Gabriel Oprea: Spun încă o dată că teza mea de doctorat nu e plagiat. Voi face recurs la Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a susţinut vineri că lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat şi a anunţat că va face recurs la ICCJ, după ce instanţa i-a respins acţiunea îndreptată împotriva Ministerului Educaţiei şi Guvernului pentru că titlul de doctor i-a fost retras.

615 afișări
Imaginea articolului Gabriel Oprea: Spun încă o dată că teza mea de doctorat nu e plagiat. Voi face recurs la Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie

Gabriel Oprea: Spun încă o dată că teza mea de doctorat nu e plagiat. Voi face recurs la Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie

”În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea nu este un plagiat. Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în prima instanţă, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aştept comunicarea acesteia pentru a cunoaşte motivele avute în vedere de către instanţă la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunţe definitiv Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie”, a scris pe Facebook Gabriel Oprea.

El a mai spus că temă plagiatului în teză sa de doctorat a făcut şi face în continuare obiectul unui ”atac politic concertat şi foarte bine construit pe <intelligence>”.

”Pentru cei care şi-au făcut un scop din a mă atacă politic, nu contează verdictul de neplagiat dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional. Nici faptul că, pentru verificarea tezei, acest for a apelat la specialişti recunoscuţi şi de prestigiu în domeniul juridic. Hotărârea adoptată de toţi cei nouă membri ai Consiliului a fost foarte clară: Suspiciunea de plagiat nu se confirmă. Această hotărâre este definitivă, nu a fost atacată în justiţie şi produce efecte juridice în continuare. În ciudă acestei decizii, atacurile politice <inteligente> au continuat, s-au intensificat, folosindu-se această doamnă Şercan, <specializată în denunţarea plagiatelor lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea> şi acuzată că a plagiat bucăţi întregi din lucrarea să de licenţă. Această doamnă care, în lacrimi, într-un acces de conştiinţă, pe postul naţional de televiziune, a spus despre sine că este o impostoare, că nu poate pretinde că este o profesionistă a presei, că a făcut compromisuri şi nu ar trebui să se afle în emisiunea <Profesioniştii>. <Plagiatul tezei lui Oprea> este o temă politică apărută în spaţiul public în vară anului 2015, când eu aveam în sondaje 32% din încrederea populaţiei, iar UNPR 10%. Lansarea acestei teme de atac a fost doar începutul, a fost urmată de dosare, procese. Am încredere că mi se va face dreptate în toate aceste dosare, că Adevărul va învinge. Merg înainte cu Dumnezeu”, a adăugat Oprea.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a rămas în 2016 fără titlul de doctor. Lucrarea sa de doctorat, "Procedura plângerii prealabile", a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă. Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Pe 26 iulie 2016, Comisia de experţi din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia. Totodată, pe 29 august, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a respins contestaţia fostului vicepremier privind verdictul de plagiat, cu 31 voturi pentru şi 2 împotrivă.

Fostul ministru a anunţat apoi, pe pagina sa de Facebook, că se va adresa instanţei după ce CNATDCU i-a respins contestaţia la verdictul de plagiat, susţinând că nu i-a fost respectat dreptul la apărare şi că nu s-a numit singur doctor.

Pe 2 septembrie 2016, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici