Georgescu la Gândul LIVE: Miniştrii incompatibili ştiau de 2-3 săptămâni de acuzaţiile ANI. Mesajul politic e voit

Miniştrii incompatibili fuseseră informaţi de acuzaţiile ANI în urmă cu două - trei săptămâni, însă apărările lor au venit, nu întâmplător, cu două - trei zile înainte de începerea campaniei, când ANI a emis comunicatul, a declarat preşedintele instituţiei, Horia Georgescu, la Gândul Live.

768 afișări
Imaginea articolului Georgescu la Gândul LIVE: Miniştrii incompatibili ştiau de 2-3 săptămâni de acuzaţiile ANI. Mesajul politic e voit

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, interviu în exclusivitate la GÂNDUL LIVE

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat miercuri că mesajul politic al demnitarilor acuzaţi de ANI de incompatibilitate, după emiterea comunicatului de presă, a fost unul voit.

"ANI a primit apărările celor trei miniştri cu două, respectiv trei zile înainte de emiterea comunicatului de presă. Aceste persoane ştiau de două, trei săptămâni că există o problemă, pentru că fuseseră informaţi prin scrisoare recomandată, aşa cum prevede legea. Nu întâmplător au trimis documentele justificative către ANI astfel încât să se ajungă cât mai aproape de campanie", a susţinut Georgescu la Gândul LIVE.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele ANI a mai spus că după ce demnitarii şi-au exprimat opiniile, instituţia a mai primit şi de la alte instituţii ale statului câteva documente relevante care au adus lămuriri.

"Aceste documente ne-au parvenit în 8 noiembrie şi, potrivit procedurii, se emite un raport şi apoi facem comunicatul", a relatat Horia Georgescu, precizând că investigaţiile au fost începute cu "ceva săptămâni în urmă".

Preşedintele ANI a adăugat că investigaţiile ANI au pornit în urma unor sesizări din oficiu, dar şi după ce au fost făcute sesizări.

"Nu ştiu pe care cazuri am fost sesizaţi, nu sunt date relevante. Noi urmărim toate cazurile, în special din media", a menţionat acesta.

Georgescu a mai precizat că instituţiile au transmis răspunsul în termen legal însă, cu două zile înainte, ANI a trebuit să ceară date suplimentare.

"Eu trag nişte concluzii în funcţie de declaraţiile lor de după aflarea comunicatului de presă şi nu pot să nu fac o legătură între aceste elemente. Dumnealor ştiau de ceva timp, puteau să exprime aceste apărări mai repede, iar în momentul în care aveam toate datele le făceam publice", a mai spus Georgescu, menţionând şi că ultimul document a fost primit de la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe data de 8 noiembrie.

Georgescu a mai declarat că unul dintre miniştrii verificaţi, Eduard Hellvig, deşi a declarat că nu ştie nimic despre societatea în legătură cu care era acuzat, că nu are cunoştinţă să aibă vreo funcţie, a reziliat contractul de muncă cu o săptămână înainte de transmiterea punctului de vedere, respectiv 31 octombrie.

"Argumentele lui nu stau în picioare. A fost un gest voit să rezilieze acel contract cu o săptămână în urmă. A făcut acest demers după ce a aflat de investigaţia ANI", a mai spus Georgescu.

Întrebat despre relaţia pe care ar avea-o cu preşedintele Traian Băsescu, Georgescu a subliniat că nu are niciun fel de comunicare cu Administraţia prezidenţială şi că nu a vorbit cu şeful statului decât pe probleme instituţionale. El a adus în discuţie o întâlnire la Cotroceni privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în 2009.

"Am vorbit atunci cu preşedintele câteva minute şi-atâta tot", a spus Georgescu.

Şeful ANI a mai declarat că agenţia a gestionat foarte multe cazuri, în general din partide aflate la putere.

"Nu cred că avem prieteni în clasa politică", a ţinut să sublinieze Georgescu, adăugând că "discursul devine din ce în ce mai agresiv, se doreşte schimbarea Legii ANI pentru că au început să apară consecinţe - parlamentari care îşi pierd mandatul din cauza incompatibilităţii".

ANI a anunţat vineri, 9 noiembrie, prima zi a campaniei pentru alegerile parlamentare, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către miniştrii Eduard Raul Hellvig, Ovidiu Silaghi şi Liviu Pop şi de către secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache.

Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

În acelaşi timp, Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

Şi pentru ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, se consideră că nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obţinuţi în ultimele cinci luni, astfel că Agenţia Naţională de Intergritate a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea.

De asemenea, secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Gândul LIVE este platforma video online care găzduieşte transmisii în timp real ale celor mai importante ştiri, dezbătute, explicate şi puse în perspective surprinzătoare şi relevante.

Totodată, Gândul LIVE urmăreşte consolidarea Comunităţii Gândul prin implicarea permanentă a userilor săi. Aceştia se pot conecta prin intermediul contului lor de Facebook sau prin Skype, având astfel posibilitatea de a trimite feedback instantaneu şi de a se implica direct în transmisia şi dezbaterea video.

Gândul LIVE este disponibil şi pe site-ul www.gandul.info, dar şi pe iPad, iPhone şi Android.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici