eram arhitect şef al judeţului şi proiectul respectiv a ajuns inclusiv la mine. M-a impresionat prin faptul că imita foarte bine ceea ce văzusem în film, până la piesele de mobilier, a reprezentat un punct de interes al parcului Hermes. A ajuns la mine pentru autorizarea construirii”, spune, pentru MEDIAFAX, Ion Vede, fost arhitect-şef al judeţului Ialomiţa.

Între 1992 şi 1994 a fost construită la Slobozia copia fermei Southfork din serialul "Dallas". Iar din acel moment nu a existat un punct de atracţie mai mare, în drumul dintre Bucureşti şi Constanţa. “Începuturile parcului au reprezentat pentru toată populaţia Sloboziei o ciudăţenie. Nimeni nu se aştepta ca acolo să fie generată o bază de natura aceasta. Iniţial s-a crezut că Ilie Alexandru vrea să-şi facă un refugiu, o locuinţă şi atâta tot”, îşi aminteşte Ion Vede.

Între 1994 şi 1997, la Hermes veneau, într-un singur sezon, peste 10.000 de turişti. Chiar şi actorul Larry Hagman, cel care l-a interpretat pe celebrul J.R. a ajuns la ferma "Dallas" din sudul României. Câteva fotografii din acea perioadă îl arată alături de afaceristul Ilie Alexandru, prinţul Paul şi cu magnatul american Neil Bush.

La un an de la construcţia ranch-ului Southfork, milionarul român a inaugurat şi o replică a turnului Eiffel. “Momentul culminant l-a reprezentat ridicarea unei machete a turnului Eiffel. Multă vreme a fost considerat drept o parodie, dar pentru turişti a reprezentat un punct de interes. Acelaşi lucru se poate spune despre reconstruirea în parcul Hermes a vestitei case Ewing, a familiei Ewing, acolo unde s-au făcut filmările pentru Dallas, serialul care a captivat o naţie întreagă ani de zile”, spune arhitectul.

”La un moment dat, chiar şi Larry Hagman a fost adus la Slobozia, la inaugurare. Categoric că, la vremea respectivă, copia fermei din "Dallas" era o surpriză pentru oricare dintre românii care treceau prin Slobozia sau prin apropierea Sloboziei, vizitau complexul respectiv, avea şi restaurant, un mic lac cu hidrobiciclete, o herghelie de cai, obiectivul principal la vremea respectivă constituindu-l pentru noi Turnul Eiffel. Ca număr de vizitatori, acesta era variabil, oricum în jur de 300 şi ceva de vizitatori în cursul săptămânii şi până la o mie de vizitatori, în zilele de weekend”, susţine şi Gabi Ionaşcu, în prezent senator PMP, fost primar al oraşului Slobozia în perioada 2003- 2012.

Mărirea şi decăderea „Dallasului”

De la milionarul care a dat mâna cu J.R şi a arătat unei ţări că şi “Dallas-ul” poate fi importat în România post-decembristă, dacă îţi doreşti cu adevărat, Ilie Alexandru a ajuns, la finalul anilor ’90, milionarul care avea mari probleme cu legea. A fost arestat în 1997 pentru înşelăciune şi eliberat doi ani mai târziu. În 2000 a fost condamnat din nou pentru evaziune fiscală şi înşelăciune la o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Ilie Alexandru a fost eliberat nouă ani mai târziu.

Doar că la fel ca şi visul său american, averea de 80 de milioane de dolari a devenit o amintire vagă. Firmele au intrat în lichidare, iar parcul de distracţii de lângă Slobozia a fost preluat de bănci.

Ilie Alexandru a murit în anul 2010, la un an după eliberare, într-un apartament modest, în urma unui accident vascular, la vârsta de 58 de ani. “În sentinţa lui s-a pus inclusiv problema confiscării bunurilor, acestea au făcut obiectul unor executări judecătoreşti. Lumea se ducea acolo, pentru că se învăţase cu traseul respectiv şi nu mai găsea nimic atractiv, ca atare încet-încet uitarea şi-a pus amprenta asupra vestitului, pentru o perioadă, Parc Hermes”, afirmă arhitectul Ion Vede.

Condamnarea milionarului de carton a reprezentat moartea parcului din drumul spre mare. Complexul a fost preluat de la bănci de către un alt român dornit că aibă “Dallas-ul” lui. Nu a avut însă interesul lui Ilie Alexandru, iar parcul a început să se deterioreze. Apoi a ajuns la alt proprietar şi apoi la altul…

Conflict deschis la umbra fermei Southfork: “De unde a pornit şi spre ce ar putea să fie condusă, a fost un dialog al surzilor”

Patronul actual al complexului "Hermes" susţine că ar face mai mult, dacă ar fi ajutat de autorităţile locale. Primarul nu priveşte însă ranch-ul ca pe un bun naţional, ci mai degrabă ca pe o curiozitate de care nu mai este nimeni…curios.

”Parcul de acolo este un proiect privat, care a fost mereu privat. Nu este un obiectiv al primăriei. Îmi pare rău că sunaţi la mine şi vă dau răspunsul acesta. Cu cea mai mare plăcere, oricând vreţi să faceţi ceva ce chiar ţine de oraş şi de primărie, cu mare drag. Parcul este funcţional şi acum. Dacă ne cereaţi detalii despre un obiectiv în care era implicată şi administraţia locală, cu cea mai mare plăcere. (...) Niciodată nu au fost turişti acolo, că oprea cineva înainte, în drum spre mare şi bea o cafea acolo şi mânca doi mici, că nu era autostrada şi era singura variantă de ajuns la mare, asta nu înseamnă că a fost un centru turistic extraordinar şi că un an de zile a fost vara discotecă acolo”, a declarat Adrian Mocioniu, primarul din Slobozia, pentru MEDIAFAX.

Pentru ca oamenii să ajungă la copia fermei din "Dallas" ar fi nevoie de un drum, spune cu reproş patronul. “Eu l-am cerut (n.r. drumul) în concesiune sau să mi-l vândă. Nu s-a putut. Şi nici nu-l repară, sunt nişte cratere şi noi nu putem să-l reparăm pentru că nu e al nostru. Nici măcar nu vin să-l facă, dar taxe şi impozite plătim, destul de mari, avem numai impozit de 5.000 de lei pe lună, dar nu fac nimic, absolut nimic. Dacă domnul primar spune că niciodată nu au fost turişti acolo, poate dânsul s-a născut ieri. Şi acum funcţionează. Dânsul poate are vreun interes să spună treaba asta, nu îl cunosc, eu nu am nicio culoare politică", îi răspunde Mihai Misăilă actualului primar.

Edilul este contestat chiar de primarul din vremea de glorie a complexului "Dallas", care îi atrage atenţia că a lăsat un simbol să moară.

”Din nefericire, este o pierdere pentru Slobozia, practic, la vremea respectivă era un simbol, o binefacere. (…) Nu cred că actualul primar are dreptate, pentru că, indiferent dacă este un obiectiv turistic proprietate privată sau publică, evident că trebuie pus în valoare şi sprijinit în mod corespunzător, pentru că reprezintă o binefacere pentru comunitate, mă refer la imagine, dar şi financiar, se consumă bani şi evident bani care produc taxe şi impozite”, a declarat Gabi Ionaşcu, fost primar al oraşului Slobozia în perioada 2003- 2012.

Actual parlamentar, fostul edil crede că şansa judeţului Ialomiţa stă tot în copia fermei din "Dallas" care atrăgea turişti. “Din nefericire, actualul primar nu dispune de astfel de abilităţi, este mai modest în privinţa demarării unor politici publice”, crede Gabi Ionaşcu.

Dar nu este suficientă doar investiţia. Fostul arhitect al judeţului vorbeşte despre un proiect care trebuie adaptat vremurilor.

“Au trecut 20 de ani de când el nu mai reprezintă un punct important, de interes. Prin urmare, a readuce caii, a reface zona respectivă, în aşa fel încât să fie atractivă, cum era pe vremea lui Ilie Alexandru, ar semăna într-un fel «reîncălzirea ciobei». Nu este acelaşi lucru. Deci ca acest complex, şi asta vă spune urbanistul Vede, ca acest complex să poată fi integrat unui program turistic, el trebuie să sufere, nu numai reabilitare, ci şi o regândire a funcţionalităţii, a serviciilor, a nivelului de exigenţă, a tentaţiilor oferite turiştilor, ceea ce în momentul de faţă nu se prea poate spune”, este de părere arhitectul Ion Vede.

Iar din partea autorităţilor, să vină cineva care să nu se gândească la tăiatul panglicii: “Nu cred că a fost abandonat proiectul, pur şi simplu a intrat în uitare, întrucât autorităţile, în ziua de astăzi nu au memorie, memoria autorităţilor este măsurată în mandate. (…) Poziţia mea este că actualul primar habar nu are despre ce este vorba acolo. Îmi pare rău să-i spun lucrul acesta, pentru că la urma urmei a fost votat de o comunitate, dar aceasta este realitatea pe care pe mine mă întristează. Ştiut fiind că pe planşeta mea a trecut cam jumătate din Slobozia şi că am încercat de nenumărate ori să le transmit ceea ce şi mie mi-a fost transmis, deci de unde a pornit Slobozia şi spre ce ar putea să fie condusă, din păcate a fost un dialog al surzilor, întrucât interesele autorităţilor locale sunt pe termen scurt”, susţine fostul architect şef.

Şi mai rămâne o întrebare. Dacă întreaga zonă este refăcută şi “Dallas-ul” prinde viaţă, va mai fi dispusă generaţia, care vedea, în ferma Southfork, visul american, să ia drumul Sloboziei?

“Am fost în România si a venit la mine un om care avea lacrimi în ochi şi mi-a spus: <<Mulţumesc, J.R., pentru ca ai salvat România! Nu lui Larry Hagman, ci lui J.R., personajul. A spus: Ai salvat ţara asta. Aveam voie să vedem doar trei emisiuni la televizor pe zi. Două dintre ele erau discursuri politice, iar al treilea era Dallas, ca să vedem cât de corupţi sunt americanii>>. Mare greşeală. Oamenii aceia au văzut ce se întâmplă în lume, pentru că nu aveau informaţii şi şi-au dorit şi ei, aşa ca i-au dat jos şi i-au împuşcat de 500 de ori! (n.r.: Nicolae şi Elena Ceauşescu)”, a spus Larry Hagman, la BBC, după vizita sa în ţara noastră. (Actorul a murit în anul 2012, la vârsta de 81 de ani).

Primul episod din „Dallas” a fost difuzat în România în anul 1979. După căderea regimului Ceauşescu, TVR a reînceput difuzarea serialului „Dallas”. A fost unul dintre cele mai iubite seriale din România, înregistrând audienţe record la ambele difuzări.

(Sursa muzică:: Youtube Enyedi Sándor)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici