În România se fac şi minuni: O echipă de medici de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti a redat mâinile unor copii - VIDEO

Ariana Miu, o fetiţă de doar 7 ani, din Târgovişte, a primit marţi dimineaţă o nouă şansă: cea de a avea o viaţă normală. Medicii de la Spitalul Clinic de Copii "Marie Curie", din Capitală, au efectuat de dimineaţă o operaţie extrem de dificilă pentru a trata pe Ariana de sinostoză radio-ulnară proximală. O malformaţie extrem de rară la nivel mondial, care afectează mobilitatea mâinilor.

723 afișări
Imaginea articolului În România se fac şi minuni: O echipă de medici de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti a redat mâinile unor copii - VIDEO

În România se fac şi minuni: O echipă de medici de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti a redat mâinile unor copii - VIDEO (Imagine: Octav Ganea/ Gândul)

Dacă nu ar fi fost supusă acestei intervenţii, fetiţei i-ar fi fost imposibil să facă gesturi care, pentru majoritatea dintre noi, par banale, precum să mănânce, să se îmbrace, ori să se încalţe singură.

Sinostoza radio-ulnară proximală este o boală care afectează o mână sau ambele. Din cauza acestei afecţiuni, mâinile nu mai pot fi folosite, deoarece oasele antebraţului se răsucesc în jurul axului pe măsură ce pacienţii înaintează în vârstă. Una din trei milioane de persoane este la nivel mondial victimă a acestei boli.

Operaţia a fost pregătită în trei luni

Intervenţia de marţi dimineaţă este a doua din România şi a doua la nivel mondial, susţine prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii "Marie Curie": "Această operaţie a fost pregătită în detaliu timp de trei luni", spune coordonatorul echipei. Operaţia a durat 4 ore, iar la ea a participat o echipă formată din nouă medici şi patru asistenţi.

"Pentru această intervenţie s-a mobilizat o întreagă echipă. Operaţia a fost una destul de dificilă. Fetiţa este bine, totul a decurs foarte bine", a spus prof. dr. Burnei.

În cazul Arianei, medicii au trebuit să facă o reconstrucţie miopostoartoplastică la braţul strâng, afectat de boală. Practic, i-au îndepărtat muşchii de pe os pentru că nu îşi exercită corect funcţiile fiziologice. Apoi, i-au construit o structura osoasă care să nu mai fie contorsionată. La final au reconstrui articulaţia radio humero-ulnară cu ajutorul unei endoproteze, realizată la Institutul de Mecatronică din Bucureşti.

Rezultatul? "Intervenţia a fost una destul de dificilă. Fetiţa este bine, totul a decurs foarte bine", a spus mulţumit la final prof. dr. Burnei.

Reacţia unei mame speriate

Pentru Rebeca Bejan, mama Arianei, această operaţie reprezenta singura soluţie pentru ca fiica sa să ducă o viaţă normală. "Ariana avea 2 ani şi jumătate când am realizat că nu poate să-şi folosească mânuţa stângă. Am vrut să o ştergem pe mâini. Stând în faţa ei am observat că nu poate să îşi rotească braţul normal", a povestit emoţionată mama micuţei. Speriată, femeia a venit la Bucureşti, la medicul Burnei. Îl cunoştea pe doctor încă din primele luni de viaţă ale copilei. "Ariana avea opt luni, iar atunci am observat că nu îşi putea mişca degetul mare de la mâna dreaptă. Auzisem ceva de domnul profesor. Am venit la Budimex cu gândul că îl găsim şi când am ajuns era de gardă. De atunci am păstrat legătura cu profesorul".

Citeşte integral reportajul despre povestea copiilor cărora medicii le-au redat mâinile pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici