Video IMAGINILE ZILEI. În Joia Mare, Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat picioarele unor copii

O ceremonie plină de semnificaţii s-a desfăşurat în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a spălat picioarele unor copii săraci, reeditând astfel fapta lui Iisus Hristos, care a spălat picioarele apostolilor.

95 afișări

La slujba de spălare a picioarelor au participat zeci de gălăţeni.

Conform tradiţiei, în Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos. Arhiepiscopia Dunării de Jos rămâne unul dintre puţinele locuri în care obiceiul mai este respectat. Cu această ocazie, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, spală picioarele unor copii. Este vorba despre 12 copii care provin din centrele de plasament sau din familii defavorizate din Galaţi.

Ceremonia se desfăşoară de fiecare dată la Catedrala Arhiepiscopală, după oficierea Sfintei Liturghii.

Anul acesta, au fost aleşi 12 copii de la o şcoală dintr-un cartier mărginaş al oraşului Galaţi, care provin din familii sărace şi care au rezultate foarte bune la ora de religie. Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, le-a spălat copiilor picioarele, apoi le-a şters cu un prosop şi le-a sărutat.

La finalul ceremoniei la care au asistat zeci de credincioşi, cei 12 copii au primit binecuvântarea preoţilor dar şi pantofi noi, obiecte de igienă şi dulciuri. Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre semnificaţia momentului.

”Înţelesul duhovnicesc al spălării picioarelor este smerenia Înălţătoare a Domnului. Al doilea sens este curăţirea şi spălarea prin apa sfinţită de întinăciunea păcatelor noastre. Al treilea sens este ştergerea păcatelor noastre cu ştergarul dragostei, uitând ura, violenţa, răutatea, şi aşezând în loc dragostea care este forma desăvârşită a mântuirii”, a spus ÎPS Casian.

Acţiunea este organizată anual, în Joia Mare, la Galaţi, de Arhiepiscopia Dunării de Jos şi de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români. Se reeditează astfel fapta lui Iisus Hristos, care a spălat picioarele apostolilor, într-o pildă de smerenie. Preoţii spun că ritualul înseamnă curăţire de păcate, iertare şi puterea de a iubi aproapele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici