DOCUMENT - Cum arată textul proiectului de modificare a OUG 7

Ministerul Justiţiei a transmis la CSM textul proiectului de lege care modifică OUG 7. Preşedintele CSM, Lia Savonea, a declarat, vineri, că a primit OUG modificată de la Ministerul Justiţiei, iar printre prevederi se numără abrogarea textului tranzitoriu privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Savonea a precizat că CSM urmează să dea aviz pe proiect.

3426 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT - Cum arată textul proiectului de modificare a OUG 7

DOCUMENT - Cum arată textul proiectului de modificare a OUG 7

„Acum o oră am primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de OUG care modifică mai multe texte din OUG nr. 7/2019. (...) Se propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai dintre procurori şi cu avizul Secţiei de procurori, nu cu avizul plenului. De asemenea, se propune abrogarea art 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor. (...) Se abrogă un text care era tranzitoriu în privinţa funcţiilor de conducere de nivel înalt la nivelul parchetelor”, a declarat preşedintele CSM, judecătorul Lia Savonea.

TITLURILE ZILEI

 

 

Potrivit şefei CSM, proiectul de Ordonanţă a fost transmis instanţelor şi parchetelor, urmează să-şi spună punctele de vedere, iar plenul CSM urmează să dea, săptămâna viitoare, un aviz favorabil sau negativ.

„Demersurile au fost iniţiate de CSM din decembrie 2018, apoi am revenit în ianuarie 2019 pe două segmente, pe cel al admiterii în magistratură şi al concursurilor de promovare în funcţiile de execuţie şi la ÎCCJ. Prima slicitare era justificată că starea resurselor din acest moment nu ne permit să formăm pe o durată de 4 ani judecătorii şi procurorii la INM, iar cea de-a doua cerinţă are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate şi altele contradictorii în corpul legii 303/2004”, a mai spus şefa CSM.

Potrivit acesteia, în luna ianuarie 2019, au revenit cu o solicitare către Guvern în contextul modificărilor cerute.

„În luna februarie pe 18, Ministerul Justiţiei a înaintat prooectul de OUG pentru avizare. A doua zi aveam programată şedinţă de plen, însă avizul nu a putut fi emis, deoarece nu a fost timpul necesar de o zi pentru a fi lecturat şi ca fiecare membru al Consiliului să îşi poată da acordul sau dezacordul cu privire la acest proiect. OUG a fost adoptată în aceeaşi zi, la 19 februarie şi a cuprins şi alte modificări decât cele solicitate de către CSM, care au generat o serie de îngrijorări în rândul magistraţilor”, a completat Savonea.

Magistratul a vorbit şi despre întâlnirea cu premierul României pentru discuţia pe Ordonanţa 7: „Faţă de invitaţia formulată de premierul României, Viorica Dăncilă, s-a decis ca eu ca preşedinte să particip la întâlnire. În aceeaşi zi, am participat la întâlnirea de la Guvern şi am susţinut poziţia Consiliului în limitele mandatului care mi-a fost conferit. Am cerut să fie aborgată OUG în ceea ce priveşte textele care nu proveneau de la CSM. La întâlnire am insistat asupra nevoii acordării unui termen rezonabil care să ţină seama de caracterului urgent al actului, dar şi asigurarea posibilităţii reale de a emite un aviz atunci când se solicită asemenea avize pentru proiecte de acte normative”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici