Forestierii din Bistriţa către ministrul Varga: Noul Cod silvic favorizează străinii, nu pe noi

Reprezentanţii firmelor forestiere din Bistriţa-Năsăud i-au reproşat ministrului Lucia Varga că guvernarea actuală a adus la maturitate "un mostru în procesarea lemnului", creat de mediul politic încă din 2001, ei referindu-se la un concern din Austria, care ar fi favorizat de noul Cod silvic.

910 afișări
Imaginea articolului Forestierii din Bistriţa către ministrul Varga: Noul Cod silvic favorizează străinii, nu pe noi

Forestierii din Bistriţa către ministrul Varga: Noul Cod silvic favorizează străinii, nu pe noi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Viorel Docea, proprietarul unei firme de prelucrare a lemnului din comuna Coşbuc (judeţul Bistriţa-Năsăud), a declarat, vineri, într-o dezbatere cu ministrul Lucia Varga pe tema noului Cod silvic, că acesta va duce la dispariţia firmelor româneşti şi la favorizarea companiilor străine, dând exemplul concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

"În toată discuţia, cred că se omite un lucru extrem de important, şi anume faptul că mediul politic, începând din 2001, a creat un monstru în România în procesarea lemnului şi, în perioada dumneavoastră, l-aţi adus la maturitate", a spus Docea, aplaudat de participanţii la dezbatere.

Procesatorul din comuna Coşbuc a afirmat că firmele româneşti nu au nicio şansă în faţa unei companii atât de puternice, precum cea austriacă.

"Eu vă întreb: ce-o să facem de la anul noi, când Holzindustrie Schweighofer deschide a treia fabrică? Ce şanse avem noi cu instalaţiile noastre rudimentare, modernizate sau nemodernizate? Ce şanse avem în faţa colosului Schweighofer? Dintre toţi procesatorii din sală cine credeţi că-şi permite să plătească 110 euro pe metru cub de lemn răşinos? Poate că nu ştiţi de presiunea pe care o face Holzindustrie Schweighofer pe toţi agenţii economici din ţară. Această presiune nu are legătură cu Codul silvic. Prin vânzarea masei lemnoase la drum, am pierdut lupta pentru păduri", a spus Docea.

Un alt om de afaceri, Traian Larionesi, de la grupul de firme Frasinul, care deţine mai multe fabrici de prelucrare a lemnului în judeţ, susţine că nu se respectă regulamentul de vânzare a masei lemnoase.

"Nu Codul silvic vechi a favorizat şi favorizează Schweighofer fiindcă despre această companie este vorba. Dacă s-ar respecta regulamentul de exploatare a masei lemnoase nu ar fi problemă cu Schweighofer, dar nu se respectă. Noi, în Bistriţa-Năsăud, forestierii, dacă am făcut profit, l-am reinvestit şi am creat locuri de muncă. Dacă regulamentul de vânzare a masei lemnoase s-ar aplica corect, nu am fi în situaţia să ne luptăm cu Schweighofer şi să ne termine", a spus Larionesi.

Omul de afaceri i-a cerut ministrului Lucia Varga să interzică firmei Holzindustrie Schweighofer să participe la licitaţii.

"Rugămintea mea este să scoateţi Holzindustrie Schweighofer de la licitaţii. Dacă vrea să cumpere lemn de la mine sau de la alţii, foarte bine, dar să nu participe la licitaţii", a spus Traian Larionesi.

Ministrul a intervenit în discuţii şi a spus că statul român nu vrea să sprijine exportul de cherestea şi de lemn, ci prelucrarea lemnului în ţară.

"Ce nu poate absorbi piaţa locală se exportă, dar noi vrem să descurajăm exportul şi să încurajăm prelucrarea lemnului în ţară. Intenţia mea e să sprijin acei investitori care au afacerile în judeţele în care există resursă. Ştiu problema cu Schweighofer. Ştiu că ei au făcut ca presiunea asupra pădurii să fie enormă. Tocmai de aceea v-am propus acest nou Cod Silvic, astfel încât lemnul să nu mai fie greu accesibil pentru firmele care au sediul la dumneavoastră în judeţ, ci să rămână şi să fie prelucrat aici. Gândim la fel, doar că aţi avut impresia că eu nu doresc să sprijin activitatea firmelor din Bistriţa, dar doresc şi voi găsi toate mecanismele de sprijin pentru că modelul integrat pe care îl aveţi aici. Îl voi promova în toată ţara. Nu dorim ca lemnul să fie dus ca materie primă. Chiar cred că lemnul poate fi valorificat superior. Aţi spus că azi e o presiune foarte mare asupra dumneavoastră din partea Holzindustrie Schweighofer. Doriţi să nu facem nicio modificare la Codul silvic şi, într-adevăr, peste doi-trei ani să nu mai aveţi de lucru?", a spus ea.

Ministrul a declarat că aspectele sesizate de forestieri sunt "grave, grele şi reale".

"Acum lucrăm la regulamentul de vânzare să-l modificăm şi preţul de vânzare nu va fi singurul criteriu. Avem de ales dacă rămânem aşa - fiindcă aţi spus că sunteţi tari şi v-aţi încolona şi nu v-am văzut încolonaţi în ultimii patru ani - acum, când sunteţi puţin disperaţi, vă puneţi problema reală. Eu am găsit o stare de fapt, o Românie în care lemnul nu e gestionat corespunzător şi sunt hotărâtă ca, prin Codul silvic, regulamentele de exploatare, vânzare a masei lemnoase să facem ordine şi, până la urmă, să sprijinim agenţii economici fiindcă astfel vom avea taxe şi impozite mai mari şi locuri de muncă. Noi am constatat că agenţii economici din România nu mai au acces la resursă pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Am venit cu nişte modificări legislative pentru a-i încuraja, a-i sprijini să aibă acces la resursă şi ne certaţi? Trebuie să ne hotărâm", a spus Varga.

Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa (PNL), i-a sugerat apoi ministrului să introducă în noul Cod silvic o prevedere prin care niciun procesator să nu aibă dreptul să prelucreze mai mult de 10% din masa lemnoasă a ţării.

"E o idee foarte bună. Poate fi un amendament. Eu o sprijin în totalitate. Noi am pus-o iniţial în noul Cod silvic, dar a fost emilinată de Ministerul Justiţiei, o mai punem fără nicio problemă", a spus Varga, adăugând că parlamentarii pot depune amendamente în acest sens.

Holzindustrie Schweighofer este o companie din industria lemnului din Austria, deţinută de omul de afaceri Gerald Schweighofer.

Prima investiţie în România s-a finalizat în 2003, când a deschis fabrica de cherestea de la Sebeş, în urma unei investiţii de 100 de milioane de euro, unitatea de producţie întinzându-se pe o suprafaţă de 35 de hectare. În anul 2009, fabrica din Sebeş a avut o cifră de afaceri de 207 milioane de euro şi un profit 24 milioane de euro.

În 2008, Holzindustrie Schweighofer a ajuns la final cu o investiţie de 115 milioane de euro într-o altă fabrică de cherestea plasată la Rădăuţi, aceasta şi fabrica de la Sebeş fiind cele mai mari pe care le deţine în România.

În anul 2009, concernul austriac a achiziţionat fosta fabrică IKEA de la Siret, care fusese construită în 1999 de compania Swedwood, deţinută de IKEA, în urma unei investiţii de 12 milioane euro.

Tot în 2009, compania austriacă a inaugurat cea mai mare centrală de cogenerare pe bază de biomasă din România, la Rădăuţi. Centrala are o capacitate totală de 22 MW, din care 17 MW energie termică şi 5 MW energie electrică, investiţia ridicându-se la 20 de milioane de euro.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, s-a aflat vineri în vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud, la Lunca Ilvei, unde se află fabrica MIS Grup, dar şi la Anieş şi Ilva Mică, unde deţine fabrici firma Frasinul.

La Cormaia, cartier al oraşului Sîngeorz-Băi, ministrul s-a întâlnit cu silvicultori, proprietari de pădure, primari, deputaţi şi senatori PSD şi PNL, cu care a dezbătut prevederile noului Cod silvic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici