Decebal Traian Remeş va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR

Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, marţi, la instanţa supremă, care judecă dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă, că va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR, pentru a se afla cum au ajuns la mass-media probele audio şi video din dosarul său.

193 afişări
Imaginea articolului Decebal Traian Remeş va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR

Decebal Traian Remeş va da în judecată Preşedinţia, DNA şi TVR (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Remeş le-a spus magistraţilor instanţei supreme că în urmaprocesului pe care îl va porni împotriva Preşedinţiei, DirecţieiNaţionale Anticorupţie (DNA) şi Televiziunii Române se va stabilicu certitudine cine se face vinovat pentru scurgerea în mass-mediaa probelor audio şi video.

"Procesul pe care îl voi porni împotriva Preşedinţiei, DNA şiTeleviziunii va scoate un răspuns care să arate clar de unde s-auscurs în media probe din dosar", a susţinut Remeş în declaraţiadată în faţa judecătorilor.

Remeş a precizat că se consideră victima unei comenzi politice,iar dosarul său a fost instrumentat în acest sens. Totodată, Remeşa arătat că acesta este şi motivul pentru care nu a dat odeclaraţie în faza urmăririi penale, în faţa procurorilor DNA.

Fostul ministru al Agriculturii a adăugat că, la momentuldifuzării în presă a probelor din dosarul său, preşedintele TraianBăsescu ar fi făcut o declaraţie publică în care a arătat că"publicul nu a văzut ce e mai apetisant în dosarul Remeş". El aprecizat că, după ce a văzut întreg materialul de urmărire penală,a constatat că declaraţia preşedintelui este nefondată, menţionândînsă că procurorii anticorupţie ar putea avea şi alte probereferitoare la el.

Remeş le-a mai spus magistraţilor că nu l-a cunoscut "sub nicioîmprejurare" pe omul de afaceri Gheorghe Ciorbă (denunţător şiinculpat în acest dosar).

În cazul produselor alimentare care ar fi fost primite, aşa cumreiese dintr-o serie de întregistrări video, la domiciliul său, înscopul favorizării firmei Construct Europromt SRL Certeze -aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe - la câştigareaa două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajărifunciare, Remeş a precizat că acele bunuri au fost primite demenajera casei, aceasta fiind singura care se afla atunci ladomiciliu.

Remeş a susţinut că el nu a primit niciodată produse din carnede porc sau ţuică, în condiţiile în care deţine atât o fermă deporci, cât şi o livadă. El a explicat că deţine ferme de porci, deunde a dat spre tăiere în unele perioade între 250.000 şi 500.000de kilograme de carne, astfel că nu ar fi avut niciun motiv săprimească "nu ştiu ce purceluş de la Ciorbă".

Fostul ministru al Agriculturii a precizat că singurele lucruripe care le-ar fi primit de-a lungul timpului au fost atenţiiminore, precum o ciocolată, o floare sau uneori whisky fin,menţionând că aceste bunuri au venit numai de la persoane foarteapropiate familiei.

Despre livada pe care o deţine, Remeş a arătat că areaproximativ 450 de pomi fructiferi, iar din fructele de la aceştiaface anual ţuică, neavând nevoie să primească "ţuică de laoşeni".

"Palinca fabricaţă în Ţara Oaşului este falsificată cu găinaţ.Am scris la un moment dat şi o carte referitoare la modul cum estefabricată palinca la Oaş şi ce obiceiuri au oamenii de acolo", aspus Remeş, arătând că faptul că i-au fost aduse pălincă şi carnela domiciliu a reprezentat o batjocură, în contradictoriu cucredinţele sale.

"Carnea de porc mi s-a adus acasă ca o bătaie de joc, pentru căse ştia că am afacere în domeniul zootehniei", le-a explicat Remeşmagistraţilor.

Întrebat de judecători în legătură cu întâlnirea de la o terasăcu fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, Remeş aarătat că atunci s-a discutat numai despre probleme profesionale.De asemenea, întrebat concret ce era în plicul primit la aceaîntâlnire, Remeş a spus că era de fapt vorba de un dosar, în carenu erau bani, ci o serie de solicitări de finanţare a unorbiserici.

Remeş a subliniat că nu a cerut, nu a dat, nu a primit şi nu avorbit despre bani sau despre favorizarea cuiva.

Magistraţii instanţei supreme nu l-au putut audia, marţi, peomul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru că acesta nu s-a prezentat.De asemenea, Ioan Avram Mureşan a refuzat să dea declaraţie înlipsa lui Ciorbă.

Astfel, instanţa supremă a decis ca pentru următorul termen, din2 decembrie, Gheorghe Ciorbă să fie citat cu mandat de aducere.

Procurorii anticorupţie i-au deferit justiţiei, în 9 iunie 2008,pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi IoanAvram Mureşan, acuzaţi de favorizarea unei firme pentru câştigareaunei licitaţii, în schimbul unui autoturism de lux, a unor produsealimentare şi a 15.000 de euro.

Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi DezvoltăriiRurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic deinfluenţă, iar Ioan Avram Mureşan, de complicitate la cumpărare deinfluenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA).

Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri GheorgheCiorbă, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului DNA, în 13 septembrie 2007 şi 23septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şiDezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primitproduse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 deeuro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediullui Mureşan, fost ministru al Agriculturii, şi un autoturism de luxmarca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem deinteresat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

Omul de afaceri Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce aaflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fiîncercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe actualul ministru alAgriculturii, Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de laacea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan AvramMureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şiînregistrări audio referitoare la licitaţii.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru alAgriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional deteleviziune a difuzat imaginile din înregistrarea video aîntâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.

În aceeaşi zi, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus dinoficiu efectuarea de verificări, de către Inspecţia judiciară, înurma difuzării în presă a materialului video cu întâlnirea Remeş -Mureşan.

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii nu aputut stabili cine a multiplicat CD-ul pe care era înregistratfilmul flagrantului în care actori principali au fost Remeş şiMureşan, însă susţine că imaginile nu au fost redate în public peparcursul proceselor privind măsurile preventive luate în cazul luiMureşan.

În urma difuzării materialului cu Remeş şi Mureşan, RodicaCulcer a fost destituită din funcţia de director al Direcţiei Ştirişi numită în funcţia de director al Direcţiei de EmisiuniInformative şi Sport.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici