EXPLICAŢII pentru absenteism la referendum. Sociolog: Poporul român a oferit o lecţie. Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e/ Când va fi vârful la vot

Dacă rezultatul Referendumului va fi sub pragul necesar, clasa politică va primi o lecţie, spune sociologul Gelu Duminică, care precizează că absenteismul e dovada slabei mobilizări a partidelor. Duminică mai arată că, deşi biserica e considerată un agent electoral major, a demonstrat că nu este.

23352 afișări
Imaginea articolului EXPLICAŢII pentru absenteism la referendum. Sociolog: Poporul român a oferit o lecţie. Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e/ Când va fi vârful la vot

Sociolog, EXPLICAŢII despre absenteismul masiv la referendum: Poporul român a oferit o lecţie politicienilor şi iniţiatorilor/ Mâine, după slujbă, va fi vârful

“Slaba prezenţă la vot se datorează temei şi mobilizării partidelor, care lipseşte, a partidelor care sunt mult mai bine structurate şi organizate pentru a mobiliza la vot. Este prematur să judecăm mobilizarea electorală pentru Referendum, pentru că mâine (n.r. - duminică) între orele 11 şi 14 este vârful. Dacâ mâine la ora 14 avem un prag electoral de 20%, atunci sunt şanse să treacă, pentru că mobilizarea se va face mâine după slujbă în momentul, în care enoriaşii vor fi invitaţi să meargă să voteze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Gelu Duminică.

TITLURILE ZILEI

De asemenea, sociologul mai precizează că, în cazul în care Referendumul pentru familie nu va fi validat, întregul demers va fi o lecţie pentru clasa politică, dar şi pentru iniţiatorii acestei consultări cetăţeneşti.

“Dacă până diseară vor fi 10%, Referendumul are şanse mari. Se pare că nu vor ajunge la 10%. (...) Dacă votul final va fi unul favorabil, atunci va fi o lecţie pentru întreaga societate. Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecţie pentru clasa politică. (...) Poporul român a oferit azi o lecţie nu politicienilor, dar mai degrabă iniţiatorilor Referendumului, respectiv Coaliţia pentru Familie”, a mai explicat sursa citată.

Totodată, sociologul Duminică mai consideră că, până în acest moment, biserica a demonstrat că nu este atât bine organizată pe cât se credea, având în vedere numărul mic de alegători.

“Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e. (...) Faptul că nu a reuşit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea iniţiatorilor”, a mai spus sociologul.

Biroul Electoral Central transmite că prezenţa la vot, la nivel naţional, la ora 16.00, în cadrul referendumului pentru familie, a fost de 3,78%, adică 692.002. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.202 persoane cu drept de vot.

Referendumul pentru familie, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică, între orele 7.00 – 21.00, are la bază iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de după 1989. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.202 persoane cu drept de vot.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici