Instanţa a amânat decizia în cazul contestaţiei privind avertismentul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării dat preşedintelui

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, marţi, pentru 29 mai pronunţarea unei decizii în cazul contestaţiei privind avertismentul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) dat preşedintelui pentru declaraţia referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh.

124 afișări
Imaginea articolului Instanţa a amânat decizia în cazul contestaţiei privind avertismentul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării dat preşedintelui

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au finalizat în 15 mai dezbaterile în cazul contestaţiei formulate de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) privind decizia CNCD de sancţionare a preşedintelui cu avertisment pentru afirmaţiile acestuia referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh.

Instanţa a anunţat atunci că o deciziei va fi pronunţată în 22 mai. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au amânat, marţi, până în 29 mai decizia în această cauză, pentru a da posibilitatea părţilor să depună la dosar copia hotărârii CNCD.

În 17 octombrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat cu avertisment de CNCD în cazul declaraţiilor făcute într-o emisiune televizată referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh. Băsescu afirma atunci, referindu-se la monarhie, că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat".

"Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", a spus atunci şeful statului.

Membrii CNCD au calificat declaraţia ca fiind faptă de discriminare. Reclamaţia a fost făcută de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu şi de reprezentanţii FACIAS.

Decizia CNCD a fost contestată de FACIAS la Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2011.

Organizaţia a solicitat instanţei anularea avertismentului dat de CNCD preşedintelui Traian Băsescu şi schimbarea sancţiunii cu amenda administrativă.

La ultimul termen de judecată, un reprezentant al FACIAS a cerut judecătorului admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată şi obligarea CNCD la aplicarea unei amenzi administrative în cazul preşedintelui, pentru declaraţiile acestuia.

Reprezentantul FACIAS a arătat că până în prezent CNCD l-a avertizat de trei ori pe preşedintele Traian Băsescu în cazul unor declaraţii ale sale, precizând că este cazul ca măsurile aplicate şefului statului să evolueze, în acest caz particular fiind nevoie de amendarea administrativă a acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici