Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită sesizarea CCR cu privire la încălcarea plăţii unor salarii câştigate în instanţă

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Avocatului Poporului, Preşedintelui României şi CSM să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la încălcarea, de către Guvern, a unor drepturi salariale pe care unii angajaţi din sistemul de învăţământ le-au câştigat în instanţă.

333 afișări
Imaginea articolului Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită sesizarea CCR cu privire la încălcarea plăţii unor salarii câştigate în instanţă

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită sesizarea CCR cu privire la încălcarea plăţii unor salarii câştigate în instanţă

"FSLI a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. XII din O.U.G. nr. 25/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care Guvernul României încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Ne-am adresat, de asemenea, Preşedintelui României şi Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca, în baza legii, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic declanşat de Executiv, de natură constituţională, dintre Guvernul României, reprezentat de Prim - ministru şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi instanţele naţionale", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către FSLI.

TITLURILE ZILEI

Concret, sindicaliştii spun că Executivul a stabilit ca angajaţii din sistemul de învăţământ, care au câştigat în instanţă plata unor drepturi salariale, dar pe care le-au primit cu întârziere, să primească dobânzi remuneratorii şi nu dobânda penalizatoare aşa cum prevăd hotărârile instanţelor naţionale, în baza celor trei decizii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Facem cunoscut faptul că diferenţa între dobânda remuneratorie, pe care vrea să o acorde Executivul şi cea penalizatoare, stabilită de instanţele judecătoreşti, este de 4% ca valoare. Prin urmare, Guvernul României este dispus să încalce principiul separaţiei puterilor în stat, pentru a face o economie nesemnificativă la buget", se mai arată în comunicatul instituţiei.

Sursa citată susţine că Guvernul încalcă unul dintre principiile de bază ale democraţiei şi Constituţia României, fapt extrem de grav, care poate constitui un precedent periculos.

"Dacă acest lucru nu va fi analizat de Curtea Constituţională a României, care să ia o decizie în privinţa constituţionalităţii articolului XII din Ordonanţa de urgenţă 25/2018, se va ajunge la un precedent periculos. Gândiţi-vă ce rol ar mai avea instanţele de judecată, dacă Guvernul acestei ţări ar emite acte normative prin care să anuleze hotărâri date de acestea. De ce am mai avea separaţia puterilor în stat, dacă, în definitiv, cel care stabileşte este Executivul, în funcţie de interesele politice? Sper că Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această problemă extrem de gravă”, a declarat, prin intermediul comunicatului de presă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici