DOCUMENT Mandatul de percheziţie de la Mehedinţi era pentru ridicarea de înscrisuri/ Avocatul Toni Neacşu: Un ONG depune la Secţia de anchetă plângere împotriva procurorului

Avocatul Toni Neacşu, fost membru CSM, a precizat că a revizuit o plângere penală a unui ONG, care va fi depusă la Secţia pentru anchetarea magistraţilor împotriva procurorului care ar fi bruscat fetiţa din Mehedinţi. Neacşu spune că procurorul a abuzat de mandatul de percheziţie, deoarece acesta era emis pentru ridicarea de probe şi înscrisuri, nu pentru ridicarea minorului.

6461 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT Mandatul de percheziţie de la Mehedinţi era pentru ridicarea de înscrisuri/ Avocatul Toni Neacşu: Un ONG depune la Secţia de anchetă plângere împotriva procurorului

Fost membru CSM, despre cazul fetiţei din Mehedinţi: Un ONG depune la Secţia de anchetă plângere împotriva procurorului

„Ori, obiectul percheziţiei este ridicarea de obiecte şi înscrisuri, iar nicidecum ridicarea forţată a minorilor”, a scris pe Facebook avocatul Toni Neacşu, fost membru CSM.

„Sub pretextul acestuia, a luat cu forţa şi ilegal minora din domiciliul asistenţilor maternali, depăşind limitele mandatului de percheziţie, săvârşind astfel infracţiunea de abuz în serviciu, iar prin modalitatea dură şi prin bruscările fizice şi psihice aduse minorei, care s-a opus să fie luată din domiciliul unde se afla, există indicii că s-a săvârşit cel puţin şi infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Trebuie să facem distincţie între hotărârile judecătoreşti civile definitive care lămuresc, până la desfiinţarea lor, situaţia legală a minorei, adopţia fiind în acest moment legală, reţinerea acesteia de către familia Sărămaţ fiind ea însăşi nelegală de vreme ce justiţia civilă a hotărât astfel definitiv, şi modul concret în care procurorul învestit cu o cauză penală şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, aducând grave vătămări integrităţii psihice şi fizice a copilului”, mai precizează Neacşu.

TITLURILE ZILEI

Avocatul a mai punctat că ancheta internă dispusă de procurorul general şi cea a Inspecţiei Judiciare nu sunt suficiente în acest caz, fiind necesară şi deschiderea unui dosar penal.

Ulterior, Toni Neacşu, fost membru al CSM, a menţionat pe Facebook: " Problema reală este modalitatea în care procurorul învestit cu o plângere penală a înţeles să efectueze acte de urmărire penală, luând cu forţa minora din domiciliul în care aceasta locuia, chiar dacă presupunem că reţinerea ei de către asistenţii maternali era nelegală la acel moment.

Lipsirea de libertate, ca infracţiune, presupune în toate cazurile lipsa voinţei persoanei de a se afla într-un loc, ori este evident ca minora nu numai că dorea să stea în acea locuinţă dar şi s-a opus categoric preluării ei"

Alături de comentariu, Toni Neacşu prezintă şi mandatul de percheziţie domiciliară, emis de Judecătoria Craiova. În acesta se menţionează că este autorizată efectuarea percheziţiei domiciliare la imobilul de la Baia de Aramă pentru a fi strânse probe cu privire la fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, fals prinvind identitatea, uz de fals, rele tratamente aplicate minorului şi împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu.

Fetiţa a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce a fost înfiată de o familie din America.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiţei din Mehedinţi şi a efectuat percheziţia domiciliară. Totodată, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita şi modul în care procurorul a intervenit.

Taguri:
fetiţa,
avocat,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici