Gripa porcină: Numărul total al îmbolnăvirilor în România a ajuns la 4.668

Alte 43 de cazuri de gripă cu virusul A/H1N1 au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, astfel că numărul totalul al îmbolnăvirilor în România a ajuns până luni la 4.668, informează Ministerul Sănătăţii.

671 afișări
Imaginea articolului Gripa porcină: Numărul total al îmbolnăvirilor în România a ajuns la 4.668

Gripa porcină: Numărul total al îmbolnăvirilor în România a ajuns la 4.668 (Imagine: Mediafax Foto)

În ultimele două zile nu au mai fost înregistrate decese, numărul acestora rămânînd 18.

Cele mai multe îmbolnăviri din ultimele 24 de ore au fost înregistrate în:

Bucureşti (16 cazuri),

Călăraşi (6),

Hunedoara (4),

Argeş (3),

Constanţa, Harghita, Mureş (câte 2) şi

Bihor, Buzău, Cluj, Ialomiţa, Prahova, Sibiu, Vâlcea şi Ilfov (câte unul).

Cum se infectează oamenii cu gripa porcină?

TITLURILE ZILEI

La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totuşi, pentru unele cazuri lipseşte istoricul de contact cu porci sau deplasarea în arii în care au fost localizaţi porci.

Transmiterea de la om la om a survenit în câteva situaţii, dar a fost limitată la contacţi apropiati sau grupuri restrânse de oameni.

Este sigur să mâncăm carne sau produse din carne de porc?

Da. Nu există evidenţe ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe bază de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700C.

Care sunt simptomele gripei porcine?

Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includ febra, oboseala, inapetenţa, tuse, durere în gât.

Unele persoane infectate cu gripa porcină au prezentat stări de vomă şi diaree.

Care este riscul pandemic al gripei porcine?

Majoritatea persoanelor, în special cele care nu au contact cu porci în mod obişnuit, nu au imunitate împotriva virusului gripei porcine, care ar putea preveni infecţia. Dacă virusul gripei porcine s-ar transmite de la om la om, ar declanşa pandemia.

Este dificil de prevăzut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenţa virusului, existenţa imunităţii populaţiei, protecţia dată de anticorpii dezvoltaţi în urma gripei sezoniere şi alţi factori ce ţin de gazdă.

Ce măsuri de igienă sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripa porcină?

  • acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi batista la gunoi după utilizare;

  • spălaţi frecvent mâinile cu apă şi sapun, în special după ce strănutaţi sau tuşiţi; soluţiile pe bază de alcool pentru spălarea mâinilor pot fi utile;

  • evitaţi atingerea ochilor, nasului şi gurii deoarece virusul se poate răspândi pe această cale;

  • încercaţi să evitaţi contactul strâns cu persoane bolnave;

  • dacă va îmbolnăviţi de gripă, staţi acasă şi nu mergeţi la serviciu sau şcoală, limitând astfel contactul cu alte persoane bolnave

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici