EXCLUSIV: Guvernul va interzice etnobotanicele. Amenzi de până la 100.000 lei şi închisoare opt ani

Guvernul va interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi va decide amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.

184 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul va interzice etnobotanicele. Amenzi de până la 100.000 lei şi închisoare opt ani

EXCLUSIV: Guvernul va interzice etnobotanicele. Amenzi de până la 100.000 lei şi închisoare opt ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Anul trecut, Guvernul a stabilit o listă de substanţe interzise la comercializare, pentru a combate produsele etnobotanice.

În proiectul obţinut de MEDIAFAX se reclamă însă faptul că eforturile depuse pentru combaterea acestui fenimen sunt zădărnicite de uşurinţa cu care se poate modifica formula chimică a substanţelor nocive, astfel că, la scurt timp după modificarea cadrului legislativ, au apărut pe piaţă alte substanţe cu structură chimică diferită care pot fi comercializate liber, identificarea lor fiind deosebit de dificilă. Aceasta deoarece distribuitorii înlocuiesc foarte des tipul substanţei sub o anumită denumire comercială, cunoscând faptul că, pentru a fi identificată, este nevoie de timp şi analize de laborator complexe şi costisitoare.

"Cu toate că listele au fost actualizate de două ori în cursul anului 2010, apariţia pe piaţă de noi substanţe face ca măsurile întreprinse de către autorităţi să fie eficiente doar parţial. Comercianţii specializaţi continuă să îşi desfăşoare activitatea cu astfel de substanţe, oferind spre vânzare în permanenţă produse noi, potenţial extrem de periculoase pentru sănătatea persoanelor. Devine evident că simpla elaborare a unor liste cu aceste noi substanţe psihoactive (care devin cu uşurinţă desuete din cauza rapidităţii cu care se pot crea noi substanţe) nu este suficientă pentru contracararea acestui fenomen", se arată în document.

O altă problemă indicată este că site-urile de vânzare online a unor astfel de substanţe sunt găzduite pe servere din afara ţării, pentru a se îngreuna identificarea lor, domeniile sunt diferite, iar IP-urile sunt schimbate periodic. Majoritatea substanţelor comercializate nu au o reglementare specială şi nici o destinaţie specifică, fapt de care profită comercianţii ale căror magazine au avizele necesare desfăşurării activităţii şi autorizaţia de funcţionare de la primării. Costurile şi volumul analizelor de laborator necesare pentru evidenţierea existenţei unor substanţe introduse în aceste produse sunt foarte mari, blocând deseori activitatea Laboratorului de Analiză şi Profil al Drogurilor din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

"Au fost identificate aproximativ 450 «magazine de vise», fără a fi identificate laboratoare care să prepare produsele, acestea venind gata ambalate şi în amestecuri deja realizate, introduse în România prin firme de curierat rapid, preponderent din China, cu o valoare a pachetelor declarată sub 10 dolari, pentru a fi evitat controlul vamal. De asemenea, acestea mai sunt introduse în ţară şi din germania, Olanda, Italia şi Anglia", este o altă atenţionare a Guvernului.

Conform datelor prezentate în document, în 2009 au fost înregistrate, la nivelul întregii ţări, 1.195 cazuri de persoane care au solicitat asistenţă spitalicească, printre care mulţi minori, iar în 2010 au fost consemnate 2.760 cazuri. Până în prezent, niciunul dintre magazinele care comercializează produse psihoactive nu a solicitat autorizaţie de la Ministerul Sănătăţii.

"Începând cu anul 2008, societatea românească a început să se confrunte cu un fenomen care se amplifică exponenţial, legat de dezvoltarea comercializării unor produse denumite generic «plante entobotanice » şi «droguri uşoare», care, sub aceste denumiri comerciale manipulatoare ce au scopul inducerii unei percepţii pozitive din partea societăţii, ascund în realitate substanţe echivalente sau similare drogurilor de risc şi de mare risc, producând stări halucinogene, atacând sistemul nervos central, efectele fiind ireversibile, iar dependenţa instalându-se foarte rapid. Noutatea absolută a fenomenului este tendinţa reţelelor implicate de a prezenta comercializarea şi consumul acestor substanţe ca fiind legale, în timp ce efectele sunt asemănătoare cu cele ale drogurilor interzise. Mai mult, penetrarea extrem de rapidă în populaţie, în special în rândul tinerilor şi chiar al adolescenţilor, se poate explica prin faptul că fenomenul a fost indus în special în ţările din fostul bloc comunist, în care consumul drogurilor clasice este încă la dimensiuni reduse faţă de ţările din lumea occidentală", se mai arată în proiect.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Executivul a discutat în şedinţă proiectul unui act normativ care va permite autorităţilor să confişte pe loc, doar pe baza unei minime analize, marfa în cazul căreia există indicii că ar conţine substanţe psihotrope de genul etnobotanicelor, înainte de efectuarea unei verificări amănunţite de laborator.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acţiunile de control ale autorităţilor, au declarat, atunci, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Guvernul a decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege.

Premierul Emil Boc a declarat ulterior că fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată.

Premierul a mai arătat că se intenţionează elaborarea unui act normativ pentru interzicerea produselor etnobotanice după modelul aplicat de către autorităţile poloneze.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici