FOTO | Sute de salariaţi din învăţământ au protestat în toată ţara, nemulţumiţi de salarii: Fără educaţie nu există naţie/ Manechine întruchipând lideri politici i-au însoţit pe protestatari

Sute de salariaţi din învăţământ au protestat, luni, în mai multe judeţe din ţară, nemulţumiţi de calculul sporurilor şi de poziţionarea funcţiilor didactice în Legea Salarizării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1444 afișări
Imaginea articolului FOTO | Sute de salariaţi din învăţământ au protestat în toată ţara, nemulţumiţi de salarii: Fără educaţie nu există naţie/ Manechine întruchipând lideri politici i-au însoţit pe protestatari

FOTO | Sute de salariaţi din învăţământ au protestat, nemulţumiţi de salarii:Fără educaţie nu există naţie

Peste 150 de salariaţi din învăţământul preuniversitar au pichetat, luni, Prefectura Cluj şi au scandat „Fără educaţie nu există naţie”, nemulţumiţi de calculul incorect al sporurilor. Participanţii la protest s-au adunat, luni, la amiază în faţa Prefecturii Cluj, au fluierat şi au scandat „V-aţi dezis de ce aţi promis”, „Fără educaţie nu există naţie”, „Vrem să fim educaţi, nu manipulaţi”.

Ei au purtat pancarte cu mesaje precum „Moare orice naţie, fără educaţie”, „Salvaţi educaţia. Susţineţi educaţia. Investiţi în educaţie”, „Sănătatea şi educaţia, mereu categorii sacrificate”, „Nu munţilor de hârtii pe care nu le citeşte nimeni. Debirocratizare. Depolitizare”, „Va fi şi mai rău”.

TITLURILE ZILEI

Liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru, a declarat că protestatarii sunt nemulţumiţi de tergiversarea adoptării unei noi Legi a Educaţiei, de calculul incorect al sporurilor, de poziţionarea funcţiilor didactice în Legea Salarizării şi de subfinanţarea Educaţiei.

„În prezent, România este codaşa Europei în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat Educaţiei, în jur de 4%, iar consecinţele se văd. Salariile de bază s-au majorat de la 1 ianuarie 2017 cu 15%, dar calcularea sporurilor şi indemnizaţiilor nu se face la aceste salarii majorate, ci raportate la salariul din decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale cuvenite personalului didactic”, a spus Cojocaru.

Sindicaliştii i-au înmânat un memoriu cu problemele cu care se confruntă prefectului Aurel Cherecheş care a venit în mijlocul lor.

Circa 50 de profesori au pichetat sediul Prefecturii, la Galaţi

Şi la Galaţi circa 50 de salariaţii din învăţământ au ieşit în stradă la un protest care a durat aproximativ două ore. Nu au fost incidente iar participanţii au scandat „Ruşine" şi „Mincinoşii", cu referire la membrii Guvernului.

Cadrele didactice solicită sporuri şi creşteri salariale reale.

Totodată, sindicaliştii cer Guvernului să renunţe la ideea trecerii taxelor sociale în grija angajaţilor. În plus, profesorii vor ca în rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017 să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti.

„Acţiunea de astăzi este un avertisment, un început. Am avertizat prin alte forme Guvernul că nu s-a ţinut de promisiuni în timp ce în alte sectoare bugetare a majorat salariile cu peste 50 la sută, în unele sectoare chiar cu 200 la sută, pentru funcţiile cel mai înalte în stat chiar cu 300 la sută, dar în învăţământ s-a acordat doar o majorare de 18 pentru personalul nedidactic şi de circa 15 la sută pentru personalul didactic începând cu 1 ianuarie 2017. Suntem nemulţumiţi că nu s-au respectat promisiunile privind învăţământul, în primul rând. În al doilea rând avem de primit drepturi salariale din 2010 şi 2011, drepturi recunoscute de instanţele de judecată în urma unor procese. Un salariat din învăţământ mai are de primit între 3.000 şi 7.000 de lei, restanţe salariale din 2010 şi 2011”, a declarat liderul Sindicatului Liber Educaţia, Adrian Andrăşescu.

De asemenea, profesorii solicită respectarea Legii educaţiei naţionale care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Sindicaliştii ameninţă cu radicalizarea mişcărilor de protest dacă problemele lor nu vor fi rezolvate de Guvern.

Aproximativ 200 de profesori au protestat în faţa Prefecturii Dolj

Aproximativ 200 de cadre didactice au protestat, în Piaţa Prefecturii din Craiova, faţă de calculul considerat incorect al sporurilor, de poziţionarea funcţiilor didactice în grilele Legii salarizării, de subfinanţarea educaţiei, cerând şi modificarea Legii educaţiei.

Dascălii doljeni au ales o formă de protest inedită, prin muzică. Printre melodiile care s-au auzit în piaţă sunt „Deşteaptă-te, române!” sau „Imnul golanilor”.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Dolj, Constantin Rada, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pe lângă nemulţumirile privind salarizarea, dascălii vor să tragă un semnal de alarmă şi cu privire la subfinanţarea sistemului.

„Astăzi protestăm în Piaţa Prefecturii Dolj pentru a atrage atenţia Guvernului că lucrurile nu merg bine deloc. Este vorba, în primul rând, de poziţionarea pe grila salarizare a salariului maxim în învăţământ de 2,76, pe o scară de la 1 la 12, deci în prima treime, necuprinderea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti, calculul incorect al sporurilor – la 1 ianuarie s-a primit o majorare de 15%, iar sporurile se calculează după salariul din 2016. Solicităm elaborarea de urgenţă a unei noi Legi a educaţiei. Aşa cum ştim, legea a fost elaborată pe genunchi de către Guvernul Boc şi iată au trecut deja şapte ani şi are multe, multe imperfecţiuni şi atunci trebuie să dăm o nouă lege care să fie dezbătută pe larg de toţi factorii care sunt legaţi de educaţie – profesori, elevi, părinţi şi societatea civilă. Avem programe şcolare care sunt vechi şi nu mai ţin pasul cu realităţile ultimilor ani. Educaţia este subfinanţată. Dacă în Europa media finanţării este 5% din PIB, la noi este sub 4%”, a afirmat Rada.

Sindicaliştii cer şi ca banii pentru salarii să vină direct la şcoală şi nu prin intermediul administraţiilor locale, pentru a nu sta „în pixul primarului”.

„Vrem modificare Legii educaţiei în regim de urgenţă astfel încât plata dobânzilor să se facă din bugetul Ministerului Educaţiei, iar salariile cadrelor didactice să nu mai treacă pe la primărie ci direct la Inspectoratul Şcolar pentru că nu este normal ca salariul unui cadru didactic să stea în pixul primarului. Investiţiile tind către zero. I-am dat un singur exemplu domnului prim-ministru – Colegiul Naţional Carol I, care la peste 190 de ani de existenţă, stă să cadă. Dacă, Doamne fereşte se întâmplă un cutremur, această clădire sigur va cădea”, a mai declarat liderul sindical.

Constantin Rada a avertizat că manifestaţiile vor continua, în cazul în care negocierile cu guvernul nu vor avea un deznodământ pozitiv.

„În funcţie de rezultatul negocierilor, vom întruni colegiul liderilor care v-a hotărî mişcările de amploare, în continuare. Am suspendat mişcările programate pe 4 şi 5 octombrie de la Bucureşti, tocmai datorită negocierilor pe care le purtăm”, a mai spus Rada.

La Ploieşti, profesorii au cerut manuale şi programe şcolare adecvate

Aproximativ 200 de profesori de la unităţile de învăţământ din Prahova, şi afiliaţi Sindicatului Şcoala Prahovei, au organizat, luni, un protest şi au pichetat Prefectura Buzău, cadrele didactice fiind nemulţumite de Legea salarizării. Dascălii cer manuale gratuite dar şi programe şcolare adecvate.

La protestul, organizat de Sindicatul Şcoala Prahovei în faţa clădirii în care funcţionează şi Prefectura Prahova au venit să-şi strige nemulţumirile, purtând veste şi fluiere, aproximativ 200 de dascăli. Profesorii au cântat şi imnul României şi au avut pancarte pe care scria: “salarii decente”, “pensie umilitoare-40 de ani de muncă”, “manuale gratuite”, “decontarea navetei” sau “programe şcolare adecvate”.

Liderul Sindicatului Şcoala Prahovei, Ion Duţă, a declarat că printre nemulţumirile dascălilor se numără: tergiversarea elaborării unei noi legi a educaţiei, legea Salarizării, calculul incorrect al sporurilor, subfinanţarea educaţiei sau cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învăţământ.

„Programele şcolare sunt învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii. Elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional. Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin pe practică, iar programul elevilor este sufocat, încetinind dezvoltarea acestora”, mai spune Duţă.

Acesta a mai precizat că dascălii care au participat la protest nu au afectat procesul de învăţământ.

Gorj: Învăţământul, „Cenuşereasa ţării”

Aproximativ 100 de profesori din Gorj au protestat luni, timp de două ore, în Piaţa Prefecturii Gorj, nemulţumiţi de salariile din învăţământ, solicitând şi respectarea hotărârilor judecătoreşti.

”Angajaţii din învăţământ pierd, în medie, 3% din venitul brut, urmare a calculării prin raportare la salariile de bază din anul trecut. Nu avem siguranţa că mărirea salarială promisă, începând din 01.01.2018, va fi respectată. Acestea sunt doar câteva dintre nemulţumiri, însă toate la un loc constituie lipsă de respect pentru noi şi pentru educaţie. USLI cere urgent termene concrete de rezolvare a acestor nemulţumiri”, au precizat reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

Nu au lipsit nici gafele. Unul dintre protestatari a ţinut în mână o pancartă pe care scria ”Învăţământul, cenuşereasa ţării”, în loc de ”cenuşăreasa”.

Aproximativ 200 de profesori au protestat şi la Iaşi

Profesorii din Iaşi au venit, luni, la protestul organizat, cu manechine care îi înfăţişau pe liderul PSD, Liviu Dragnea, dar şi pe ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe care îi consideră vinovaţi de Legea salarizării ce le este nefavorabilă.

Majoritatea au purtat în mâini pancarte pe care scria „Nu ne mai minţiţi”, „Plătiţi hotărârile judecătoreşti”.

FSLI: Sute de angajaţi din sistemul de educaţiei au pichetat sediile a 24 de judeţe

Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă că, luni, sute de angajaţi ai sistemului de educaţie au pichetat sediile prefecturilor din 24 de judeţe, urmând ca miercuri şi joi să fie organizate proteste în faţa Guvernului., conform unui comunicat de presă al FSLI.

„În 24 de judeţe din întreaga ţară au avut loc luni proteste ale organizaţiilor sindicale afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Sute de angajaţi din educaţie, membri de sindicat, a pichetat prefecturile, solicitând Guvernului României rezolvarea mai multor probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ”, a anunţat Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), printr-un comunicat de presă.

Sindicaliştii din Educaţie sunt nemulţumiţi de deciziile care se iau cu privire la sistemul de învăţământ.

„Sistemul de învăţământ din România are nevoie de o atenţie sporită din partea factorilor de decizie din această ţară. Trebuie să înţelegem cu toţii faptul că dezvoltarea unei ţări este strâns legată de educaţia acestei naţiuni. Nevoia unui parteneriat real în care să se implice sindicatele, ca reprezentanţi legali ai angajaţilor din educaţie, Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia, precum şi reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi elevi, este din ce în ce mai mare. Nu trebuie să mai purtăm un dialog al surzilor, iar vocea fiecărei părţi implicate în acest proces de susţinere şi dezvoltare a sistemului de învăţământ trebuie să fie auzită. Acesta a fost scopul protestelor care au avut loc astăzi în mai multe judeţe din ţară”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Sindicatele din Educaţiei vor demara proteste, în faţa Guvernului României, pe zilele de miercuri şi joi.

„Credem, de asemenea, că dialogul social trebuie să joace în continuare un rol fundamental în stabilirea unei strategii comune, în care interesul elevului să fie mai presus de orice. Din acest motiv, federaţia noastră a decis ca protestele anunţate în faţa Guvernului României, în zilele de 4 şi 5 octombrie 2017, să fie suspendate până la o dată care va fi anunţată ulterior. Avem speranţa că discuţiile purtate cu Premierul României vor fi un început în ceea ce înseamnă implicarea autorităţilor în rezolvarea problemelor din sistemul de educaţie”, a adăugat Hăncescu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici