Guvernul vrea să dea ajutor de stat de 174 milioane de lei în acest an pentru închiderea unor mine

Guvernul vrea să acorde în acest an Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului din Petroşani un ajutor de stat de 173,9 milioane de lei (39 milioane de euro) pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive.

246 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să dea ajutor de stat de 174 milioane de lei în acest an pentru închiderea unor mine

Guvernul vrea să dea ajutor de stat de 174 milioane de lei în acest an pentru închiderea unor mine (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Sumele vor fi alocate integral de la bugetul de stat, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Din suma totală, 122,4 milioane de lei vor fi direcţionate spre acoperirea pierderilor aferente producţiei de huilă.

Pentru "suportarea costurilor excepţionale" aferente minelor intrate în procesul de închidere definitivă vor fi acordate 51,5 milioane de lei. Din această sumă, 9,5 milioane de lei vor fi plăţi compensatorii, 9,8 milioane de lei sunt facilităţi pentru pensionari, iar 4,1 milioane de lei vor fi utilizate pentru reconversia profesională.

Pentru închiderea efectivă a minelor vor fi cheltuite 28 milioane de lei.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că minele care vor fi închise, până în 2018, sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani, toate din cadrul Companiei Naţionale a Huilei.

Huila extrasă de la cele trei mine este vândută unui singur client, respectiv Complexul Energetic Hunedoara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici