Deputatul Adrian Merka, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, pentru conflict de interese

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat pe deputatul Adrian Miroslav Merka la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat părinţii la biroul parlamentar.

485 afișări
Imaginea articolului Deputatul Adrian Merka, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, pentru conflict de interese

Deputatul Adrian Merka, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, pentru conflict de interese (Imagine: Camera Dputaţilor)

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Adrian-Miroslav Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, a fost trimis în judecată în iunie 2014, de procurorii Parchetului instanţei supreme, sub acuzaţia de conflict de interese.

TITLURILE ZILEI

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că deputatul Adrian Merka a propus angajarea, la biroul parlamentar, a părinţilor săi şi a avizat contractele individuale de muncă ale acestora pe o perioadă determinată, în baza cărora aceştia au obţinut în total 39.180 de lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor.

În noiembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate ceruse Parchetului instanţei supreme să facă verificări în cazul deputatului Adrian Merka, pentru conflict de interese, întrucât în perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011, şi-a angajat părinţii în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar.

ANI preciza că în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu Camera Deputaţilor de către părinţii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 de lei, iar tatăl său a avut venituri nete de 4.533 de lei.

Potrivit Codului Penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici