Greva controlorilor de trafic aerian a fost ANULATĂ

Greva generală a controlorilor de trafic aerian, care era programată pentru marţi, a fost anulată, după ce sindicaliştii şi conducerea ROMATSA au ajuns la un acord, luni după-amiază.

1634 afișări
Imaginea articolului Greva controlorilor de trafic aerian a fost ANULATĂ

Greva controlorilor de trafic aerian a fost ANULATĂ (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

”Am semnat Contractul Colectiv de Muncă, el va fi depus azi la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Am anunţat Eurocontrol, mâine (marţi - n.r.) nu va fi grevă”, a spus Iulian Matache, la ieşirea de la ultimele negocieri cu sindicatele de la ROMATSA.

Sindicaliştii ROMATSA anunţaseră, luni după-amiază, că au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicări pe care le-au prezentat şi că greva generală anunţată pentru marţi ar putea fi anulată doar dacă noul contract de muncă va fi înregistrat în cursul acestei zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat, la rândul său, că toate cele 14 revendicări ale angajaţilor ROMATSA au fost practic aprobate de către conducere.

”În afara acestui lucru, am cerut, aşa cum prevede legea, pentru a putea să anunţăm anularea grevei generale, să avem semnat şi înregistrat Contractul Colectiv de Muncă. Faptul că greva a fost anulată este un pas înainte. Nu ne-am dorit niciodată această grevă, iar faptul că mâine nu va fi niciun pasager afectat ne bucură. Toate cele 14 solicitări ale noastre care au fost aprobate erau cu impact asupra siguranţei calătorilor şi este nevoie de aceste măsuri”, a spus liderul sindical.

El a precizat că s-a obţinut, printre altele, angajarea prin concurs a 24 de noi controlori de trafic şi este necesar să fie aduşi în continuare oameni noi. Tudorache a explicat că sindicaliştii doresc de mai mulţi ani să obţină posibilitatea de pensionare a controlorilor de trafic aerian la 55 de ani, vârsta de pensionare a acestora fiind în prezent de 65 de ani. Însă, până la modificarea Legii unice a pensionării, în urma negocierilor din aceste zile, s-a obţinut posibilitatea ca un controlor de trafic de peste 55 de ani să fie mutat, la cerere, în aparatul administrativ, cu scăderea venitului cu 30 la sută.

Plecarea controlorilor la 55 de ani, în absenţa unor angajări noi, ar însemna ca peste opt ani să îşi părăsească posturile 170 dintre cei 250 de controlori ai ROMATSA, pe parcursul a numai trei ani, a arătat liderul sindical, arătând că s-ar impune atunci schimbarea unei generaţii întregi de controlori cu unii fără experienţă, ceea ce este foarte periculos. Totodată, el a mai semnalat că, de la criza din Ucraina, traficul aerian gestionat de ROMATSA a crescut cu 30 la sută anul trecut şi cu încă 16 la sută anul acesta.

Gabriel Tudorache a mai arătat că revendicările sindicaliştilor sunt aceleaşi de patru luni şi abia după declanşarea procedurii grevei şi declarea ei legală, vineri de Tribunalul Bucureşti, au fost acceptate toate.

"Am reuşit să demonstrăm că se poate şi în România. Trebuie să ai curaj, să respecţi legea şi să urmezi toţi paşii. Nu ne oprim aici. Dorim, după cum am spus, decăpuşarea, demilitarizarea şi depolitizarea ROMATSA. Ne pleacă specialişti de peste tot, că n-au loc de căpuşe, iar în aviaţie e extrem de periculos", a mai spus Tudorache, precizând că în continuare au rămas angajaţi în ROMATSA oameni fără competenţă aduşi de fostul director general.

După decizia Tribunalului Bucureşti, sindicaliştii au negociat cu conducerea ROMATSA şi sâmbătă şi duminică, până luni la ora 04.30, reluând negocierile după ora 10.00.

Luni după-amiază, sindicaliştii anunţau că au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicări pe care le-au prezentat, însă greva generală anunţată pentru marţi nu poate fi anulată în absenţa contractului colectiv de muncă, pentru semnarea căruia întâmpină mai multe probleme, astfel că negocierile au continuat.

Liderul sindical spunea că una dintre aceste probleme constă în faptul că fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioadă nedeterminată, aprobând o nouă organigramă la 1 martie. Acum, în urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigramă, însă oamenii angajaţi nu pot fi daţi afară, spunea liderul sindical, precizând că este analizat fiecare caz în parte pentru a putea fi semnat Contractul Colectiv de Muncă.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, după demisia directorului general Aurel Stanciu, să renunţe la greva generală, apreciind că protestul este inutil şi afectează activitatea din domeniul aerian şi "confortul cetăţeanului".

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că intrarea angajaţilor ROMATSA în grevă generală de la 1 septembrie este legală. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anunţat luni că vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluţionate, ei susţinând că problemele lor sunt "de viaţă şi de moarte" şi privesc siguranţa călătorilor.

Angajaţii ROMATSA l-au acuzat pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliştii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor.

Aurel Stanciu şi-a dat demisia, după ce a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată pe 25 august în Monitorul Oficial.

În 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite.

Aceştia aveau 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cereau pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici