Doina Gradea, director interimar al TVR, despre difuzarea interviului cu Sebastian Ghiţă: Sunt proceduri clare. Nu există Înalta Poartă

Aleşii din Comisiile de cultură, marţi, i-au cerut directorului interimar al TVR Doina Gradea, în timpul audierii pentru noul CA al TVR, să facă precizări legate de difuzarea interviului cu deputatul fugar Sebastian Ghiţă, aceasta afirmând că la TVR nu există „Înalta Poartă” care dă aprobări.

3311 afișări
Imaginea articolului Doina Gradea, director interimar al TVR, despre difuzarea interviului cu Sebastian Ghiţă: Sunt proceduri clare. Nu există Înalta Poartă

Doina Gradea, director interimar al TVR, despre difuzarea interviului cu Sebastian Ghiţă: Sunt proceduri clare. Nu există Înalta Poartă

"Am câteva întrebări pe care aş vrea să vi le adresez punctual. (...) Aşadar: care sunt persoanele din conducerea TVR care au fost înştiinţate de difuzarea acestui interviu şi care sunt persoanele care au aprobat difuzarea acestui interviu în această formă; care au fost termenii înţelegerii dintre TVR şi deţinătorul de drept al interviului, cine a iniţiat negocierile pentru preluarea interviului de către TVR; există un acord de coordonare editorială între cele patru posturi care au difuzat simultan acel material sau între TVR şi aceste posturi în particular? TVR a obţinut acordul direct şi expres al d-lui Sebastian Ghiţă de a difuza acest material?", a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Doina Gradea a afirmat că, la TVR, nu există "Înalta Poartă".

"Persoanele, nu contează ca nume, sunt responsabile editorial de la TVR1. Nu a fost comitetul director, nu a fost Doina Gradea cea care a decis (difuzarea interviului cu Sebastian Ghiţă-n.r.). Sunt proceduri de lucru foarte clare pe care le respectăm, nu există "Înalta poartă", unde se vine şi se iau aprobări, adică directorul general sau preşedintele, sunt responsabilităţi foarte clar împărţite Persoanele sunt cele responsabile, potrivit regulamentelor interne de organizare şi funcţionare pe editorial", a răspuns Doina Gradea.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a făcut trimitere la "celebrul caz" al lui Edward Snowden, venind în apărarea Doinei Gradea.

"Domnul Snowden este urmărit şi există mandat de arestare pe numele domniei sale. Sigur că interviuri cu domnul Snowden s-au difuzat peste tot în lume. (...) Interviul a fost difuzat de postul public de televiziune din Statele Unite, adică din statul care l-a acuzat prin FBI de spionaj pe Snowden. (...) Mi se pare odios să-i ceri unui jurnalist, indiferent de televiziunea unde îşi desfăşoară activitatea, fie că este vorba de un post comercial sau de un post public de televiziune, să-i spui ce are voie şi nu are voie să facă", a spus Pleşoianu.

Pleşoianu le-a cerut celor din comisie să ridice mâna dacă sunt de părere că un jurnalist, indiferent care, de la postul public de televiziune ar trebui cenzurat.

"Nu văd să fi ridicat cineva mâna, deci suntem în regulă", a remarcat Gigel Ştirbu.

"(...) ultima condamnare la moarte a fost acum aproape 30 de ani, nu este cazul aici. (...) De aceea îl invităm în ţară pe domnul Sebastian Ghiţă să răspundă în faţa autorităţilor pentru faptele dânsului", a intervenit Bulai.

Preşedintele Comisiei de cultură deputatul PNL Gigel Ştirbu i-a cerut Doinei Gradea să precizeze dacă a fost sunată pentru a fi rugată sau i s-a impus "să bage interviul sau să-l scoată de pe post".

"Niciodată. Dar pot să vă spun că, atâta vreme cît am fost director general interimar, cu suportul dumneavoastră, cu votul dumneavoastră nu am interferat nici măcar o secundă în politica editorială a televiziunii publice şi nu voi face asta niciodată, şi voi susţine necontenit libertatea de expresie a jurnaliştilor", a susţinut Doina Gradea.

Gigel Ştirbu a afirmat că nu vrea să deschidă "Cutia Pandorei" şi că întrebările pe această temă vor continua la audierile de miercuri.

"Sper ca mâine (n.r. - miercuri), în timpul audierilor noului preşedinte al CA şi al noului director general, să facem referire la acest lucru. (...) Este televiziunea publică, este plătită din banii noştri ai tuturor, fiecare dintre noi avem dreptul să punem întrebări când este vorba de banii contribuabililor. Ca atare, în cursul audierilor de mâine o să-mi asum şi eu reeponsabilitatea să adresez anumite întrebări vizavi de ceea ce s-a întâmplat şi sper că se va întâmpla cu această societate naţională a statului român", a spus Gigel Ştirbu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici