Video Doi PREMIERI s-au închinat la moaştele Sf. Dionisie. Dăncilă, cel demis, şi Orban, cel desemnat, pe aceeaşi scenă la Patriarhie

Liderii PSD şi PNL, Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban, s-au aflat duminică pe aceeaşi scenă, unde a avut loc Liturghia dedicată Sf. Dumitru, Ocrotitorul Bucureştiului, de pe Dealul Mitropoliei din Capitală. Premierul demis şi cel desemnat s-au închinat, la finalul slujbei, moaştelor Sf. Dionisie.

822 afișări

Premierul desemnat Ludovic Orban a ajuns la slujba de la Catedrala Patriarhală mai devreme decât prim-ministrul interimar Viorica Dăncilă, care s-a alăturat procesiunii la ora 11.00, împreună cu soţul ei, Cristinel Dăncilă şi vicepremierul interimar Mihai Fifor.

Aflaţi într-o tranziţie guvernamentală, cei doi premieri au stat la un metru distanţă, pe acelaşi rând de pe scena unde avea loc Sfânta Liturghie. Slujba a fost condusă de Patriarhul Daniel împreună cu membrii Sfântului Sinod, care erau înconjuraţi de preoţi şi diaconi.

În aceeaşi parte a scenei, alocată demnitarilor, au asistat la slujbă, din partea social-democraţilor, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fostul ministru al Mediului Doina Pană, senatorii Robert Cazanciuc şi Liviu-Tit Brăiloiu.

Din partea liberalilor a fost prezent şi Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 din Bucureşti.

Politicienii s-au ridicat să se închine în unele momente ale slujbei şi au primit anafură din partea preoţilor.

După Liturghie a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail. Consilierul patriarhal Aurel Mihai a explicat jurnaliştilor că Sf. Ierarh a fost canonizat ca sfânt şi în Republica Moldova, acolo unde a trăit.

"Sf. Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail este aşezat spre venerare cu ale lui sfinte moaşte, aduse de o delegaţie condusă de Preasfinţitul părinte Veniamin al Basarabiei de Sus şi chiar Maica Stareţă a Mănăstirii Suruceni, unde a vieţuit şi s-a ostenit Sf. Ierarh Dionisie Erhan. Acest sfânt este un vieţuitor în Basarabia şi a fost un mărturisitor al dreptei credinţe în această slujire de ierarh al Bisericii Ortodoxe pe care a avut-o. În timpul vieţii sale a venit în ţara noastră românească şi a poposit în rugăciune şi în viaţă duhovnicească în locurile de închinăciune din ţara noastră. El este canonizat ca sfânt în Republica Moldova în Mitropolia Basarabiei şi este proclamată această canonizare tocmai pentru a se vesti tuturor credincioşilor creşterea evlaviei şi apoi înscrierea în calendarul nostru ortodox românesc", a explicat, duminică, în timpul Sfintei Liturghii, Aurel Mihai.

Viorica Dăncilă şi Ludovic Orbanu nu au vorbit între ei după încheierea slujbei, când Patriarhul Daniel i-a salutat pe politicieni şi a discutat cu câţiva dintre aceştia.

Soborul de înalţi prelaţi, urmaţi de politicieni, au trecut printr-un culoar amenajat în mijlocul mulţimii de oameni pentru a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Dionisie Erhan. Viorica Dăncilă a salutat şi a schimbat câteva cuvinte cu simpatizanţi şi participanţi la evenimentul sfânt.

Patriarhul Daniel a interacţionat cu credincioşii ortodocşi, chiar încercând, în glumă, să probeze un clop cu păun purtat de un bărbat îmbrăcat în port popular.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat oamenii care aşteptau la rând pentru a se închina la sfintele moaşte.

Viorica Dăncilă a mers înaintea politicienilor pentru a fi printre primii care se închină la rămăşiţele Sfântului. Au urmat-o Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Toni Greblă, alături de ceilalţi social-democraţi.

Ulterior, şi Ludovic Orban a mers pentru a se închina la racla Sfântului Dionisie.

După acesta au venit prezidenţiabilul PMP Theodor Paleologu şi primarul PSD al Sectorului 5, Daniel Florea.

Apoi, fiecare a mers spre ieşirea din curtea Mitropoliei.

În tot acest timp, credincioşii au stat la cozi pentru a se putea închina la racla Sfântului. Oamenii au primit cornuri şi apă de la organizatori pentru a nu li se face rău aşteptând să intre în încăperea unde era ţinută racla.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. O bunică şi-a pierdut nepoata de 13 ani în mulţime, după ce au fost despărţite la intrarea în curtea Mitropoliei. Organizatorii au anunţat dispariţia fetei, iar la scurt timp a fost găsită.

Taguri:
orban,
dăncilă,
slujbă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici