Elevilor şcolii din Piteşti care refuză prezenţa unui coleg cu ADHD li s-a scăzut nota la purtare/ Studenţii se pronunţă în favoarea copilului exclus - VIDEO

Elevii clasei a 7-a B ai Şcolii "I.L. Caragiale" din Piteşti vor fi sancţionaţi cu scăderea notei la purtare după ce au protestat, trei zile consecutiv, refuzând să intre la ore, faţă de prezenţa unui coleg cu probleme de sănătate, care i-ar ameninţa şi i-ar agresa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

9207 afișări
Imaginea articolului Elevilor şcolii din Piteşti care refuză prezenţa unui coleg cu ADHD li s-a scăzut nota la purtare/ Studenţii se pronunţă în favoarea copilului exclus - VIDEO

Elevii unei şcoli din Piteşti, sancţionaţi după ce au protestat faţă de prezenţa unui coleg bolnav

Elevii clasei a 7- a B din Şcoală "I.L. Caragiale" din Piteşti au refuzat să intre, timp de trei zile consecutiv, la ore, afirmând că nu mai acceptă să înveţe în aceeaşi clasă cu un coleg care ar suferi de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD). Elevii protestatari spuneau că acesta îi agresează fizic şi verbal şi îi ameninţă cu moartea.

Copiii, împreună cu părinţii lor, au protestat în holul de la intrarea în instituţia de învăţământ. Ei au purtat pancarte prin care cereau să fie lăsaţi să înveţe, iar colegul lor cu probleme de sănătate să fie transferat la o altă şcoală.

TITLURILE ZILEI

Inspectorul şcolar general al ISJ Argeş, Dumitru Tudosoiu, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că joi elevii au intrat la ore, iar elevul contestat a primit scutire medicală până când va ajunge la o clinică din Bucureşti unde are o programare pentru o evaluare medicală.

"Aşteptăm rezultatele evaluării medicale pe care sper ca familia să ni le pună la dispoziţie şi, în urma acestei evaluări, părinţii să agreeze ideea de a merge către un învăţământ special, asta dacă recomandarea medicului este în sensul acesta sau către învăţământ la domiciliu. Facem eforturi pentru integrarea copilului şi respectarea drepturilor lui, dar şi pentru respectarea drepturilor celorlalţi copii din clasă. Cred că factorul determinant care va lua o decizie este până la urmă familia copilului, iar dacă vor asculta sfatul nostru, s-ar putea să ajungem la concluzia că cel mai bine pentru copil este să meargă în altă unitate de învăţământ", a spus Dumitru Tudosoiu.

Potrivit acestuia, joi protestul se terminase.

"Protestul este stopat la momentul acesta şi, la presiunea părinţilor celorlalţi copii, va putea fi reluat în momentul în care acel copil vine la şcoală. Consider că deja acest protest a depăşit orice limită", a adăugat inspectorul şcolar general al ISJ Argeş.

Tudosoiu a spus că pe perioada protestului elevii au înregistrat absenţe, iar în urma acestora se va ajunge la scăderea notei la purtare.

"Noi am înţeles semnalul de alarmă pe care părinţii l-au tras şi am acţionat ca atare şi cu toate mijloacele legale. Părinţii trebuie să înţeleagă că, pe un principiu corect al acţiunii şi interacţiunii, există şi această chestiune a numărării absenţelor şi a scăderii notei la purtare. Acest protest nu avut o bază legală şi a produs bulversare la nivelul clasei şi la nivelul şcolii. Trebuie să înţeleagă, de asemenea, că este nevoie de consiliere pentru toţi cei 29 de copii afectaţi emoţional de acest subiect, au protestat împotriva unui coleg de-al lor, lucru care pentru vârsta lor nu ştiu cât de mult le face bine, iar eforturile acestea trebuie să le facem din nou împreună, scoală şi familie, pentru bunul mers al şcolii şi copiilor", a spus Dumitru Tudosoiu.

ISJ Argeş arăta, într-un comunicat de presă, că a organizat, alături de inspectorul teritorial, cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Argeş, cu directorul şi colectivul cadrelor didactice de la şcoală, pe întreaga durată a anului şcolar trecut, întâlniri cu părinţii elevilor din clasa a 7-a B, cu părinţii elevului care ar avea probleme de sănătate, cu psihologul şcolar şi cu psihologul desemnat de DGASPC Argeş.

"În cadrul acestor întâlniri i-am invitat pe părinţii şi profesorii care predau la acea clasă să asigure un climat propice derulării activităţii instructiv-educative, să-şi manifeste disponibilitatea şi deschiderea spre promovarea interesului superior al minorului dar şi al celorlalţi minori participanţi la actul educaţional. În acest sens, am recomandat părinţilor şi psihologului să însoţească minorul în timpul programului şcolar, am discutat şi am obţinut acordul părinţilor celorlalţi elevi de a accepta prezenţa minorului însoţit la orele de curs, am invitat părinţii celorlalţi elevi din clasă la toleranţă, considerând că s-au făcut eforturi din partea tuturor celor implicaţi pentru integrarea elevului. De asemenea, recomandarea noastră către familia minorului a fost pentru o nouă reevaluare medicală, iar din discuţiile purtate recent am aflat că, deşi familia şi-a luat această obligaţie, respectivul lucru nu s-a petrecut până în acest moment, urmând a se face în cursul săptămânii viitoare. Până la această evaluare, elevul este scutit medical la domiciliu", arăta ISJ Argeş.

Studenţii cer elevilor să înceteze protestul şi să permită copilului cu ADHD să revină la cursuri

Uniunea Naţională a Studenţilor din România a transmis un comunicat prin care solicită părinţilor şi elevilor clasei a 7-a B, de la şcoala I.L. Caragiale din Piteşti, să înceteze protestul şi să permită copilului cu dizabilităţi să participe la cursuri.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Uniunea Naţională a Studenţilor din România aduce în lumină faptul că dreptul la învăţătură, parte a dreptului la educaţie, este prevăzut în Constituţia României prin articolul 32 – ”Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare”.

Conform egalităţii de şanse, se arată în comunicatul UNSR, tinerii cu dizabilităţi au dreptul la învătătură şi dreptul de a fi trataţi în mod egal, atât de autorităţile publice, cât şi de ceilalţi cetăţeni.

"Atragem astfel atenţia celor 29 de elevi ai clasei a 7 –a B de la Şcoala I.L. Caragiale din Piteşti, care, sprijiniţi de părinţii lor printr-o decizie a Comitetului de părinţi, au refuzat să participe la ore luni, 18.10.2016 şi marţi, 19.10.2016, având ca principal motiv faptul că în componenţa clasei a 7 –a B se află şi un elev cu dizabilităţi. Recomandăm elevilor, comitetului de părinţi şi conducerii instituţiei de învăţământ să înceteze imediat acest protest şi să ofere acces la educaţie acelui elev, indiferent de dizabilitatea pe care o are. Şcoala I.L Caragiale din Piteşti, prin drepturile instituţionale pe care le deţine, poate şi ar trebui să medieze acest conflict de îndată", este mesajul Uniunii Studenţilor.

De asemenea, studenţii precizează că Legea Educaţiei Naţionale nu ne oferă suficiente indicaţii cu privire la astfel de situaţii, dar în acelaşi timp Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a identificat numeroase cazuri în care copiilor cu dizabilităţi le este îngrădit accesul la educaţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici