GALERIE FOTO Mâncare tradiţională ca în vremea bunicii, de degustat la Casa Universitarilor din Craiova

Fripturi, sarmale, mămăligă, plăcinte, dar şi vin, au fost expuse spre degustare, luni, la Casa Universitarilor din Craiova, în cadrul evenimentului „Dolju-n bucate”, eveniment ce urmăreşte promovarea culturii şi tradiţiilor olteneşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

910 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Mâncare tradiţională ca în vremea bunicii, de degustat la Casa Universitarilor din Craiova

Mâncare tradiţională ca în vremea bunicii, de degustat la Casa Universitarilor din Craiova

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Zeci de craioveni au participat, luni, la Casa Universitarilor, la un festin cu bucate tradiţionale, atmosfera fiind întreţinută în acorduri populare, în cadrul evenimentului „Dolju-n bucate”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova şi Consillul Judeţean.

Proiectul aflat la a treia ediţie îşi propune să îi apropie pe tineri de lumea satului tradiţional şi, în acelaşi timp, să îi pună în valoare pe gospodarii comunităţilor rurale, cei care şi-au asumat responsabilitatea conservării şi promovării identităţii locale.

„În acest proiect au fost implicaţi aproximativ 70 de studenţi care ne-au ajutat, au înţeles cum se organizează un astfel de proiect şi le-a făcut plăcere să fie alături de noi. Unii dintre ei stau alături de noi de câţiva ani buni, făcând stagii de practică la noi, la instituţie şi pentru că le-a plăcut ideea vor să ne stea alături în continuare, deşi poate ei nu mai sunt studenţi. Noi, pe tineri, trebuie să îi facem să înţeleagă cât de importantă este identitatea noastră, identitate din toate punctele de vedere, fie că este gastronomică, fie că este identitate locală specifică fiecărei comunităţi, identitatea noastră oltenească. Prin proiectul „Dolju-n bucate” asta urmărim să facem din fiecare localitate un loc încărcat de istorie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Amelia Etegan, directorul Centrului pentru Promovarea Tradiţiilor Dolj

Aceasta a afirmat că deşi s-a spus despre Oltenia că este o zonă săracă în gastronomie, acest lucru nu este adevărat.

„Nu suntem săraci în nimic. Sunt zone neexplorate, zone care trebuie scoase la iveală, lucruri pe care ar trebui să le ştie toată lumea despre noi şi putem să concurăm şi cu bucătăria moldovenească şi cu bucătăria ardelenească şi cu alte bucătării. Avem şi noi lucrurile noastre care ne reprezintă şi care sunt legate de sufletul, istoria şi civilizaţia noastră”, a mai spus Etegan.

Oaspeţii au putut degusta bucate pregătite ca-n vremea bunicilor, aduse de oamenii satului din gospodăriile proprii.

„Am venit cu ciuşti umplute, friptură de pui, sarmale, caltaboş, friptură de pui pe pâine în cuptor, păpuşi de dragavei, cu mămăligă friptă pe plită, lapte covăsit de noi. Şi mâncare de prune am adus. Se face de post mai ales la pomeni, e nemaipomenită”, spune Jana Manole, din Giurgiţa.

Femeia ne-a dezvăluit şi reţeta pentru friptura de pui pe pâine.

„Se pune făină, drojdie, sare, apă se face aluatul şi se lasă la dospit vreo jumătate de oră. Şi dup-aia un pui tăiat, pus un pic de sare, ulei şi pus pe aluat. Aşa se coace, depinde cum e ţăstul de ars, iasă puiul gata în cam un sfert de ceas, douăzeci de minute cu totul. Nu durează mult. Mai ales la cuptoarele electrice se face imediat”, a spus femeia.

 

 

Studenţii au adus spre degustare bucate gătite de ei: cozonaci, sarmale, mămăliguţă cu ou. Una dintre tinerele studente a mărturisit că a învăţat de când era copil să învelească sarmale.

„Am pus carne, orez, bulion, ceapă puţin călită, apoi le-am înfăşurat, le-am fiert pe vatră. Cred că de la 12 ani am învăţat, de la mama mea, să înfăşor sarmale. Îmi place. Ştiu să fac fasole, chifteluţe, mămăliguţă, gem, dulceaţă”, a povestit, mândră, Marian Traşcă, studentă în anul I la Facultatea de Biologie.

“Dolju-n bucate” este un proiect iniţiat în anul 2014 de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei. Proiectul a fost demarat atunci alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici