Institutul Cantacuzino solicită ANM accelerarea autorizării vaccinului AH1N1

Institutul Cantacuzino va discuta cu ANM posibilitatea accelerării procedurilor de autorizare a vaccinului AH1N1 astfel încât imunizarea să înceapă înainte de 26 noiembrie, fără ca această acţiune să compromită siguranţa produsului, a declarat pentru MEDIAFAX consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.

5501 afișări
Imaginea articolului Institutul Cantacuzino solicită ANM accelerarea autorizării vaccinului AH1N1

Institutul Cantacuzino solicită accelerarea autorizării vaccinului AH1N1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consilierul prezidenţial a spus că Institutul Cantacuzino avea, duminică, în stoc 1,3 milioane de doze de vaccin AH1N1, care aşteptau autorizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) pentru a fi achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Institutul Cantacuzino a anunţat că va produce circa cinci milioane de doze de vaccin AH1N1 până la sfârşitul anului, acoperind 23-25 la sută din populaţie, aşa cum s-a angajat, mai spus Virgil Păunescu.

Virgil Păunescu a precizat că vaccinul AH1N1 a fost deja testat pe animalele de laborator şi pe oameni, voluntari. Din analiza datelor de până acum, vaccinul este eficient, asigură protecţie împotriva infecţiei cu virusul gripal, este bine tolerat şi este similar cu produsele din Europa, a adăugat consilierul prezidenţial.

"Preşedintele şi-a exprimat dorinţa ca în zece zile să înceapă vaccinarea, în contextul creşterii numărului de cazuri şi a îngrijorării populaţiei", a declarat consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata de infectare, în cel mai pesimist scenariu, la nivel mondial, ar fi de 30 la sută (unul din trei), dar ultimele estimări care fac referire la acest val arată că rata de infectare ar fi de 22 la sută şi chiar mai jos decât atât. Mortalitatea anunţată de OMS în cazul pandemiei ar putea fi între 0,1 la sută şi maxim 2 sută, acest maxim fiind înregistrat în 1918, a precizat Virgil Păunescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la o întâlnire cu presa locală, că afirmaţiile secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel prăvăleau apocalipsa peste România, impunând importul de vaccin antigripal, însă acesta nu este necesar, existând un milion de doze la Institutul Cantacuzino.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici