DOSARUL MICROSOFT - Ecaterina Andronescu, audiată la DNA: "Sunt suspectată de abuz. Nu am primit niciodată nimic, nu am condiţionat pe nimeni"

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este audiată joi, la DNA, în dosarul licenţelor Microsoft, în care este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele vizate fiind din perioada în care aceasta a fost ministru al Educaţiei. Andronescu a declarat, la ieşirea de la DNA, că este suspectată doar de abuz în serviciu.

2415 afișări
Imaginea articolului DOSARUL MICROSOFT - Ecaterina Andronescu, audiată la DNA: "Sunt suspectată de abuz. Nu am primit niciodată nimic, nu am condiţionat pe nimeni"

Ecaterina Andronescu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

UPDATE 11:51 - Andronescu: Sunt suspectată de abuz; nu am primit niciodată nimic, nu am condiţionat pe nimeni

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat joi, la ieşirea de la DNA, după ce i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile din dosarul Microsoft, că este suspectată doar de abuz în serviciu, precizând că nu a primit niciodată nimic şi nu a condiţionat niciodată pe nimeni.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a spus că a nu a dat o declaraţie, ci doar a avut o discuţie cu procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care se ocupă de dosarul Microsoft şi a adus mai multe documente.

Andronescu a adăugat că este suspectată de abuz în serviciu, iar întrebată dacă nu a fost anunţată că este acuzată şi de luare de mită sau de alte fapte, fostul ministru a răspuns negativ.

"Încerc să îmi dovedesc nevinovăţia (...) Nu am primit niciodată nimic, nu am condiţionat pe nimeni şi nu am să fac asta niciodată cât trăiesc", a mai spus Andronescu.

Întrebată de ce a venit de la prima oră a dimineţii la DNA, în condiţiile în care ar fi trebuit să vină de la ora 10.00, Andronescu a spus că a fost citată de procurori să se prezinte la ora 08.00.

În dosarul licenţelor Microsoft, procurorii DNA au cerut Senatului aviz pentru urmărirea penală a Ecaterinei Andronescu pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, fapte care ar fi fost comise în perioada în care aceasta a fost ministru al Educaţiei, respectiv 2000-2003 şi 2008-2012.

Surse judiciare au declarat că procurorii au citat-o pe Ecaterina Andronescu să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiată în dosarul Microsoft, după ce, în 19 noiembrie, Senatul a avizat începerea urmăririi penale a acesteia, pentru perioada în care a fost ministru al Educaţiei.

Potrivit surselor citate, Ecaterina Andronescu trebuia să se prezinte la DNA în jurul orei 10.00, însă aceasta a venit mai devreme cu mai bine de două ore.

Senatorul Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educaţiei în perioadele 2000-2003 şi 2008-2012, în dosarul Microsoft fiind suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorii susţin că Andronescu, în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. De asemenea, Andronescu ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care s-ar fi urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora şi ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu.

Fostul ministru ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme, ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă, ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, potrivit anchetatorilor.

De asemenea, în perioada 2001 -2009, Andronescu ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

Andronescu declara, după ce procurorii au cerut aviz de urmărire penală de la Senat, că nu a cerut şi nu a luat niciun leu în perioada în care a fost ministru.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Preşedintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

În 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii.

Potrivit DNA, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici