EXCLUSIV: Guvernul a prelungit facilitatea suportării de către stat a costului cu cazarea demnitarilor

Miniştrii, inclusiv persoane cu funcţii asimilate acestora, precum şi miniştrii delegaţi, care nu deţin locuinţe în Bucureşti, vor avea şi în acest an dreptul, pe durata mandatului, să deconteze cheltuielile de cazare în locuinţe de serviciu RA-APPS, în limita plafonului stabilit pentru parlamentari.

419 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul a prelungit facilitatea suportării de către stat a costului cu cazarea demnitarilor

EXCLUSIV: Guvernul a prelungit facilitatea suportării de către stat a costului cu cazarea demnitarilor (Imagine: Narcis Pop/ Arhiva Mediafax Foto)

Pentru deputaţi şi senatori, statutul parlamentarilor prevede acordarea unei sume forfetare lunare de 4.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucreşti.

Prelungirea şi pentru acest an a facilităţii de decontare a costurilor aferente cazării pentru membrii Guvernului a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre.

Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX că actul normativ menţine şi pentru acest an posibilitatea miniştrilor de a-şi deconta costurile de cazare în Capitală la un nivel valoric similar celui rezervat parlamentarilor.

Facilitatea a fost prelungită şi pentru secretarii de stat şi persoanele cu funcţii asimilate, care, dacă nu au casă în Capitală, vor avea de asemenea dreptul să deconteze, dar numai pe o perioadă de trei luni de la data numirii, cheltuielile de cazare în locuinţe de serviciu RA-APPS. Singura modificare este că, dacă până în prezent plafonul maxim de cheltuieli permise pentru aceştia era calculat pe lună, respectiv cu 2.500 lei/lună, în 2015 plafonul va fi calculat pe an, cu 7.500 lei/an, ceea ce permite variaţii ale cuantumului lunar în interiorul plafonului maxim.

Cheltuielile vor fi decontate şi dacă demnitarii sunt cazaţi în locuinţe RA-APPS propuse la vânzare, în limita unui plafon maxim anual de 30.000 lei. Până în prezent, plafonul maxim de cheltuieli pentru aceste cazuri era calculat tot pe lună, cu 2.500 lei/lună.

Conform surselor citate, decontarea cheltuielilor de cazare în imobile RA-APPS propuse la vânzare, în limita acestui plafon, va fi posibilă în continuare, pe durata mandatului, şi pentru consilierii de conturi, subsecretarii de stat, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membrii Curţii Constituţionale, preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, tribunalelor, judecătoriilor, precum şi preşedinţii secţiilor din cadrul acestor instanţe, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asimilaţii acestora, procurorii-şefi ai direcţiilor şi secţiilor din cadrul Ministerului Public şi adjuncţii acestora, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi adjuncţii acestora, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale şi judecătorii şi adjuncţii acestora, precum şi conducători de instituţii publice şi înalţi funcţionari publici.

Până în vara anului 2013, plafonul maxim pentru decontarea de către stat a cheltuielilor de cazare era de 18.600 lei anual (ceea ce poate reprezenta 1.550 lei lunar), dar a fost eliminat atunci şi înlocuit cu un amendament care prevede că Guvernul va stabili în fiecare an acest cuantum. Astfel, anul trecut, Guvernul a decis ca acest plafon să fie similar celui rezervat parlamentarilor, fixat tot în 2014 la 4.000 lei lunar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici