FĂRĂ loc de depozitare. Fermierii din acest judeţ sunt nevoiţi să-şi vândă cerealele la export pentru că nu au silozuri - GALERIE FOTO

Fermierii gălăţeni sunt nevoiţi să-şi vândă cerealele la export, deoarece în judeţul Galaţi nu există destule spaţii de depozitare. În această perioadă, zona portuară este supraaglomerată, cozile la care stau TIR-urile încărcate cu cereale fiind foarte lungi.

410 afișări
Imaginea articolului FĂRĂ loc de depozitare. Fermierii din acest judeţ sunt nevoiţi să-şi vândă cerealele la export pentru că nu au silozuri - GALERIE FOTO

FĂRĂ loc de depozitare. Fermierii din acest judeţ sunt nevoiţi să-şi vândă cerealele la export pentru că nu au silozuri

Silozurile de cereale pe care statul le deţinea înainte de 1989 au fost privatizate, iar noii proprietari au impus taxe importante care îi îndepărtează pe fermieri.

În prezent, în judeţ mai există doar şase silozuri cu capacitatea de depozitare de până la 10.000 de tone.

”Silozurile sunt puţine şi cu capacitate de stocare redusă. Fermierii sunt obligaţi să vândă. Spun <obligaţi> din două motive: trebuie să-şi plătească datoriile către bănci sau furnizori de imputuri şi în al doilea rând pentru că nu au unde să depoziteze”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Agricole, Petre Grigore.

Cele mai multe cereale sunt trimise la export prin portul Galaţi.

În această perioadă, zona portuară este supraaglomerată, cozile la care stau TIR-urile încărcate cu cereale fiind foarte lungi, din cauza numărului mare de autotrenuri şi a nivelului scăzut al Dunării.

Se stă chiar şi câte 24, 48 de ore pentru că nu au posibilitate de descărcare. Se aşteaptă venirea vapoarelor, se încarcă în barje. La aceasta se mai adaugă şi faptul că Dunărea este cu nivelul scăzut, nu pot veni decât anumite tipuri de vapoare, vapoare cu capacitate mică de transport. Galaţiul este una din zonele unde există port, la fel ca Brăila, şi atunci toată lumea se înghesuie să vândă aici”, a explicat Petre Grigore.

Din cauza lipsei spaţiilor de depozitare şi a cozilor din port, numeroşi fermieri din judeţul Galaţi nici nu au început recoltatul. La o fermă din zona Tg.Bujor, porumbul de pe 47 de hectare este încă pe câmp.

”Depindem de portul din Galaţi, care este blocat şi atunci nu putem recolta. Recolta noi spunem că este bună. Este blocat portul, aşteptăm să vedem ce se întâmplă în port. Noi nu avem spaţiu de depozitare”, a povestit directorul fermei, Alina Donici.

Fermierii care îşi vând produsele toamna obţin câştiguri mici. Preţurile cresc destul de mult iarna şi primăvara, iar cei care au cereale şi alte produse agricole în depozite obţin profituri mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici