Implicarea politicului în sport, tema lui Putin. Şeful Rusiei acuză „denaturarea” principiilor olimpice şi „dictatura politică a birocraţie antidoping”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că principiile sportului au fost „erodate" şi susţine că acesta s-a transformat într-o „dictatură a birocraţiei antidoping angajată politic". Declaraţia a fost făcută cu ocazia evenimentului organizat pentru a paralimpicii ruşi excluşi de la Beijing 2022.

331 afișări
Imaginea articolului Implicarea politicului în sport, tema lui Putin. Şeful Rusiei acuză „denaturarea” principiilor olimpice şi „dictatura politică a birocraţie antidoping”

Implicarea politicului în sport, tema lui Putin. Şeful Rusiei acuză „denaturarea” principiilor olimpice şi „dictatura politică a birocraţie antidoping”

„Arbitrajul dubios de părtinitor şi calomnia", „antipatii ostile" şi „provocările directe" s-au numărat, de asemenea, printre acuzaţiile aduse de Putin într-un mesaj video, cu ocazia ceremoniei de deschidere a evenimentului de înlocuire, pentru Rusia, a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Competiţia are loc în oraşul siberian Khanty-Mansiysk, după ce sportivii ruşi şi belaruşi au fost excluşi de la Jocurile Paralimpice din cauza implicării ţării lor în războiul din Ucraina.

Putin a criticat decizia Comitetului Paralimpic Internaţional (IPC), afirmând că excluderea celor două echipe a fost „culmea cinismului".

De asemenea, el a afirmat că ideile baronului Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, au fost „denaturate".

Putin a susţinut că a avut loc o „pierdere de autoritate" şi de „independenţă a organizaţiilor importante pentru dezvoltarea sportului mondial".

Comentariile liderului rus vin în contextul în care consecinţele atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei continuă, ţara sa fiind din ce în ce mai izolată de sportul internaţional.

Numeroase federaţii internaţionale au impus recomandările stabilite de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) de a interzice accesul sportivilor şi oficialilor ruşi şi belaruşi la toate evenimentele sportive mondiale.

De asemenea, lui Putin i-au fost retrase numeroase titluri sportive, inclusiv Ordinul Olimpic al CIO, o centură neagră onorifică de al nouălea Dan în taekwondo şi statutul său de preşedinte de onoare al Federaţiei Internaţionale de Judo.

„Din păcate, în ultimii ani, un număr tot mai mare de competiţii internaţionale majore au fost marcate de evenimente incompatibile cu sportul, cu spiritul şi caracterul său", a declarat Putin în mesajul său video, citat de agenţia oficială de ştiri de stat rusă, TASS.

„Am asistat în mod repetat la arbitraje dubioase şi calomnioase, la antipatii ostile şi la provocări directe, am văzut cum ideile lui Pierre de Coubertin însuşi au fost metodic denaturate şi distorsionate, cum principiile odinioară sacre ale sportului au fost erodate.

Literalmente, sub ochii noştri, egalitatea s-a transformat în toleranţă perversă, dreptatea în standarde duble, iar lupta pentru puritate în sport într-o dictatură angajată politic a birocraţiei antidoping."

Înainte de războiul din Ucraina, Rusiei îi fusese deja interzis să organizeze evenimente majore timp de doi ani, ca parte a sancţiunilor impuse de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), ca răspuns la muşamalizarea unui program de dopaj sponsorizat de stat.

Steagul şi imnul Rusiei nu au fost prezente la Tokyo 2020 şi Beijing 2022, sportivii din această ţară concurând ca neutri, reprezentând Comitetul Olimpic Rus.

Iniţial, WADA a impus Rusiei o interdicţie de patru ani, dar aceasta a fost redusă ulterior, în urma unui apel, la doi ani, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în decembrie 2020.

Echipele Rusiei şi Belarusului pentru Beijing 2022 urmau iniţial să concureze ca neutre sub drapelul paralimpic, în ciuda atacului în curs de desfăşurare asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, la doar o zi după ce a luat această decizie, IPC şi-a revizuit poziţia, în urma ameninţărilor de boicotare din partea altor naţiuni participante.

„Culmea cinismului a fost îndepărtarea sportivilor ruşi şi belaruşi de la Jocurile Paralimpice de la Beijing, nu doar sportivii nevinovaţi au avut de suferit, ci şi sportivii paralimpici, oameni care nu au cedat, ci au depăşit cele mai dificile probe de viaţă, demni de sprijin şi admiraţie la nivel mondial, cei care, prin exemplul lor, dau speranţă la milioane de oameni, îi fac să creadă în ei înşişi şi în forţele lor", a adăugat Putin.

Mesajul lui Vladimir Putin a fost citit prin intermediul unei înregistrări video participanţilor prezenţi la ceremonia de deschidere a evenimentului care se desfăşoară ca o consolare, după ce sportivii ruşi au fost excluşi de la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing.

Evenimentul înlocuitor, pentru Rusia şi Belarus, a Jocurilor de la Beijing 2022, se va încheia luni şi cuprinde competiţii de schi fond, biatlon, curling, snowboard, schi alpin şi hochei pe gheaţă.

Pe lângă Rusia şi Belarus, echipe din fostele naţiuni sovietice Kazahstan, Tadjikistan şi Armenia au participat la acest eveniment, care are ca slogan „Suntem împreună, Sport".

Organizatorii confirmaseră anterior că premiile provizorii se ridică la 4 milioane de ruble (38.000 de euro) pentru o medalie de aur, 2,5 milioane de ruble (23.000 de euro) pentru argint şi 1,7 milioane de ruble (16.000 de euro) pentru bronz.

„Atenţia şi sprijinul de care au dat dovadă guvernul, comitetele naţionale paralimpice din multe ţări demonstrează că, într-o situaţie dificilă, trebuie să ne sprijinim reciproc", a declarat ministrul rus al sportului, Oleg Matytsin, citat tot de TASS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici