Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, audiat la DIICOT în cazul senatorului Cezar Măgureanu

Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost audiat, vineri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în cazul senatorului Cezar Măgureanu, acuzat oficial în urmă cu o zi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.

1055 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, audiat la DIICOT în cazul senatorului Cezar Măgureanu

Sorin Blejnar (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Fostul şef al SAutorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a confirmat faptul că fiica senatorului, Raluca Găzdac, a fost în audienţă la el, la ANAF, precizând presei că oricine solicita audienţă era primit.

Blejnar a susţinut că nu a intervenit în niciunul dintre controalele făcute la firmele familiei fiicei senatorului.

DIICOT arată - în referatul cu propunere de arestare preventivă a 39 de persoane implicate într-o amplă reţea de evaziune fiscală - cum senatorul Cezar Măguranu îşi liniştea mereu fiica în legătură cu controalele dese la firmele ginerelui său, spunând că va discuta despre acestea cu fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, dar şi cu un ministru, probabil, Gheorghe Ialomiţianu.

Procurorii DIICOT ) arată, în referatul prin care au propus Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a 39 de membri din gruparea care a făcut evaziune fiscală estimată la peste 40 de milioane de euro pe an, că în iulie 2011, Raluca Găzdac îi spunea tatălui ei, senatorul Cezar Măgureanu, că a avut o discuţie cu Mădălina Năipeanu, şef de serviciu la Direcţia Generală de Finanţe Publice (DGFP) Giurgiu, în care aceasta i-a spus că "a găsit şi un ordin de inspecţie fiscală cu nişte firme încrucişate din Bulgaria", care ar viza şi firmele familiei Găzdac.

Ulterior, notează anchetatorii, în 28 iulie, Raluca Găzdac a vorbit la telefon cu tatăl ei, căruia i-a spus că este la Finanţe, iar funcţionarii de acolo i-au spus că directoarea i-a anunţat "că au buget de atins, trebuie să-şi facă targetul şi că nu depinde ei, ci de directoare".

Măgureanu i-a cerut fiicei sale să meargă să discute cu directoarea, însă Raluca Găzdac i-a răspuns că nu mai vrea să-i ceară acesteia "astfel de favoruri", pentru că "luni le-am mai dat 150 de milioane, aş putea să spun că s-a văzut bunăvoinţă din partea contribuabilului Danubius". "Adică luni vă plătesc 150 de milioane şi acum vrei iar, la trei zile, să-ţi mai dau iar 150?", îi spunea Raluca Găzdac tatălui ei, adăugând că mama ei, Carmen Luiza Măgureanu, şef serviciu Resurse Umane la DGFP Giurgiu, a avut deja câteva discuţii cu directoarea pe acest subiect.

La 1 august 2011, Raluca Găzdac i-a spus senatorului că firmele Danubius Trading SRL, Vega Prod Logistic, Capa Transport şi Gerald Trans sunt controlate de inspectorii fiscali. Ea preciza că ultima firmă este a lui Valentin Andrei Găzdac, dar "ne folosim noi de ea". În aceeaşi zi, într-o altă discuţie telefonică, Măgureanu, ştiind că la firma Danubius Food Trading SRL este un control al Gărzii de Mediu, a întrebat-o pe fiica lui cât trebuie să plătească şi dacă pe preşedinte îl cheamă Gheorghe Popescu. Raluca Găzdac i-a confirmat numele preşedintelui Gărzii de Mediu, precizând că firma trebuie să plătească 1,1 milioane lei. După o jumătate de oră, Măgureanu a contactat-o din nou, telefonic, pe fiica lui, pentru a o întreba dacă vicepreşedintele ANAF se numeşte Bogdan Andrei, din discuţie rezultând că, anterior, cei doi au fost împreună la o întâlnire cu acesta. După trei minute, Găzdac şi-a sunat tatăl pentru a-i spune că vicepreşedintele ANAF este Bogdan Dragoş.

În 17 august 2011, într-o altă discuţie, Raluca Găzdac i-a spus tatălui ei că a fost unde a trimis-o şi că a aflat că va fi deschis "control de fond pe Vega şi pe Capa".

În 5 septembrie 2011, în contextul unui control declanşat în 31 august 2011 de Garda Financiară la Danubius Trading Food SRL Giurgiu, reprezentată de Sorin Găzdac, Măgureanu a contactat-o telefonic pe fiica sa, pentru a-i cere să-i pregătească toate actele care au fost verificate, pentru că "miercuri mă întâlnesc cu Blejnar, cu generalul şi cu Blejnar", şi să-i spună numele celor care au fost în control de la Garda Financiară Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti, dar şi de la Garda de Mediu.

O zi mai târziu, Raluca Găzdac îl anunţă pe tatăl ei că "a fost închis actul de control la Vega şi nu am primit nicio amendă, că totul a fost perfect", iar a doua zi va primi şi procesul verbal în urma controlului la firma Capa. Măgureanu îi reamintea atunci să-i pregătească toate actele, pentru că în următoarea zi, la ora 8.00, trebuia să ajungă la Bucureşti, procurorii precizând că se referea la întâlnirea pe care urma să o aibă cu Sorin Blejnar.

Procurorii redau în document afirmaţiile senatorului despre discuţia avută cu Sorin Florea, comisarul şef adjunct al Gărzii Financiare - Structura centrală. "Zic «mă, tu eşti ca şi copilu' meu! Mă, datoria mea e să mă port cu copiii...» şi zice «dom'ne, că a venit de la poliţie, nu ştiu de unde, de la IGP, adresă că sunt astea contingente, ştii?»; «Băi băiatule, pe mine nu mă interesează atâta timp cât n-au probleme; de ce toată ziua pe capu' lor?»; «Dom'ne, că trebuia să fac ceva...da' lăsaţi-mă să verific»; «nu ştiu, verificaţi, vedeţi, să nu mai aud»", îi povestea Mãgureanu fiicei sale, Raluca Găzdac.

Într-o discuţie similară, Măgureanu îi spunea fiicei sale despre persoana la care a intervenit pentru rezolvarea problemei: "M-a chemat la acela, la general, la Oprea (...) şi pe urmă zice «decât să meargă...mai bine mergem la birou la mine să-l chemăm pe-acela, stăm de vorbă, ştii»".

Anchetatorii mai arată că senatorul Măgureanu o întreba pe fiica sa ce active au firmele cu probleme ale familiei, respectiv pe ce bunuri mobile sau imobile ar putea pune sechestru procurorii.

Procurorii DIICOT mai arată că la un moment dat, la începutul anului, în urma declanşări unor controale la alte firme ale familiei Măgureanu, s-a angajat să discute cu "ministrul", anchetatorii menţionând că, cel mai probabil, ar putea fi vorba despre fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

"La solicitarea fiicei sale, Măgureanu Cezar s-a angajat ca în cursul zilei de 13 ianuarie să ia legătura cu «ministrul» (probabil fostul ministru al Economiei şi Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu) pentru a-i cere să intervină la organele de control în favoarea sa", arată procurorii DIICOT, care notează în continuare şi răspunsul senatorului: "Hai că mă duc mâine la...mâine ce e? Joi? ... Mă duc mâine în Bulgaria cu mami şi vineri mă duc la ministru".

În dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, 39 de persoane au fost arestate preventiv. Printre acestea se numără ginerele senatorului Măgureanu, Sorin Găzdac, Nicuşor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, Octavian Grecu, zis "Butoane", şi omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol.

Senatorul Cezar Măgureanu a fost audiat joi la DIICOT, în calitate de învinuit în acelaşi dosar.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului, Raluca Ioana Găzdac, şi ea învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra şi a fost lăsată să plece marţi seară de la DIICOT

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici