Dragnea: Guvernul asumă răspunderea şi pe modificări la legile funcţionarului public şi administraţiei

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, după ce a prezentat proiectul descentralizării parlamentarilor USL, că odată cu angajarea răspunderii Guvernului asupra descentralizării vor fi modificate şi Legea funcţionarului public, precum şi Legea administraţiei publice.

1832 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Guvernul asumă răspunderea şi pe modificări la legile funcţionarului public şi administraţiei

Dragnea: Guvernul asumă răspunderea şi pe modificări la legile funcţionarului public şi administraţiei

"Am discutat de asemenea ca odată cu angajarea răspunderii să nu ne agajăm răspunderea numai pe proiectul descentralizării, ci şi pe un pachet minim de legi privind reforma administraţiei, adică să adoptăm nişte modificări şi la Legea Statutului funcţionarului public şi la Legea administraţiei locale", a spus Dragnea.

Întrebat de ce a optat Guvernul pentru a modifica aceste legi prin angajarea răspunderii, Dragnea a precizat că este vorba de un prilej în care Executivul îşi poate angaja răspunderea pentru un pachet de reformă mai mare decât descentralizarea, cele două legi fiind legate de procesul de descentralizare.

El a arătat că Legea funcţionarului public va fi modificată în sensul introducerii posibilităţii ca evaluarea personalului din instituţii să poată fi făcută semestrial şi nu anual, cum este acum.

"La funcţionarii publici acum sunt evaluări anuale, adică şeful instituţiei poate să evalueze activitatea şi competenţa fiecărui funcţionar public o dată pe an. Toată lumea solicită ca această evaluare să poată fi făcută măcar de două ori pe an, adică semestrial", a spus Dragnea.

El a menţionat că se va avea în vedere o flexibilizare mai mare a acestui sistem.

"În opinia noastră, acum sunt foarte multe competenţe la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Este un sistem mult prea centralizat, cu o libertate mult prea mică pentru instituţiile publice. Nu cred că e firesc ca ANFP să aprobe concursuri de ocupare a unui post la o comună. Nu vedem de ce trebuie să se încarce cu asta, de ce trebuie să participe la aceste comisii de concurs, de ce trebuie să avizeze lucrul ăsta", a spus Dragnea.

El a arătat că prevederea actuală din lege potrivit căreia un funcţionar public care pleacă de la instituţie îşi găseşte un birou la o altă instituţie, în alt judeţ, va fi modificată, în sensul în care se va include şi acordul instituţiei respective în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici