- Home
- Social
- CLUJ NAPOCA, (28.03.2017, 17:49)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO O studentă din Cluj a INVENTAT o băutură din ghindă care poate ÎNLOCUI cafeaua şi are proprietăţi antioxidante
O studentă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a inventat o băutură din ghindă care poate înlocui cafeaua, având un gust şi o aromă similare, dar şi proprietăţi antioxidante, benefice organismului, produsul fiind în proces de brevetare.
3921 afișări
GALERIE FOTO O băutură din ghindă inventată de o studentă poate înlocui cafeaua şi are proprietăţi antioxidante
Ioana Cozma, studentă în anul IV în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehologia Alimentelor a USAMV Cluj-Napoca, a declarat, marţi, că a folosit pentru producerea noii băuturi ghindă din stejar roşu, recoltată toamna trecută.
„Eu nu sunt consumatoare de cafea şi ne-am gândit să obţinem o băutură similară cafelei, boabele de cafea fiind înlocuite cu ghindă. Procesul de obţinere a noii băuturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prăjirea la temperaturi în jur de 200 de grade şi măcinarea, care duce la obţinerea pudrei de ghindă. În urma unei analize senzoriale a rezultat că cea mai bună ghindă este cea prăjită la 200 de grade timp de 20 de minute aceasta având un gust şi o aromă similare cafelei. Pudra rezultată în urma măcinării se pune la expresor în care este apă, se pune la foc şi rezultă băutura. Această băutură nu conţine cafeină, însă poate înlocui cafeaua, având proprietăţi energizante ca ale cafelei, este bogată în vitamina A şi E dar şi în antioxidanţi puternici”, a spus studenta.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 10:01
• Cresc preţurile în industria prelucrătoare, construcţii şi în comerţ
-
astăzi, 08:41
• Horia Constantinescu renunţă la şefia ANPC pentru a candida la Primăria Constanţa
-
ieri, 23:00
• Pentagonul alocă 20 miliarde dolari pentru dezvoltarea avionului care-l va înlocui pe F-22 Raptor
-
astăzi, 06:25
-
astăzi, 05:46
• 4 obiceiuri proaste la masă care te fac să îmbătrâneşti mai repede
-
astăzi, 10:47
• LIVE TEXT Războiul din Ucaina, ziua 764. Putin se teme de forţa Europei, dar ameninţă că doboară avioanele F-16 de pe orice aeroport / Scholz e convins: nu trimitem nici trupe, nici rachete Taurus la Kiev
-
astăzi, 07:36
• Podul prăbuşit din Baltimore: Cadavrele a doi muncitori, recuperate din apă
-
ieri, 16:55
-
ieri, 22:31
-
ieri, 21:00
-
ieri, 22:26
-
ieri, 13:02
• Principele Regent Nicolae va fi repatriat şi înhumat lângă fratele său, Regele Carol al II-lea
-
ieri, 13:45
• Şefa ASSMB şi managerul Spitalului Colţea, cercetaţi sub control judiciar
-
ieri, 19:15
-
ieri, 18:05
Ioana Cozma lucrează la această invenţie din toamna anului trecut, studiul constituind lucrarea sa de licenţă.
„Vreau să demonstrez că această băutură din ghindă poate înlocui cafeaua. Are un gust amărui, asemănător cafelei, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciuperci de pădure. Se poate servi cu zahăr şi lapte condensat. Băutura a fost prezentată recent la salonul de inventică ProInvent de la Cluj-Napoca şi se află în proces de brevetare”, a subliniat studenta.
Vlad Mureşan, şef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că ideea de a utiliza ghinda a venit în contextul creşterii populaţiei globului, astfel că se caută surse sustenabile, alternative, de materii prime.
„Ghinda este fructul stejarului, se consumă din cele mai vechi timpuri. Are proprietăţi antioxidante ridicate datorită conţinutului de polifenoli şi taninuri, compuşi benefici sănătăţii umane, iar băutura rezultată poate înlocui cafeaua pentru consumatorii care nu doresc să aibă cafeină şi poate fi un tonifiant general al organismului. Ghinda este folosită la alimentaţia animalelor, se foloseşte şi la prepararea ceaiului dar noi, prin optimizarea operaţiei de prăjire şi infuzie a pudrei de ghindă, am reuşit să obţinem o băutură nouă, similară din punct de vedere senzorial cafelei”, a explicat Mureşan.
Galerie foto
Acesta a menţionat că o astfel de băutură este mai ieftină decât cafeaua, ţinând cont de faptul că materia primă, adică ghinda, este locală.
„Obiectivul nostru nu este de a cerceta de dragul cercetării, dorim să realizăm un transfer tehnologic în piaţă şi în consum şi aşteptăm oferte de colaborare şi parteneriate. Ne propunem că arătăm că băutura este una sănătoasă, ghinda fiind cunoscută ca având efecte benefice asupra sănătăţii umane, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea anti-cancerigenă şi anti-îmbătrânire, reduce simptomele bolilor cardiovasculare, infecţiile microbiene datorită conţinutului ridicat de compuşi fenolici, antioxidanţi. Cred că băutura noastră are potenţial”, a mai spus Vlad Mureşan.
Citeşte şi: Transportatorii critică intenţia Primăriei Generale de a introduce linii RATB spre Ilfov, rute acoperite în prezent de firme private
Citeşte şi: VIDEO Patru poliţişti din Bucureşti, PETRECERE în timpul programului. Oamenii legii, cercetaţi disciplinar
Citeşte şi: Criogenia, o mare escrocherie? Ce şanse sunt ca morţii conservaţi în nitrogen lichid pentru 150.000 de dolari să fie readuşi la viaţă în viitor
Citeşte şi: Un adolescent a corectat o GREŞEALĂ uriaşă în datele NASA. ''Acest lucru se întâmpla de câteva ori pe zi''
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Primul om cu cip Neuralink în creier joacă „Mario Kart” cu ajutorul device-ului
Citește pe www.zf.ro: Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate aduce o amendă de 3.300 lei
Citește pe www.zf.ro: Surpriză de la Kaufland în România. A investit deja peste 1 mil. euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Povestea unui fost corporatist care alături de un prieten a creat de la zero propria marcă de bere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta îmi dă energie”
PROSPORT.RO
Ce se întâmplă când bei vin roșu, de fapt. Expertiza surprinzătoare a medicului Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe