Deputatul PDL Dan Păsat, trimis în judecată pentru şantaj

Deputatul PDL Dan Păsat a fost trimis în judecată, vineri, de DNA, pentru trei infracţiuni de şantaj şi pentru şapte operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o persoană o îndeplineşte în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau bunuri.

Imaginea articolului Deputatul PDL Dan Păsat, trimis în judecată pentru şantaj

Deputatul PDL Dan Păsat, trimis în judecată pentru şantaj (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe Dan Păsat - deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de şantaj şi infracţiunea prev. de art. 12 lit. a din Legea 78/2000, şapte acte materiale (efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o persoană o îndeplineşte în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite); Constantin Marin, pentru două infracţiuni de şantaj şi pe Vasile Preda - primar al comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, în perioada octombrie - noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Constantin Marin, i-a ameninţat verbal şi fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29 octombrie 2009, a exercitat acte de violenţă asupra unui număr de doi reprezentanţi ai firmei SC AGRO CLAS SRL Teleorman - ameninţări ce vizau integritatea fizică a părţilor vătămate sau a membrilor familiilor acestora - pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune a apei din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.

Totodată, prin ameninţări şi sprijinit de coinculpatul Marin Constantin, Păsat a încercat să îl convingă pe unul din cei doi reprezentanţi ai firmei menţionate să meargă la sediul primăriei din comuna Toporu şi să facă demersurile necesare pe lângă primar în vederea încasării unor sume de bani, 290.000 lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei AGRO CLAS SRL din executarea unui contractul de aducţiune apă potabilă.

Ulterior, aceşti bani ar fi urmat să fie remişi lui Păsat. Anterior, în cursul lunii noiembrie 2009, inculpatul Păsat exercitase presiuni psihice, ameninţându-l pe primarul comunei Toporu - judeţul Giurgiu, pentru ca acesta să rezilieze un contract cu SC AGROCLAS SRL şi implicit să efectueze plăţile aferente derulării contractului către firma lui Dan Păsat - SC PROD INVEST SRL, în condiţiile în care aceasta din urmă efectuase numai anumite lucrări subcontractate. Era vorba despre derularea unui contract în valoare totală de 3.848.719 lei având ca obiect "alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu".

Pe de altă parte, inculpatul Dan Păsat a încercat să îl constrângă pe primarul comunei Toporu să facă demersuri ilicite prin care să favorizeze firma lui Păsat Dan la câştigarea licitaţiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive în comuna Toporu. Procedura de achiziţie publică urma a fi desfăşurată în decembrie 2009 - martie 2010.

De asemenea, în perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Dan Păsat a efectuat demersuri, în calitate de administrator de facto în reprezentarea intereselor societăţii sale - SC PRODINVEST SRL, pe lângă primarii mai multor localităţi din judeţul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucşani, Vărăşti, Letca Nouă, Valea Dragului) pentru a-i determina să efectueze plăţi, cu prioritate, către firma sa ori să favorizeze aceeaşi firmă în obţinerea unor contracte privind lucrări de interes public (baze sportive, extindere sediu primărie). În acest fel, inculpatul a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu calitatea de deputat în Parlamentul României, obţinând foloase necuvenite în sumă de 1.836.608,59 lei.

Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale în calitate de martor, la data de 17 martie 2010, inculpatul Preda Vasile, primar al comunei Vărăşti - Giurgiu a făcut afirmaţii mincinoase sau nu a spus tot ce ştie cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat.

Concret, este vorba despre lămurirea circumstanţelor în care Dan Păsat a făcut demersuri pentru a obţine foloase necuvenite pentru firma în care figura ca asociat - SC PROD INVEST SRL. Demersurile vizau pe de o parte obţinerea unor plăţi efectuate de primăria Vărăşti şi cele în vederea câştigării, de către SC PRODINVEST SRL, a contractului având ca obiect "construire Bază Sportivă în Vărăşti". Respectivul contract, în valoare de 1.517.705 lei, a fost încheiat între Primăria Vărăşti şi SC PROD INVEST SRL, la data de 21.12.2009.

Amintim că, la data de 7 octombrie 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Camerei Deputaţilor, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 193 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Păsat Dan, pentru infracţiunile menţionate, reţinute în sarcina sa. La data de 8 februarie, plenul Camerei Deputaţilor a respins prin vot solicitarea DNA.

Prin urmare, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpaţii Dan Păsat şi Marin Constantin, prelungită până la data de 11 aprilie 2011, inclusiv.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Păsat Dan şi Constantin Marin, în vederea reparării pagubei cauzate prin săvârşirea infracţiunii şi în vederea confiscării speciale, până la concurenţa sumei de 1.836.608,59 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, DNA a separat faptele reţinute în sarcina lui Dan Păsat, care fac obiectul articolului 13 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie, pentru continuarea cercetărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici