Duşa, referindu-se la Ardeal: Cred că e grav ca unii să vorbească în campania electorală de separare

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, răspunzând unei întrebări, că nu crede că există pericolul ruperii Ardealului, adăugând că ”este grav ca unii să vorbească în campania electorală de separare”.

205 afișări
Imaginea articolului Duşa, referindu-se la Ardeal: Cred că e grav ca unii să vorbească în campania electorală de separare

Mircea Duşa (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, dacă există îngrijorări de securitate privind ruperea Ardealului, Duşa a răspuns că nu crede în existenţa unui asemenea pericol.

"Eu nu cred că există un asemenea pericol. Cred că este grav ca unii să vorbească în campania electorală de separare. Am insistat mult pe acest subiect: românii şi-au dat viaţa - şi mai ales Armata Română - pentru a crea premisele unirii de la 1918. (…) Eu nu cred că românii şi înaintaşii noştri şi-au dat viaţa pentru ca cineva să vină astăzi să ne spună că ardelenii doresc o separare. Nu. Ardelenii îşi doresc şi eu personal îmi doresc o Românie mare, o Românie puternică, în care fiecare cetăţean să se simtă bine şi să trăiască decent”, a afirmat Duşa, care este şi liderul PSD Harghita.

Întrebat ce înţelege printr-o Românie mare, Mircea Duşă a răspuns că se referă la o ţară puternică din punctul de vedere al securităţii naţionale.

"Vorbesc de o Românie puternică economic şi puternică din punctul de vedere al securităţii naţionale. România este un stat stabil în zonă, este un stat care conferă o oază de securitate în această zonă. (...) După criza din Ucraina, situaţia de securitate din zonă s-a schimbat foarte mult şi mai ales situaţia din Marea Neagră, după ceea ce s-a petrecut cu Coreea. Şi la nivel naţional, dar şi la nivel de NATO s-au luat măsuri de reasigurare pe întreg flancul estic, iar la summitul din Ţara Galilor am insistat foarte mult să fie nominalizate ţările în care se vor realiza capabilităţi militare ale NATO şi dacă luaţi declaraţia adoptată la summit o să vedeţi că sunt nominalizate şi România, şi Bulgaria pe flancul sud – estic, Polonia şi ţările nordice pe flancul nord-estic. În acest moment se derulează procesele tehnice de planificare militară în vederea stabilirii acestor obiective", a spus Duşa.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, candidatul ACL la prezidenţiale, a spus, în mai multe rânduri, că au existat acuzaţii la adresa sa că ar vrea să rupă Ardealul din partea adversarilor politici. El a calificat astfel de acuzaţii ca fiind "cretinisme", menţionând că a susţine astfel de lucruri "de dragul câtorva voturi" nu este admisibil.

Iohannis a spus, joi seară, într-o emisiune la Digi 24, răspunzând unei întrebări, că abordarea unor teme precum "ruperea Transilvaniei", "total false, din alt secol şi dăunătoare", apar atunci când "oameni de tip PRM sunt cooptaţi pentru nişte voturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici