FMI pleacă azi de la Bucureşti, dar tema principală a României rămâne cum să recreeze locuri de muncă

Două acorduri cu FMI de la în­ceputul crizei şi cea de-a zecea misiune de evaluare care se în­cheie astăzi arată că până acum România şi-a făcut toate temele, însă cel mai important indicator – numărul de salariaţi – nu arată că economia şi-ar fi revenit: peste 630.000 de salariaţi au ieşit din statistici în ultimii patru ani.

192 afișări
Imaginea articolului FMI pleacă azi de la Bucureşti, dar tema principală a României rămâne cum să recreeze locuri de muncă

FMI pleacă azi de la Bucureşti, dar tema principală a României rămâne cum să recreeze locuri de muncă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indiferent de semnalele încurajatoare pe care le-au dat ceilalţi indicatori macroeconomici în ultima perioadă- creşterea PIB-ului cu 3% în trimestrul trei al anului (faţă de T3 din 2010), reducerea ratei inflaţiei sub 4% anul acesta (în intervalul ţintit de BNR), creşterea salariului mediu net pe economie cu 14% (în august 2011 faţă de august 2008) sau scăderea ratei şomajului (avem sub 450.000 de şomeri şi una dintre cele mai mici rate ale şomajului din Europa) - scă­derea ratei de ocupare este statistica cea mai relevantă care ara­tă că România nu reu­şeşte să iasă din criză.

"Dacă am luat 20 de miliarde de euro de la FMI fără să creăm locuri de muncă, le-am luat degeaba. Cel mai important lucru e ca populaţia să fie ocupată, iar noi abia dacă reuşim să ocupăm jumătate din populaţia aptă de muncă. Oamenii nu au de lucru nu pentru că nu vor să lucreze, ci pentru că nu au unde şi de aceea au ajuns să plece la muncă în străi­­nătate", crede pro­fe­sorul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Adminis­tra­tive Vladimir Pasti, so­cio­log şi politolog spe­cia­lizat în studierea evolu­ţiilor politice şi sociale ale tran­ziţiei româneşti.

Numărul de salariaţi a ajuns în august la aproa­pe 4,2 milioane, fiind cu peste 630.000 mai mic faţă de statisticile de la începutul crizei.

Noul Cod al muncii, una dintre cele mai con­troversate legi care ar fi trebuit să refor­meze piaţa muncii şi să sti­mu­leze an­ga­jările, nu a reuşit să aducă o îmbunătăţire semni­fica­tivă: plus 43.000 de salariaţi în patru luni, majoritatea fiind joburi "scoase la suprafaţă" din cauza înăs­pririi amenzilor pentru munca la negru.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici