Guvernul amână până la 1 iulie intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă până la 1 iulie, pentru finalizarea procedurii de reexaminare a propunerii privind degrevarea instanţelor judecatoresti, precum şi pentru pregătirea judecătorilor şi întregului sistem judiciar.

404 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână până la 1 iulie intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă

Guvernul amână până la 1 iulie intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă (Imagine: Shutterstock)

Ordonanţa de urgenţă modifică Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

"Guvernul a adoptat prin această ordonanţă de urgenţă amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă pentru o perioadă necesară finalizării procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pregătirii judecătorilor şi întregului sistem judiciar în vederea aplicării noilor dispoziţii ale Codului procesual civil. Totodată, ordonanţa abrogă dispoziţiile din Codul de procedură civilă a căror neconstituţionalitate a fost constatată prin Decizia Curţii Constiţutionale nr. 967/2012", informează Guvernul.

Ordonanţa prorogă până la 1 iulie 2013 şi termenul de intrare în vigoare a Legii 115/2012 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, pentru corelarea cu data intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă.

"Urgenţa actului normativ este justificată de faptul că neadoptarea măsurilor ar duce la blocaje la nivelul instanţelor şi la sporirea numărului proceselor având ca obiect judecarea recursurilor, în condiţiile în care infrastructura necesară funcţionării noului sistem procesual civil nu este suficientă. Prin urmare, intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână pana la data de 1 iulie 2013", transmite Guvernul.

Marţi, premierul Ponta declară că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă în care se va stipula că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va face imediat după intrarea în vigoare a Legii privind degrevarea instanţelor, pentru a se elimina problema legată de termenele de aşteptare.

Ponta a spus că discutat cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, despre această soluţie şi că îl va suna şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Luni, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, declarase că noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanţă "în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva".

În 22 ianuarie, ministrul Justiţiei anunţa că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici