Video Desfăşurare impresionantă la peste 2.000 de metri altitudine. Peste 700 de persoane au urcat la Crucea de pe Caraiman - GALERIE FOTO

Aproximativ 700 de persoane, militari sau civili, au participat, sîmbătă, la ceremonia de la Crucea de pe Caraiman, organizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

2954 afișări

Ceremonia a fost organizată la altitudinea de 2.291 de metri.

Printre cei prezenţi s-a numărat principesa Margareta, custodele Coroanei, care a ajuns cu întârziere la ceremonie şi a fost vizibil afectată de coborârea pe o porţiune de câteva sute de metri, pe munte, pe care a fost nevoită să o parcurgă.

Şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, a fost prezent la ceremonii, el declarând: “Cred că aici ne putem reculege şi ne putem gândi la toţi cei care au căzut sub drapel de-a lungul vremurilor, slujindu-şi patria. Fie că s-a întâmplat lucrul acesta în Primul Război Mondial, fie că s-a întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial. Eu nu pot decât să mă gândesc cu profund respect şi la cei care au căzut sub drapel în teatrele de operaţii acolo unde Armata României îşi desfăşoară misiunile. (...) Prin urmare, o zi cu o semnificaţie deosebită, este o zi pe care fiecare român ar trebui să o aibă în suflet. Este anul Centenar. Am încercat să cinstim cum se cuvine memoria celor căzuţi”, a declarat Mihai Fifor.

În opinia acestuia, Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman este “un monument care face, zic eu, cât o ţară întreagă. Aici cred că fiecare român trebuie să meargă măcar o dată în viaţă, în pelerinaj”.

După ceremonia de depuneri de coroane, naistul Nicolae Voiculeţ a depus “o coroană de sunete”.

“Pentru eroii şi martirii României am să depun o coroană de sunete”, a spus Voiculeţ înainte de a începe să cânte la nai.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea soldaţilor.

Realizată dintr-o structură metalică confecţionată din oţelul fabricat de vestitele Uzine şi Domenii Reşiţa, crucea a fost inaugurată şi sfinţită pe 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Are înălţimea totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri, fiind amplasată la o altitudine de 2.291 de metri, ceea ce a făcut ca monumentul, devenit simbol national, să atragă mii de vizitatori, din ţară sau din străinătate.

„Crucea comemorativă a eroilor români din primul război mondial a fost desemnată în Cartea Recordurilor Guiness (2013) ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan”, arăta recent Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care, la începutul anului 2016 a preluat în administrare Crucea de pe Caraiman.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici