Guvernul a alocat bisericilor, anul trecut, aproape 130 milioane lei

Guvernul a alocat anul trecut pentru biserici aproape 130 milioane lei, prin bugetul de stat, rectificări bugetare şi alte acte, în condiţiile în care banii acordaţi în intervalul 2012-2013 pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult au au însumat 64,2 milioane lei, respectiv 35 milioane lei.

1978 afișări
Imaginea articolului Guvernul a alocat bisericilor, anul trecut, aproape 130 milioane lei

Guvernul a alocat bisericilor, anul trecut, aproape 130 milioane lei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Comparativ, o sumă mai mare a fost acordată de Guvern, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, în 2008, an de asemenea electoral, în perioada Cabinetului Tăriceanu, când fondurile alocate cu această destinaţie s-au ridicat la 266,6 milioane lei.

Din suma totală de aproape 130 milioane lei alocată anul trecut, Biserica Ortodoxă Română a primit 109,7 milioane lei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara - 130.000 lei, Biserica Romano-Catolică - 2,9 milioane lei, Biserica Unită cu Roma - 2,6 milioane lei, Episcopia Reformată din Ardeal - 580.000 lei, Episcopia Reformată de Piatra Craiului - 387.000 lei, Biserica Evanghelică - 75.000 lei, Episcopia Evanghelică Luterană - 90.000 lei, Biserica Unitariană din Transilvania - 75.000 lei, Arhiepiscopia Armeană - 50.000 lei, Biserica Rusă de Rit Vechi - 280.000 lei, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste - l03.000 lei, Biserica Creştină După Evanghelie - 250.000 lei, Uniunea Penticostală- Biserica lui Dumnezeu Apostolică - 3 milioane lei, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea - 75.000 lei, Federaţia Comunităţilor Evreieşti -Cultul Mozaic - 7 milioane lei, Cultul Musulman - 670.000 lei, relevă un document oficial.

TITLURILE ZILEI

Fondurile au fost acordate pentru restaurarea şi conservarea lăcaşurilor de cult, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor deţinute de unităţile de cult, pentru construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a sediilor unităţilor de învăţământ teologic proprietate a cultelor recunoscute, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea, pentru construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, pentru activităţile de asistenţă socială şi medicală susţinute de acestea, precum şi pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România.

În ultimii ani, conform unui document similar, bugetul alocat pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult s-a ridicat la 266,664 milioane lei în 2008, 105,259 milioane lei în 2009, 82,703 milioane lei în 2010, 84,785 milioane lei în 2011, 64,264 milioane lei în 2012 şi 35 milioane lei în 2013.

Banii alocaţi de Guvern cultelor şi implicarea bisericii în politică au reprezentat un subiect de dezbatere la finele anului trecut, când, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, i-a îndemnat pe credincioşii din judeţele Satu Mare şi Maramureş prezenţi la slujbă, în faţa unor politicieni din coaliţia de guvernare, să se prezinte la urne şi să îl voteze pe cel pe care l-a definit ca fiind "al nostru, un creştin ortodox, care îşi face semnul Sfintei Cruci".

Printre politicienii indicaţi atunci de presă ca fiind la slujbă au fost deputatul de Satu Mare Ovidiu Silaghi şi preşedintele CJ Satu Mare, ambii din Partidul Liberal-Reformator condus de Tăriceanu, care l-a susţinut pe liderul PSD, premierul Victor Ponta, în alegerile prezidenţiale.

Potrivit aceloraşi imagini, episcopul vicar a cerut preoţilor să se aşeze în frunte şi să îi conducă pe credincioşi la urna de vot, după slujba de duminică.

"Părinţii, vă puneţi în fruntea credincioşilor, aşa v-am spus, da ? De la biserică nu îi lăsaţi, nu doar că îi îndemnaţi. Vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la biserică, direct la vot în haină preoţească", a cerut episcopul.

Tot presa locală a prezentat imagini cu un alt preot, şi anume părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea din judeţul Satu Mare, care, avându-l alături pe liderul organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Govor, le spune credincioşilor din biserică: "Este în jurul nostru şi Mircea Govor, care şi el este ortodox, este împreună cu noi şi ne îndeamnă şi el să fim uniţi şi să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !".

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat atunci pentru MEDIAFAX că toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.

Ulterior, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a primit gratuit de la Guvern, în proprietate, imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, un imobil fiind acordat gratuit şi Mănăstirii Polovragi din judeţul Gorj.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, întrebat cum vede implicarea unor preoţi ortodocşi în campanie, a răspuns: "De ce dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul să facă lucrul ăsta?".

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat, evident, în campania pentru prezidenţiale în sprijinul PSD, explicaţia ţinând de interesele financiare susţinute de Guvern, menţionând şi că "Victor Ponta nu a lăsat vreo icoană nepupată în România".

Biserica s-a aflat constant în topul încrederii românilor reflectată în sondajele de opinie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici