Comunicat de presă   Distribuţie Energie Electrică Romania intensifică acţiunile de eficientizare a activităţii de citire a contoarelor

Citirea contoarelor pentru consumatorii casnici şi pentru micii consumatori asimilaţi consumatorilor casnici se face cu o periodicitate de 3 luni.

814 afișări
Imaginea articolului Distribuţie Energie Electrică Romania intensifică acţiunile de eficientizare a activităţii de citire a contoarelor

Distribuţie Energie Electrică Romania intensifică acţiunile de eficientizare a activităţii de citire a contoarelor

Având în vedere activitatea complexă a operatorilor de distribuţie, printre care şi cea a citirii contoarelor, în  contextul liberalizării pieţei energiei şi creşterii preţului energiei şi a gazelor, Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), cel mai important operator naţional de reţele de distribuţie a energiei electrice, îşi intensifică direcţiile strategice de eficientizare a activităţii de citire a contoarelor, două dintre obiective fiind reducerea numărului de contoare necitite, precum şi a  situaţiilor de neconformitate a indexului, în circuitul Operator de Distribuţie-Consumator-Furnizor, care se reflectă în cazurile izolate  ale facturilor eronate.

Conform art.5 al Contractului Cadru pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, aprobat de Ordinul ANRE 90/2015 cu modificările aduse prin Ordinului ANRE 25/2021, operatorul de distribuţie asigură măsurarea energiei electrice active şi, după caz, a energiei electrice reactive, aferente locurilor de consum din zona sa de licenţă, în conformitate cu reglementările în vigoare, precum şi citirea indexului grupului de măsurare  pentru decontare,  aferent unui loc de consum.

Citirea contoarelor pentru consumatorii casnici şi pentru micii consumatori asimilaţi consumatorilor casnici se face cu o periodicitate de 3 luni.

Accesul la contoare, în vederea citirii acestora, este condiţionat de următorii factori:

  • Aproximativ 50% din parcul de contoare DEER este instalat în interiorul proprietăţii consumatorului final, citirea contoarelor fiind condiţionată de prezenţa la locul de consum a consumatorului final.
  • Acţiunea de citire presupune efectuarea a două vizite, în cazul în care nu s-a reuşit citirea contorului prima dată.
  • Din totalul celor aproximativ 3,9 milioane de consumatori, există câteva zeci de mii de locuri de consum inactive (locuinţe părăsite/dezactivate) sau cu prezenţă sporadică (case de vacanţă, locuri de consum sezoniere).
  • Dinamica populaţiei (în special programul de lucru) a fost modificată, urmare a ridicării restricţiilor legate de pandemia COVID-19,  un procent de aproximativ 10% dintre citiri neputând fi efectuate, nici la a doua vizită, din cauza nesincronizării programului consumatorului final de cel al personalului care efectuează citirea contoarelor.

Având în vedere aceşti factori care îngreunează activitarea de citire a contoarelor, Distribuţie Energie Electrică Romania a dezvoltat un canal de comunicare prin care consumatorii la care nu a fost posibilă citirea planificată a contorului, dupa două vizite ale reprezentantului Operatorului de Distributie, îşi pot transmite indexul contorului, însoţit de o fotografie a acestui index, intr-un mod facil si accesibil, direct pe site-ul web al Operatorului de Distributie, respectiv www.distributie-energie.ro.

Cum funcţionează acest canal de comunicare?

Consumatorii care nu au fost găsiţi acasă în cele două vizite ale citirii planificate vor primi la interval de câteva zile o Notificare transmisă de către furnizorul lor de energie electrică, prin care li se comunică faptul că citirea planificată nu a reuşit şi că pot să-şi încarce indexul pe formularul online din pagina web a Distribuţie Energie Electrică Romania pentru comunicarea indexului însoţit de o fotografie a acestui index, astfel:

  • Pasul 1: se acceseaza pagina web https://www.distributie-energie.ro/
  • Pasul 2: în această pagină găsiţi tab-ul de mai jos:
  • Pasul 3: prin accesarea tab-ului veţi fi direcţionat către pagina în care urmează să introduceţi indexul/indexurile şi fotografia/fotografiile acestuia/acestora.

IMPORTANT!

 

Prin transmiterea acestui/acestor index/indexuri vă asiguraţi că facturarea consumului dumneavoastră de energie electrică se va face în conformitate cu consumul efectiv realizat. DEER vă pune la dispoziţie acest canal de comunicare doar ca o soluţie complementară procesului normal de citire contoare.

Platforma online pentru comunicarea indexului de către consumator poate fi folosită de maximum două ori consecutiv de către acesta şi nu poate fi considerată un motiv pentru consumator de a nu permite accesul operatorului de distribuţie la contor. La următoarea dată planificată de către Operatorul de Distributie în vederea citirii contorului este necesară prezenţa consumatorului, pentru a permite accesul la contor (în cazul în care acesta este amplasat în interiorul proprietăţii consumatorului), în caz contrar operatorul de distribuţie poate preaviza consumatorul şi în ultimă instanţă, să deconecteze locul de consum.

 

După listarea din 2014, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de aproximativ 4,7 miliarde lei investiţi, derulând, în ultimii ani, cel mai important program de investiţii la nivel naţional. Înlocuirea contoarelor, accelerarea digitalizării, precum şi dezvoltarea de canale interactive pentru interacţiunile cu consumatorii, alături de acţiuni integrate de comunicare şi informare adresate consumatorilor, sunt câteva dintre obiectivele strategice.

Serviciul Comunicare, PR & CSR_ 30.05.2022

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici