Decizie în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Cine sunt judecătorii care hotărăsc dacă premierul trebuie să fie cercetat

După aproape doi ani de la publicarea în revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta în teza de doctorat, ancheta penală în cazul premierului nu a fost finalizată definitiv.

2918 afișări
Imaginea articolului Decizie în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Cine sunt judecătorii care hotărăsc dacă premierul trebuie să fie cercetat

DECIZIE ÎN CAZUL PLAGIATULUI lui VICTOR PONTA. Cine sunt judecătorii care hotărăsc dacă premierul trebuie să fie cercetat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Curtea Supremă ar putea decide astăzi dacă premierul Ponta poate fi tras la răspundere pentru că a copiat mare parte din teza de doctorat. Parchetul general, condus de Tiberiu Niţu, a închis în prima fază dosarul, explicând că nu poate măsura cantitativ cât a copiat Ponta în lucrarea de doctorat coordonată de Adrian Năstase în anii 2000.

Decizia în acest caz va fi luată de un complet de trei judecători: Simona Neniţă, Rodica Cosma şi Mirela Popescu.

Simona Neniţă este preşedinta completului de trei care a judecat dosarul lui Ponta. Judecătoarea a promovat la Curtea Supremă în 2011, în urma unui interviu la CSM. În septembrie 2012 Simona Neniţă a făcut parte din completul de cinci judecători ai Curţii Supreme care au dispus achitarea definitivă a lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara. Judecătoarea a mai dispus şi eliberarea fostului director portuar Eugen Bogatu, a directorilor vamali Sunai Cadîr şi Liviu Adrian Durbac, adjunctul Claudiu Olteanu, dar şi a  afaceristului Cătălin Aurelian Pilcă judecaţi pentru corupţie în dosarul Portul Constanţa.

În decembrie 2013, magistratul a dispus condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a deputatului PSD Nicolae Vasilescu. Simona Cristina Neniţă şi Cristina Geanina Arghir au decis eliberarea Mirelei Litera anchetată pentru aderarea la un grup infracţional. Simona Neniţă a făcut parte din completul care a dispus eliberarea fostului primar al Snagovului, Apostol Muşat cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit propriei declaraţii de avere, Simona Neniţă este căsătorită cu avocatul Mihai Dinu. Avocatul a fost cel care l-a apărat pe fostul senator PSD Cătălin Voicu condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Rodica Cosma a judecat şi ea unul din dosarele lui Adrian Năstase- Zambaccian, dar nu a făcut parte din completul care a pronunţat sentinţa definitivă de condamnare. Rodica Cosma a dispus condamnarea la cinci ani de închisoare a fostului ministru PDL, Monica Iacob Ridzi, pe fond. Judecătoarea a mai decis tot pe fond achitarea lui Tudor Chiuariu în dosarul Poşta Română, care însă în final a fost condamnat. Magistratul a mai decis condamnarea lui Gigi Becali în dosarul Valiza. Soţul ei este judecator la Curtea de Apel Brasov. Rodica Cosma a făcut parte şi din completul care a decis definitiv condamnarea lui Cătălin Voicu.

Mirela Popescu a promovat la Curtea Supremă în 2009 de la Curtea de Apel Piteşti instanţă pe care a şi condus-o. Judecătoarea are 20 de ani experienţă în magistratură şi a activat şi ca procuror. Mirela Popescu a făcut parte din completurile care au dispus pe fond sau în recurs condamnările în dosarele lui Cătălin Voicu, Gigi Becali sau Relu Fenechiu.

Citeşte mai multe despre judecătorii care trebuie să se pronunţe în cazul de plagiat de care este acuzat Victor Ponta pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici