Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor: Ordonanţa care modifică legile justiţiei reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dan Gîrbovan, a declarat, vineri, la Cluj, că ordonanţa care modifică legile justiţiei reprezintă un regres faţă de legea votată în Parlament şi şi-ar dori fie ca Guvernul să revină asupra ei, fie să o corecteze Parlamentul.

1571 afișări
Imaginea articolului Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor: Ordonanţa care modifică legile justiţiei reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament

Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor: Ordonanţa care modifică legile justiţieireprezintă un regres faţă de legeile justiţiei votate în Parlament

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că OUG 7, care modifică legile justiţiei reprezintă un regres, deoarece nu mai respectă principiul separării carierelor.

„Noi ne-am exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că acest nou act normativ reprezintă un regres faţă de legile votate anul trecut în Parlament, sub aspectul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor. Asta nu înseamnă că ne dorim blocarea cu totul a procesului legislativ sau revenirea la forma anterioară a legilor, dinainte de a fi modificate în Parlament. Tocmai că un lucru extrem de important prin legile justiţiei, din punctul nostru de vedere, a fost această separare a carierelor pentru că, aşa cum bine ştiţi, un procuror în trecut putea ajunge direct la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie era ales cu votul procurorilor din CSM, se putea transfera foarte uşor la diferite grade de jurisdicţie un judecător, procuror şi invers. În urma modificărilor legilor justiţiei din Parlament de anul trecut s-a făcut o separare clară a carierelor, acesta a devenit un principiu ca atare în lege, un principiu care acum este încălcat prin faptul că se permite unui judecător să fie procuror-şef în acele funcţii de la vârful parchetelor”, a declarat, vineri Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.

Potrivit acesteia, o astfel de situaţie nu doar că încalcă separarea carierelor, dar este şi incompatibilă şi cu statutul judecătorului, deoarece, prin statut, un judecător este independent şi nu are cum să-şi desfăşoare activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei.

„Eu cred că aceste argumente au scăpat Guvernului pentru că este greu de crezut de ce să vrei să vii înapoi la o formă după ce cu atât de multe dificultăţi ai reuşit să schimbe acest lucru. Sper că vom avea deschidere la dialog şi acest aceste modificări vor fi retrase, abrogate sau modificate în Parlament înainte de a produce efecte juridice şi acest lucru este foarte important, dar în acelaşi timp nu cred că este o soluţie sa anulăm cu totul legile justiţiei, pentru că asta ar însemna să anulăm inclusiv separarea carierelor, principiu pentru care noi ne batem în continuare”, a mai spus Gîrbovan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici