De ce nu au localizat casa suspectului de crimă din Caracal? Autorităţile anunţau încă din 2016 că pot stabili cu o mai bună acurateţe poziţia apelanţilor la 112

Conform unui comunicat al ANCOM din noiembrie 2016, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă poate stabili cu o mai bună acurateţe poziţia celor care solicită ajutor la numărul de urgenţă 112, inclusiv prin aflarea latitudinii şi longitudinii la care e apelantul.

2677 afișări
Imaginea articolului De ce nu au localizat casa suspectului de crimă din Caracal? Autorităţile anunţau încă din 2016 că pot stabili cu o mai bună acurateţe poziţia apelanţilor la 112

Autorităţile anunţau încă din 2016 că pot stabili cu o mai bună acurateţe poziţia apelanţilor la 112

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat la acel moment că a dezbătut şi adoptat în cadrul Consiliului Consultativ din 16 noiembrie 2016 o decizie pentru a creşte calitatea informaţiilor de localizare transmise către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă(SNUAU), astfel că acesta va putea stabili cu o mai bună acurateţe poziţia celor care solicită ajutor la numărul de urgenţă 112, ceea ce ar putea contribui la scăderea semnificativă a timpilor de intervenţie.

Pentru localizarea apelurilor efectuate din reţelele de telefonie mobilă, în condiţiile deciziei ANCOM, furnizorii vor avea obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a permite transmiterea de către echipamentul terminal către administratorul SNUAU, în maxim 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului, a informaţiei de localizare, respectiv latitudinea şi longitudinea poziţiei geografice în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puţin pentru apelurile de urgenţă 112 iniţiate de pe terminale mobile care au capabilităţile necesare.

Spre exemplu, pentru terminalele cu sistem de operare Android existente pe piaţă, începând cu Android 2.3 (Gingerbread) este posibilă activarea unor funcţionalităţi care să permită acest lucru.

„În plus, faţă de îmbunătăţirea informaţiilor de localizare primară, aferente reţelei celulare şi a introducerii datelor longitudine, latitudine, generate de telefonul mobil inteligent, odată cu adoptarea acestei decizii, furnizorii vor putea transmite către operatorul 112 şi apelurile iniţiate pe o conexiune de date prin intermediul altor reţele de acces la internet, atunci când apelantul se află într-o zonă în care nu există semnal de la nicio reţea mobilă, de exemplu un subsol/demisol fără acoperire GSM/3G/4G, dar cu acces la internet WiFi. În aceste cazuri, se va transmite către operatorul 112 cea mai recenta informaţie de localizare primară cunoscută a terminalului, împreună cu marcajul temporal corespunzător” a explicat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare, citat de Biroul de presă al ANCOM.

De asemenea, ANCOM a impus furnizorilor de reţele publice mobile de telefonie să pună la dispoziţia SNUAU orice alte informaţii pe care le deţin sau pe care le pot obţine prin utilizarea sistemelor şi echipamentelor din reţea pentru determinarea cât mai exactă a localizării apelantului, în condiţiile stabilite prin decizie.

"În cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a activităţii SNUAU, ANCOM va colabora cu administratorul SNUAU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în vederea stabilirii unui set de parametri cu privire la realizarea unor statistici referitoare la calitatea informaţiilor de localizare a echipamentelor terminale obţinute de către administratorul SNUAU, precum şi stabilirea unei proceduri de analiză a acestor informaţii", precizează ANCOM.

Decizia ANCOM completează metoda de localizare “cell-ID” cu metode de localizare mai precise care să permită dispeceratelor de urgenţă poziţionări cât mai apropiate de realitate ale celor care solicită ajutorul prin apel de urgenţă la 112.

"Soluţiile de localizare avansate includ, de exemplu, funcţionalitatea Advanced Mobile Location (AML), disponibilă deja pe unele terminale, care permite localizarea apelantului cu acurateţe sporită, pe baza informaţiilor generate de sistemele globale de navigaţie prin satelit (GNSS), de punctele de acces de tip WiFi şi/sau de metoda “cell-ID”, mai precizează ANCOM.

În prezent, în cazul dispariţiilor fetelor din Caracal, deşi au fost efectuate trei apeluri la 112, nici Poliţia nici STS sau alte autorităţi nu au putut localiza corect sursa apelului.

În locuinţa unui mecanic auto din Caracal au fost găsite, în urma percheziţiilor, rămăşiţe umane.

Percheziţiile la locuinţa lui Gheorghe Dincă au început după ce o adolescentă de 15 ani din Dobrosloveni a dispărut, ultima oară fiind văzută în Caracal în timp ce urca într-o maşină.

De asemenea, oamenii legii verifică dacă acest caz are legătură şi cu o altă dispariţie înregistrată în Olt, în aceeaşi zonă. Potrivit presei locale, în aprilie, o fată din Craiova a mers la Caracal pentru a lua bani de la mama ei, iar de atunci nu a mai fost găsită.

Conducerea Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfăşurate cu privire la cazul de la Caracal, au transmis reprezentanţii IGPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici