Fumatul, interzis în spaţii publice - Senat

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care interzice fumatul în toate spaţiile publice, agreând însă un amendament care permite fumatul în baruri, discoteci, restaurante şi alte unităţi similare mai mici de 100 metri pătraţi.

3972 afișări
Imaginea articolului Fumatul, interzis în spaţii publice - Senat

Fumatul, interzis în spaţii publice - Senat (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Conform legii iniţiate de deputatul PSD Manuela Mitrea, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice, inclusiv în cele de la locul de muncă: instituţii publice locale şi centrale, instituţii economice, de alimentaţie, de turism, de învăţământ, sanitare, medicale, culturale, în mijloacele de transport în comun, inclusiv gări şi aeroporturi, de stat sau private.

În ceea ce priveşte spaţiile cu destinaţie de loc de muncă, fumatul este permis în spaţii delimitate şi amenajate special: să nu fie spaţiu de tranzit, să fie dotat cu extinctoare, scrumiere, sisteme de ventilaţie şi să fie marcate ca fiind destinate fumatului.

TITLURILE ZILEI

Senatorii au adoptat un amendament prin care fumatul este permis în baruri, cluburi, discoteci, restaurante şi alte locuri cu destinaţie similară, care sunt organizate exclusiv pentru fumători, care însă să nu aibă o suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi.

Legea a fost adoptată de Senat cu 58 de voturi "pentru", 29 "împotrivă" şi 15 abţineri.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Iniţiatorul proiectului de act normativ, deputatul Manuela Mitrea, care a participat la dezbaterile din Senat, a menţionat că interzicerea totală a fumatului în locurile publice a produs deja efecte pozitive acolo unde o astfel de lege a fost adoptată.

Ea a susţinut că astfel de reglementări previn apariţia şi agravarea multor boli, apără sănătatea copiilor, fără a produce efecte economice.

Deputatul social-democrat a arătat că fumatul pasiv provoacă decese premature, determină pierderi economice, este o încălcare a drepturilor constituţionale la sănătate şi la loc de muncă sănătos.

Invocând date existente la nivelul Uniunii Europene, Mitrea a afirmat că aproximativ 650.000 de cetăţeni ai Uniunii mor prematur din cauza fumatului, iar, în anul 2008, aproximativ 13 milioane de persoane sufereau de boli asociate fumatului.

În timpul discuţiilor, senatorul PDL Iulian Urban a spus că recent au fost făcute publice studii care arată că folosirea telefonului mobil ar putea creşte riscul unor anumite forme de cancer, el întrebând, în acest sens, retoric, dacă senatorii vor veni şi cu o iniţiativă legislativă prin care să se interzică folosirea telefoanelor mobile. Potrivit acestuia, numărul utilizatorilor de telefoane mobile întrece numărul celor care fumează. El a subliniat că sunt multe alte lucruri care afectează viaţa oamenilor, cum ar fi băuturile alcoolice.

"Aceasta înseamnă, însă, că nu trebuie să intrăm într-o cursă a interzicerii folosirii acestor alimente, acestor substanţe, acestor echipamente, pentru că putem într-o zi să ne trezim că ar trebui, printr-o lege, să ne interzicem însuşi dreptul la viaţă. Pentru că aşa este omul. De când a fost lăsat pe pământ, omul face lucruri care, din păcate, îl duc către destinaţia finală care ne aşteaptă pe toţi", a arătat senatorul PDL.

Iulian Urban a spus, pe de altă parte, că iniţiativa este bună, dar orice demers în acest sens trebuie analizat cu precauţie.

"Trebuie să ne întrebăm unde ne vom opri, pentru că, altfel, s-ar putea să ajungem ca într-una dintre cărţile acelea celebre, «Ferma animalelor», în condiţiile în care omul s-a născut liber să ia decizii", a susţinut el.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că susţine cu toată puterea această iniţiativă, subliniind că nicotina determină dependenţă, astfel încât fumătorii au dificultăţi în a se lăsa de fumat.

Senatorul PDL Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei pentru sănătate şi medic psihiatru, a declarat, în timpul dezbaterilor, că este fumător şi nu poate să renunţe la acest viciu. "Cea mai bună şi curată restricţie e închiderea fabricilor de tutun, izolarea fumătorilor în niscai spaţii închise de-adevăratelea până când nu mai fumează, eventual cu nişte pedepse", a declarat, în glumă, democrat-liberalul. Continuând în aceeaşi notă ironică, el a spus că o astfel de iniţiativă ar avea şi efecte economice prin creşterea vânzării la bere, "ceea ce este sănătate curată".

Senatorul PSD Titus Corlăţeanu a arătat, în intervenţia sa, că dreptul la fumat nu e un drept ocrotit sau garantat de Constituţie şi de Conveţia Europeană a Drepturilor Omului, ci, mai degrabă, o libertate, care, la rândul ei, nu este absolută, aceasta terminându-se acolo unde încalcă dreptul celorlalţi la sănătate şi de a avea un mediu curat. El a spus, totuşi, că, din simpatie, ar putea să suporte fumul de la trabucul colegului său de Senat, liberalul Teodor Meleşcanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici