Grup al Termocentralei Rovinari, închis din cauza grevei. Situaţie critică şi la celelate două unităţi de producţie/ România importa de dimineaţă echivalentul a două reactoare nucleare

Un grup de producţie al Termocentralei de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost oprit, joi dimineaţa, în a şasea zi de grevă a minerilor. Întreaga activitatea a companiei ar putea fi blocată, întrucât stocurile de cărbune sunt la limită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2675 afișări
Imaginea articolului Grup al Termocentralei Rovinari, închis din cauza grevei. Situaţie critică şi la celelate două unităţi de producţie/ România importa de dimineaţă echivalentul a două reactoare nucleare

Grup al Termocentralei Rovinari, închis din cauza grevei. Ce se va întâmpla şi cu celelate două grupuri, dacă nu se va relua munca

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, joi dimineaţa, că un grup al Termocentralei Rovinari a fost închis.

Dacă nu va fi reluată livrarea cu cărbune, şi celelalte două grupuri ar putea fi închise”, spune Boza.

Reprezentanţii CEO au anunţat că paguba pentru o zi în care nu funcţionează grupurile energetice ar fi de aproximativ 15 milioane de lei.

Joi este a şasea zi în care salariaţii din cariere refuză să intre la lucru, solicitând majorări salariale de aproximativ o mie de lei.

„Există riscul să se închidă şi celalalte grupuri, pentru că stocul este aproape inexistent la ora aceasta. S-a închis un grup, sperăm că se va debloca situaţia astăzi (joi – n.r.). Am înţeles că e vorba să fie o întâlnire la ora 12.00. Starea de nemulţumire persistă şi trebuie făcut neapărat ceva dăm drumul la livrarea de cărbune", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Ministrul Energiei Anton Anton şi secretarul de stat Doru Vişan se vor întâlni la sediul Prefecturii din Târgu Jiu cu minerii grevişti de la Complexul Energetic Oltenia, după reluarea grevei.

Situaţie la limită: România importă de dimineaţă echivalentul a două reactoare nucleare după ce grupul de la Rovinari a fost oprit din lipsa cărbunelui

Gazul este sursa de energie care ţine aprinse becurile în această dimineaţă, alături de cărbuni, ape şi centrala de la Cernavodă, importurile ajungând însă la peste 1.400 MW, capacitate echivalentă cu cea a centralei de la Cernavodă.

Aseara, un grup al centralei de la Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia, a fost scos din funcţiune după ce unitatea a rămas fără stocuri de cărbuni. Urmează altele, dacă situaţia minerilor nu se va rezolva, personalul din exploatare fiind în grevă de săptămâna trecută. Abia acum însă, ministrul energiei, Anton Anton, s-a deplasat la faţa locului.

"Ministrul energiei Anton Anton, împreună cu secretarul de stat Doru Vişan, vor avea în cursul zilei de azi o nouă întâlnire cu liderii sindicali din cadrul CE Oltenia ca urmare a reluării grevei în carierele Complexului. Discuţiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul prefecturii din Târgu Jiu", a anunţat Ministerul Energiei, care a mai precizat că după întâlnire vor fi făcute declaraţii de presă.

În acest moment, orice avarie din sistemul energetic naţional poate avea consecinţe grave în contextul în care importurile sunt aproape de nivelul maxim. O întrerupere temporară la Cernavodă sau o scădere bruscă a temperaturilor, care să afecteze presiunea în sistemul de gaze, ar duce la situaţii limită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici