Daniel Morar, acuzat de încălcarea Codului deontologic de către judecătorii din CSM

Şeful interimar al Ministerului Public, Daniel Morar, fost procuror şef al DNA, a fost reclamat la Inspecţia judiciară de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii, pentru conduită necorespunzătoare, încălcarea Codului deontologic şi lezarea independenţei sistemului judiciar.

1045 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar, acuzat de încălcarea Codului deontologic de către judecătorii din CSM

Daniel Morar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi, în unanimitate, să sesizeze Inspecţia judiciară privind afirmaţiile făcute de domnul Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în interviul publicat în Revista 22 din data de 5 martie 2013 dacă prin aceste afirmaţii: afost afectată independenţa sistemului de justiţie, a judecătorilor şi procurorilor (art. 1 alin. 2 şi art. 30 alin. 2 din Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM); s-au încălcat normele Codului deontologic al judecătorului şi procurorului (art. 18 alin. 2 din Codul deontologic); a avut o conduită necorespunzătoare în calitatea sa de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau dacă a săvârşit o abatere disciplinară (art. 97 alin. 1 din Legea 303/2004)", potrivit unei informări a Secţiei remisă presei.

TITLURILE ZILEI

În respectivul interviu, Daniel Morar a comentat revocările a doi judecători din CSM, vorbind despre situaţia actuală din Consiliu.

"Categoric a existat presiune politică asupra CSM, dar nu asupra adunărilor generale ale judecătorilor. Ce presiune politică a fost pe cei de la Vâlcea? Presiuni politice au existat asupra judecătorilor de caz, asupra procurorilor DNA, nu pe ei. N-am auzit ca la Vâlcea sau la Drăgăşani să se judece vreun caz extraordinar în care să se facă presiuni politice. Există presiuni politice, dar ei sunt plătiţi tocmai ca să nu răspundă acestor presiuni, sunt plătiţi să aibă o atitudine corectă şi să nu fie influenţaţi de lucrurile astea", a susţinut Morar în interviul Revistei 22.

Întrebat, între altele, dacă a fost şi o miză politică să se obţină un CSM încolonat, Morar a spus: "Da, e o miză politică. Nu ştiu dacă politicienii în mod direct îi influenţează sau nu. Dar eu văd atitudinile lor. Nu văd nicio atitudine diferită acum, când este cercetat d-l judecător Neacşu de către DNA, faţă de cea de pe când era cercetată d-na Huza. Atunci s-a revoltat întregul CSM, acum îi văd protestând pe la televiziuni pentru anchetă. L-am auzit ieri pe unul dintre membrii CSM: „Unde s-a ajuns? Avem doi membri ai CSM cercetaţi“. Şi? E treaba dvs.? E treaba procurorilor şi a judecătorilor de caz, nicidecum a unui membru CSM".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici