Directorul Petrotel Lukoil Ploieşti, cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală

Directorul general al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au anunţat, marţi, reprezentanţii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.

1415 afișări
Imaginea articolului Directorul Petrotel Lukoil Ploieşti, cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală

Directorul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, în cazul directorului general al S.C. Petrotel-Lukoil S.A.Ploieşti, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

Conform procurorilor, ”cercetările urmează să fie continuate pentru strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, pentru identificarea persoanelor ce au săvârşit infracţiuni şi în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora”.

Directorul general al rafinăriei, Andrey Bogdanov, este singurul al cărui nume este indicat de către procurori ca fiind urmărit penal şi în privinţa căruia s-au luat măsuri preventive.
 
Totodată, procurorii anunţă că a fost ridicat parţial sechestrul asigurător insituit în 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere, ”pentru a da posibilitatea S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploieşti să îşi desfăşoare activitatea curentă în condiţii de normalitate cu terţii şi să plătească drepturile salariale şi contribuţiile la bugetul de stat”.

Reprezentanţii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti mai spun că ”în cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziţie de S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploieşti”, fără a se preciza despre ce bunuri este vorba.

Procurorii explică, în documentul citat, că în cazul infracţiunilor de spălare de bani luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie conform legislaţiei în vigoare.

”Măsurile instituite au avut un caracter strict procedural în conformitate cu legile speciale şi normele de procedură penală, singurele care guvernează procesul penal”, se mai precizează în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. 

Procurorii au făcut, joi, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel-Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Vineri, la o zi de la percheziţii, Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.

De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.

Tot luni, Lukoil a anunţat că rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală.

Într-o scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului în 3 octombrie, sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

În scrisoare, aflată în posesia MEDIAFAX, sindicatul salariaţilor din Petrotel-Lukoil şi Uniunea Sindicatelor Lukoil din România, în numele cărora semnează preşedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societăţii, astfel încât rafinăria Petrotel-Lukoil să poată funcţiona normal şi să poată fi plătite salariile muncitorilor.

Într-o altă scrisoare, primită luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezintă compania şi rezultatele financiare, precum şi comportamentul fiscal, menţionând totodată consecinţele pe care ancheta organelor de cercetare le are asupra activităţii companiei.

"Vă rugăm să ne sprijiniţi în repornirea Rafinăriei Petrotel-Lukoil şi în stabilizarea situaţiei economice în limitele legislaţiei în vigoare şi să aveţi în vedere că Lukoil nu ar fi riscat niciodată o investiţie de peste un miliard de dolari pentru o sumă de 230 de milioane de euro, prejudiciile de imagine şi consecinţele fiind deosebit de mari", spune Bogdanov, printre altele, în scrisoarea trimisă premierului.

Marţi, compania Lukoil anunţă, într-un comunicat de presă, că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, iar rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

"În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice", se arată în documentul transmis de companie.

Premierul Victor Ponta declara, luni, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea prsoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

El a insistat asupra faptului că Lukoil are 3.500 de angajaţi, iar activitatea acesteia este foarte importantă şi pentru alte companii din economia românească, arătând că nimeni nu fugea din ţară cu conductele companiei, indisponibilizate acum, şi exprimându-şi speranţa ca dictonul "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.) să fie aplicat prin limitare la "Fiat Justitia", nu şi la moartea lumii.

"Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba...sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm - nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea", spunea Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici