Gaetan: Băsescu a demonizat procurori din România

Victor Gaetan a afirmat, la lansarea cărţii sale "Prădarea României", că Traian Băsescu a demonizat procurori din România, iar în timp ce Ciprian Nastasiu era decorat de instituţii americane pentru realizările extraordinare, era demonizat de propriul preşedinte.

78 afișări
Imaginea articolului Gaetan: Băsescu a demonizat procurori din România

Gaetan: Băsescu a demonizat procurori din România (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Victor Gaetan - care pentru apariţia volumului publicat şi-a asumat partea finaciară, morală - a susţinut că pe Ciprian Nastasiu l-a cunoscut în vara anului 2006, la Washington DC, unde se afla în misiune de serviciu, "un interogatoriu cu o sursă americană".

După acea acţiune de serviciu, procurorul a fost invitat să prezinte situaţia degradantă, în acea vreme, din regiunea Europa de Est, incluzând România, cauzele şi efectele crimei organizate, a traficului de arme, a traficului de fiinţe umane, spălare de bani. Gaetan spune că au fost invitate multe persoane şi ziarişti, printre care s-a numărat şi el.

În primăvara lui 2007 şi toamna lui 2008, cei doi s-au întâlnit tot la Washington.

Gaetan a punctat în discursul său privind motivul publicării cărţii "Predarea României" faptul că Traian Băsescu a făcut nişte promisiuni electoratului în 2004, iar programul său a vizat lupta anticorupţie.

Astfel, spune Gaetan, l-a determinat să facă "o cercetare", care a început din 2008, datele sale fiind verificate de diferite surse, interviuri şi de documente declasificate de instituţii americane.

Ciprian Nastasiu a declarat, în conferinţa de presă de la lansarea cărţii, că volumul reprezintă o "mărturie a unui om considerat vinovat pentru eliberarea lui Omar Hayssam" şi o "pledoarie" pentru munca colegilor săi.

Fostul procuror a spus că în această carte arată care au fost motivele pentru care a participat la instanţă, la Curtea de apel în 26 aprilie 2006, când a cerut eliberarea din motive medicale a sirianului.

Pe de altă parte, Nastasiu a spus că această carte "este o pledoarie pentru munca colegilor" săi din DIICOT, DNA, Ministerul Public, "a valorii acestor colegi".

În al treilea rând, Nastasiu a menţionat că "lupta trebuie dusă mai departe, fiecare coleg trebuie să-şi îndeplinească datoria indiferent de presiunile la care a fost supus".

Nastasiu a susţinut că "în România se face o presiune extraordinară pe procurori la cazuri deosebite".

Fostul anchetator a mai spus că a acceptat să scrie această carte, alături de Gaetan, având în vedere succesul pe care l-a avut pe plan internaţional cu privire la doi traficanţi "deosebit de periculoşi", ambii identificaţi în colaborare cu agenţi din România şi SUA.

Nastasiu a mai arătat că a folosit în acest volum şi documente declasificate de către autorităţile americane.

Întrebat dacă intenţionează să intre în lumea politică şi dacă în spatele publicării cărţii se află politiceni, Nastasiu a respins aceste susţineri. Fostul procuror a spus că a avut tangenţe cu lumea politică "prin 1991, cu PNŢCD".

"Mă simt urmărit", a spus însă Nastasiu, în finalul conferinţei de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici