IGSU: Peste 90 de persoane, din 30 de maşini blocate în trafic din cauza viscolului, au fost salvate

Peste 135 de misiuni de intervenţie medicală şi de prim ajutor au fost efectuate în ultimele 24 de ore şi peste 90 de persoane din 30 maşini blocate în trafic din cauza viscolului au fost salvate, a anunţat, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

359 afișări
Imaginea articolului IGSU: Peste 90 de persoane, din 30 de maşini blocate în trafic din cauza viscolului, au fost salvate

IGSU: Peste 90 de persoane, din 30 de maşini blocate în trafic din cauza viscolului, au fost salvate(Imagine: Ciprian Sterian / Mediafax Foto)

Potrivit IGSU, pe lângă cele 135 de misiuni de intervenţie medicală şi de prim ajutor, în alte 160 de cazuri s-a intervenit pentru degajarea arborilor căzuţi în urma viscolului. În condiţiile ninsorilor viscolite din ultimele ore, peste 1.700 pompieri au intervenit cu 700 utilaje şi mijloace tehnice, iar alţi 3.200 de salvatori sunt pregătiţi să acţioneze în judeţele afectate de vremea rea.

"Până la această oră, ca urmare a intervenţiilor pompierilor salvatori, au fost efectuate peste 135 misiuni de acordare a primului ajutor medical calificat şi au fost salvate peste 90 de persoane din 30 autovehicule surprinse în trafic de viscol. În urma căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului puternic, salvatorii au intervenit cu accesoriile de descarcerare în peste 160 de cazuri pentru degajarea arborilor care obstrucţionau mai multe căi de acces sau erau căzuţi pe autoturisme. Toate misiunile s-au derulat cu maximă operativitate, fără a exista persoane rănite sau alte situaţii deosebite. În judeţele aflate sub incidenţa codului portocaliu au fost derulate mai multe misiuni de salvare a persoanelor surprinse în autoturisme, din cauza viscolului, acestea fiind gestionate în cel mai scurt timp. Intervenţiile de salvare au durat între 20 şi 30 de minute", se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

TITLURILE ZILEI

Echipele de la ISU Călăraşi au ajutat la scoaterea din zăpadă a 16 autovehicule, printre care şi un autocar în care aflau 40 de persoane.

"Autocarul, blocat între localităţile Luica şi Nana, a fost repus pe carosabil de către salvatori cu sprijinul lucrătorilor de la Secţia Drumuri Naţionale, operaţiunea de salvare durând aproximativ o oră şi 20 de minute", a precizat IGSU.

De asemenea, salvatorii din Buzău au intervenit pentru asistenţa unei gravide. Două echipaje de pompieri formate dintr-o şenilată şi o autospecială de transport personal şi victime multiple au reuşit să parcurgă drumul deosebit de dificil, în mai puţin de două ore, femeia fiind preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă şi transportată în siguranţă la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

"De la intrarea în vigoare a avertizărilor meteo şi până în acest moment, echipajele serviciilor de ambulanţă au fost angrenate în peste 700 misiuni, fiind transportate la spital peste 460 de persoane, cu diferite afecţiuni medicale - persoane vârstnice, gravide sau bebeluşi. Menţionăm în acest sens intervenţia din satul Hulubeşti (judeţul Giurgiu), în care o ambulanţă care a preluat un sugar de şapte luni cu stare febrilă a rămas blocată în zăpadă. În sprijinul acestora, a fost trimisă în întâmpinare o altă ambulanţă şi un echipaj de deszăpezire. În mai puţin de o oră, copilul a fost preluat şi transportat în condiţii de siguranţă la UPU Giurgiu", a mai arătat IGSU.

Potrivit sursei citate, în continuare, 680 echipaje asigură primul ajutor medical în situaţii de urgenţă, în sprijinul acestora fiind pregătite să intervină încă 70 unităţi de terapie intensivă mobilă.

De asemenea, în sprijinul persoanelor care au nevoie de prim ajutor medical, echipajele de pompieri pot merge pe drumurile greu accesibile, cu ajutorul utilajelor şi autospecialelor cu capacitate de trecere mărită (şenilate), mai multe astfel de utilaje fiind trimise de sâmbătă în judeţele afectate.

"Pentru gestionarea în cele mai bune condiţii a situaţiilor care pot apărea pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă care nu sunt sub atenţionări de fenomene meteo periculoase au fost mobilizate 10 autospeciale şi şenilate care acţionează în cele şase judeţe", se mai arată în comunicat.

Astfel, de la ISU Iaşi a fost trimisă în judeţul Vrancea o autospecială de transport persoane şi victime multiple (ATPVM - autospecială de capacitate mare, 4X4) şi o autofreză, iar în judeţul Buzău, o şenilată. Totodată, în judeţele Ialomiţa, Tulcea şi Giurgiu a fost trimisă câte o şenilată de la inspectoratele din Harghita, Suceava, respectiv Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă. Alte trei autofreze au fost trimise din judeţele Botoşani, Neamţ şi Suceava în judeţele Ialomiţa, Buzău şi Galaţi, pentru a veni în sprijinul autospecialelor de intervenţie. Pentru eficientizarea intervenţiilor în situaţiile de urgenţă, în judeţul Buzău a mai fost trimisă o ATPVM de la ISU Mureş.

Reprezentanţii IGSU fac apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicaţiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici